home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A közös alkotás öröme
Fehér Márta
2021.12.20.
LXXVI. évf. 50. szám
A közös alkotás öröme

A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával Hajdújáráson, Ludason, Kispiacon, Királyhalmon, Magyarkanizsán, Horgoson, Martonoson és Oromon indultak/indulnak szakkörök gyöngyfűzés, mézeskalács-készítés, csipkeverés, vesszőfonás, hímzés, nemezelés témakörében. Összesen 35 szakkör kezdte meg a munkát, mintegy 200 érdeklődő részvételével. A szükséges felszerelésről, a szakértőkről és az oktatási anyagról az anyaországi intézmény gondoskodott. A csapatok a www.aszakkor.hu oldalon található videók segítségével jutnak el az alapoktól az alkotásokig.

A Szakkör programot az aktív közösségi élet újraindítása és megőrzése, illetve az értékek feltárása és a közösségi kreativitás kibontakoztatása céljából indította el tavaly az anyaországi Nemzeti Művelődési Intézet. A program keretében hagyományos mesterségek közül választhatnak az érdeklődők. A tevékenységeket nagyon pozitívan fogadták Magyarországon, így a magyar kormány támogatásával külhonba is megérkezett az anyaországban népszerű, sikeres program (több mint 1000 szakkörrel, 6380 résztvevővel). Vajdaságban a magyarkanizsai székhelyű Felnőttképzők Regionális Hálózata (Ferha) koordinálásával valósul meg a mintaprogram, mely a Pannon Forrás Kárpát-medencei Felnőttképzési és Szolgáltató Hálózat révén csatlakozott a kezdeményezéshez.


Megérkezett a nemezelőcsomag Kispiacra

— Hajdújáráson kilenc, Ludason nyolc, Kispiacon négy, Királyhalmon egy, Magyarkanizsán három, Horgoson és Martonoson négy-négy, Oromon pedig egy szakkör formálódott. A hat témakör közül a legnépszerűbbnek a nemezelés bizonyult, melyet a gyöngyfűzés és a hímzés követ, a sort pedig a vesszőfonás zárja, hiszen ez a legnehezebb mesterség, melyhez egy kis hajlítóerő szükséges — részletezi Sarnyai Károly, a projektum magyarkanizsai koordinátora, a Ferha elnökségi tagja. — A mintaprogrammal nem kívántuk Vajdaság egész területét lefedni, hiszen most gyűjtjük a tapasztalatokat, ám a jövőben szeretnénk kiterjeszteni a tevékenységet teljes térségünkre, várhatóan 2022 őszén újabb szakköröket vezethetünk be, hiszen nagyon jó visszhangra talált a program körünkben, nagy lelkesedéssel, örömmel fogadta mindenki. Ennek az lett az eredménye, hogy a tervezett 10 szakkör indítása helyett 35 jött létre. További jelentkezéseket most sajnos nem tudunk fogadni, hiszen egy-egy szakkör létszáma öt főre korlátozódik.


Készül a mézeskalács Oromon

A cél a helyi hagyományok feltárása, továbbéltetése — fogalmaz. Ezért a helyi szakkörök megszervezésére tapasztalt, a kézművesség és a közösségi élet szervezése terén jártas helybélieket kértek fel, akik egy online képzés után vizsgáztak, így lehettek szakkörszervezők. Településtől függően hetente vagy kéthetente hirdetik meg a munkát.

Muhi Zsuzsanna Magyarkanizsán nemezelő, Oromon pedig nemezelő és mézeskalács-készítő szakkört szervez, illetve vezet.

— Ezt a két tevékenységet az irányításom alatt az alapoktól sajátíthatják el a résztvevők, azzal a céllal, hogy később majd táborokban, kézműves-foglalkozásokon ők maguk is átadhassák ezt a tudást. A szakkörök megkezdték a munkát, mindegyikben hetente tartok találkozót. Online videók alapján tanulunk. Nagyon jó volt a hangulat, alkotás közben beszélgettünk, hiszen ezeknek az összejöveteleknek a célja egy-egy tevékenység elsajátításán túl az élő közösségek kialakítása.


Munkában a gyöngyfűzők Kispiacon

Kávai Bózsó Ildikó magyartanárnőként dolgozik a kispiaci Október 10. Általános Iskolában, s a nagy érdeklődésre való tekintettel négy szakkör vezetését vállalta.

— Örömmel fogadtam a lehetőséget, Kispiacon nagy érdeklődés övezi a kézművességet. Külön örültem, hogy most nem gyerekekkel, hanem felnőttekkel lehetett beindítani a csoportokat. Szülői közösségekben, az iskolában, az osztályközösségben hirdettem meg a lehetőséget, rengeteg visszajelzést kaptam, és nagyon boldog vagyok, hogy négy szakkör — gyöngyfűzés, nemezelés, hímzés és csipkeverés — is indulhatott. Mind a négyet én vezetem, kéthetente tartunk egy-egy találkozót, szerdánként felváltva gyöngyözést és hímzést, csütörtökönként pedig nemezelést, illetve csipkeverést. Este 7 órától 10-ig vagyunk együtt, az iskolától kaptunk termet, és mindegyik csoportban lelkesen dolgozunk.


A hímzéscsomag egy része

A Szakkör a Nemzeti Művelődési Intézet 2020 decemberében indult új, tudásmegosztó online felülete. Célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével vonja be a látogatókat, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a különféle közösségi tevékenységi formákat. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége segítségével a portál indulásakor a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés és a mézeskalács-készítés fortélyaival ismerkedhetnek meg a felület látogatói csaknem százhúsz videó segítségével. A tervek szerint a partneri kör bővítésével a közművelődési intézmények szerteágazó szakköri világa válik elérhetővé a felületen. Tartalmai elérhetőek az egész Kárpát-medencében és a távolabbi diaszpórákban is.

A Ferha felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..