home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
„A közönség alig várta, hogy felgördüljön a függöny a színházban”
Pannon RTV
2021.04.27.
LXXVI. évf. 16. szám
„A közönség alig várta, hogy felgördüljön a függöny a színházban”

Véget ért a vajdasági hivatásos színházak 70. fesztiválja. Az eseményt egy ünnepi díjkiosztó zárta Nagybecskereken. A jubiláris rendezvény tavaly tavasszal elmaradt. Az idén is csak korlátozott számú néző láthatta a 9 vajdasági színház 12 előadását.

Idén csak a fesztivál megnyitója és az ünnepi díjátadó volt közös. A járványhelyzet miatt ugyanis mindenki a saját színházában, Nagybecskereken, Zomborban, Szabadkán, Újvidéken és Versecen lépett fel. Ennek ellenére sikeres volt a rendezvény.

Vida Ognjenović, rendező, a zsűri elnöke: „A vajdasági színházak szemléje megmutatta az itteni színházi élet gazdagságát, a kiváló színészeket, rendezőket és színházi dolgozókat. Emellett a rendkívül aktív és kiváló minőségű gyermekszínházakat is láttuk. Azt is megmutatta a fesztivál, hogy a koronavírus nem győzött le bennünket, hogy a közönség alig várta, hogy felgördüljön a függöny a színházban.”

Fotó: Pannon RTV/Lukács Attila

Három magyar nyelvű előadás volt versenyben. A Kosztolányi Dezső Színház a Gusztáv a hibás mindenért című előadását mutatta be, az Újvidéki Színház Tolsztoj Anna Karenina című darabjával vett részt a szemlén, valamint a Szabadkai Gyermekszínház A színháznak szeretettel című előadását is láthatta a közönség. Mindhárom előadást többszörösen díjazták.

Venczel Valentin, elnök, Vajdasági Hivatásos Színházak Közössége: „Voltak ennek a fesztiválnak időszakai, amikor tulajdonképpen a vajdasági magyar színházak domináltak ezen a fesztiválon. Úgy tűnik, hogy ismét egy ilyen korszaknak a folyamán vagyunk. Mert például a 70. fesztivált is igazából az Újvidéki Magyar Színház dominálja, hét díjjal. A Szabadkai Gyermekszínház a második legdíjazottabb színház ezen a fesztiválon.”

Fülöp Tímea Ana Karenina szerepéért érdemelte ki a legjobb női színésznek járó elismerést. Beugróként, rövid idő alatt, ráadásul egy másik társulatból érkezve kellett felkészülnie a szerepre. Eddigi színészi pályájának a legnagyobb elismerését szülővárosában, Nagybecskereken vehette át: „Béres Mártának nagyon köszönöm, hogy sokat segített. Ugyanis ő most anyai örömöket él át, és ezért nem ő játszotta a szerepet. De biztos vagyok abban, hogyha ő játszotta volna, ez a díj ugyanúgy az ő kezében lenne. Úgyhogy én most meg szeretném osztani Béres Mártával ezt a díjat, és szeretném, ha ezt mindkettőnk így fogadná el.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..