home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A közösség fölsorakozott a VMSZ mögé
(tv.)
2010.12.29.
LXV. évf. 52. szám

Pásztor István: Vajdaság jövőre megkapja az őt megillető 7 százalékotPásztor István, a VMSZ elnöke szerint a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve a vajdasági magyar politizálás az év elején egy igen veszélyes helyzetbe került, annak következményeként, hogy tavaly decemberben nem szavazta meg az orszá...

Pásztor István: Vajdaság jövőre megkapja az őt megillető 7 százalékot
Pásztor István, a VMSZ elnöke szerint a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve a vajdasági magyar politizálás az év elején egy igen veszélyes helyzetbe került, annak következményeként, hogy tavaly decemberben nem szavazta meg az ország - alkotmányellenes - költségvetését. Mint mondta, ezért olyan büntetőhadjárat indult a VMSZ ellen, aminek következményeként Szabadkán kivonultak az önkormányzatból. A VMSZ elnöke hozzátette: az egy évvel ezelőtti döntések helyesnek bizonyultak, igaz, e döntések után óriási nyomás nehezedett a pártra. A VMSZ ennek ellenére az elmúlt egy évben nemhogy gyengült volna, hanem ellenkezőleg, erősödött.
- Ez az időszak azért is nehéz volt, mert a háttérben mindenki igazat adott nekünk, dicsért bennünket, de senkinek nem volt kellő erkölcsi tartása ahhoz, hogy kimondja az igazságot. Nagy tapasztalat volt ez számunkra. Ennek ellenére a júniusi nemzeti tanácsi választások kiváló eredménye, a háromnegyedes támogatottság azt bizonyította, hogy a közösség felsorakozott a VMSZ, a Magyar Összefogás mögé - tette hozzá a VMSZ elnöke. Gyakorlati haszna is volt annak, hogy a VMSZ-es parlamenti képviselők nem szavazták meg a 2010. évi költségvetést, hiszen a 2011. évi büdzsé valamivel több mint 720 milliárd dinár lesz, és ez az összeg eleget tesz azoknak az alkotmányos elvárásoknak, amelyek a vajdasági költségvetés keretére vonatkoznak, jövőre ugyanis meglesz a 7 százalék. Pásztor szerint ez a VMSZ következetes politizálásának köszönhető.
- A vajdasági költségvetés tartalmazza azt a 3/7-et (21 milliárd dinár), ami a beruházásokra fordítandó. Ez az összeg arra is elegendő lesz, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap tartozásait, ami körülbelül 7 milliárd dinár, kifizesse. A folyó beruházások némelyikét folytatni tudjuk (újvidéki Európa Kollégium), illetve újakba foghatunk - mondta Pásztor.
Valamikor Vajdaság a régió egyik legfejlettebb része volt, sajnos, az utóbbi évtizedekben változott a helyzet, a VMSZ elnöke szerint meg kell állítani, vagy legalábbis lassítani kell a tartomány további gazdasági hanyatlását. A korábbi évek gyakorlata az volt, hogy a Vajdaságban megtermelt javakat Szerbia más részeibe ömlesztették át, a tavalyi költségvetés is erről tanúskodott.
- A tartományban megtermelt társadalmi össztermék 40 százalékát nem itt fektetik be, hanem valahol máshol. Ez okozza azt, hogy ma Vajdaság a társadalmi össztermék vonatkozásában a szerbiai átlag alatt van. Folyamatos a lecsúszás, és ezt az igazságtalan állapotot meg kell szüntetni. A tartományban megtermelt javakat, a munka gyümölcsét valahol máshol érdemtelenül aratják le.
A 2010-es esztendőben Szerbiában rengeteg látszattevékenyég folyt, igazi előrelépés nem vagy csak csekély mértékben történt, emellett számos fontos kérdés továbbra is tabu (például vagyon-visszaszármaztatás). A gazdasági mutatókban Szerbia messze elmarad az európai átlag mögött, és sajnos negatív vonatkozásban vezető helyet foglal el: például a korrupció vagy a 11 százalékos infláció tekintetében. Az ország megítélésén az sem változtat sokat, hogy a múlt hónapban végre megkapta az EU-tól azt a kérdőívet, amelynek alapján dönt majd az Európai Bizottság, hogy javasolja-e az országot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Pásztor István szerint a 2010-es év egyik legpozitívabb momentuma a sikeresen lebonyolított nemzeti tanácsi választások voltak, amelyek bebizonyították, hogy a nemzeti alapon történő politizálásnak továbbra is van perspektívája.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..