home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A kórusének ünnepe
Tóth Lívia
2023.10.23.
LXXVIII. évf. 42. szám
A kórusének ünnepe

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében az idei évben is megrendezte a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóját, amely a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű regionális rendezvénye. A huszonharmadik Kóruspódiumnak – amelynek társszervezője és házigazdája a 30 éves jubileumát ünneplő adai Musica Humana Kamarakórus – az adai Szentháromság-templom adott otthont.

Az esemény a Himnusz közös éneklésével kezdődött, majd ft. Szungyi Károly esperesplébános köszöntötte az egybegyűlteket.  

–Minden kórusfesztivál nagy érték, hisz minden fellépő tudása legjavát igyekszik bemutatni és megosztani nemcsak a hallgatósággal, hanem egymással is, de ha mindez egy templomban, Isten házában történik, akkor az esemény méltán kapja meg a legszebb elismeréseket, hisz a szakrális tér magával hozza a meghittség, átszellemültség állapotát is – mondta az adai Szentháromság-templom plébánosa, aki a következő gondolatokkal zárta köszöntőjét:  

–Ez a nagyszabású zenei esemény, nemcsak remekbe szabott versenyművek bemutatása, hanem a fellépők és szervezők kapcsolatteremtési és kapcsolatépítési szándékát is hűen tükrözi, hisz a zene, mint afféle közös nevező, összeköt bennünket. Adja Isten, hogy ez a mai találkozó mindannyiunk lelki élményévé váljon, és hogy a kóruszene szeretete a jövőben is összetartó közösséggé kovácsoljon bennünket.

A házigazda település nevében Tóbiás József, Ada község képviselő-testületének elnöke is szólt a jelenlévőkhöz. Véleménye szerint a kórustalálkozó egy csodálatos hagyomány.

–Kívánok mindannyiunknak erőt, egészséget és kitartást ahhoz, hogy ezt a hagyományt folytatni tudjuk a jövőben is. Számomra, hívő emberként, nagy jelentősége van a mai helyszínek, és nagyon büszke vagyok, hogy a gyönyörűen felújított templomunk a házigazdája ennek az eseménynek.

A szervezők nevében Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke bocsátotta útjára a 2023. évi találkozót. Elmondta, 2003 és 2013 után Ada harmadszor házigazdája a fesztiválnak, két héttel ezelőtt pedig, szintén itt a Szentháromság-templomban, a Magyar Nemzeti Tanács egy másik kiemelt jelentőségű rendezvénye zajlott, a Szentháromság Gyermek és Ifjúsági Kórusfesztivál.

–Annak a csodának lehettünk a részesei, amikor több mint 200 apró és nagyobbacska gyermek, a gondviselőt dicsérve imádkozott és vallotta meg a közösségben is Istenben való hitét, hogy utána mise szolgálatukkal fogadalmat tegyenek, zengjenek a fényről, a mindenségről, oltalomról, palástról, evidenciáról. Ma mi is valami hasonlóért vagyunk itt, és a hála szavai kívánkoznak az ajkunkra. A hála szavai a Szentháromság plébániatemplomnak és Szungyi Károly esperesplébános atyának, hála a fennállásának 30 éves jubileumát ünneplő Musica Humana kamarakórusnak, az adai önkormányzatnak, hála karnagyainknak és a kórustagoknak, önöknek, akik közül sokan kántori szolgálatot is ellátnak, hála ezért a rendíthetetlenségért, hála a felemelő, az ég alá beköltöztető, a magasságot és a magasságost is ismerő éneknek. Minderről bezengett, beimádkozott falak, zsoltárokat ismerő kövek tanúskodnak – hallottuk Sutus Árontól.  

A rendezvényen köszöntötték Megyeri Lajos zeneszerzőt és Kabók Erikát, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagját.

Az énekléshez nem kell más hangszer, csak az emberi hang, ami mindig kéznél van, fényben, sötétben, bőségben, ínségben – hallottuk a bejelentőben, amit a tizenegy bemutatkozó énekkar is bizonyított. A kórusünnep első fellépője a házigazda Musica Humana Kamarakórus volt, majd következtek a többiek: a kúlai Bartók Béla Kamarakórus, a magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus, a nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus, az újvidéki Európa Kollégium Énekkara, a temerini Juventus Énekkar, a zentai Musica Sacra Vegyeskar, a tornyosi Ünnepi kórus, amelynek a tagjai először mutatkoztak be a találkozón, a temerini Őszi rózsa vegyes kórus, az óbecsei Schola Cantorum Énekkar, és a szabadkai Pro Musica Kamarakórus női kara.

A közös záróének az idén Megyeri Lajos versmegzenésítése volt, Kenyeres Kovács Márta Fölszállott a sármány című reményteli költeményének vegyes karra írt műve. A fiatalon elhunyt költőnő idén lenne 90 éves. Az egyesített kórust Birkás János vezényelte.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..