home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A koronavírus idején ingyen virág
Kónya-Kovács Otília
2020.04.06.
LXXV. évf. 14. szám
A koronavírus idején ingyen virág

A koronavírus-járvány sok tervet átír. Az emberek tiszteletben tartják a most életbe léptetett szabályokat, és amit fontos megtenniük, azt nem is olyan nehéz betartaniuk. Környezetemben sok idős ember ki sem használta a vasárnapi vásárlási lehetőséget, hiszen a fiatalabb családtagok, hozzátartozók vagy akár a szomszédok, ismerősök ellátják őket, így szükségtelennek tartották, hogy — úgyszólván — sétáljanak egyet.

A mintegy 7-8000 lakosú Muzslyáról mindössze hárman-négyen kérnek segítséget a bevásárláshoz. Sokan vállalják, hogy több szomszédnak is megoldják a beszerzést. Fertőtlenítőszer rendszerint nincs, és védőmaszkból is hiány mutatkozik -- legalábbis ez volt a helyzet a beszámoló írásakor. A sok ellentmondásos kijelentés miatt józan ésszel szinte kibogozhatatlan, hogy kinek kellene védőmaszkot, illetve kesztyűt hordania.

Nagybecskereken a válságtörzs döntése alapján bezárták a Bagljas lakótelepen levő fedett piacot, így csak az új, központi piacon lehet árusítani a termékeket, mégpedig reggel 7 és 13 óra között, a megszokott piaci napokon, tehát kedden, csütörtökön és szombaton. Hétfőtől péntekig a nyilvános parkolókban 9 és 15 óra között, szombaton pedig 9 és 13 óra között fizettetik meg a parkolást.

A nagybecskereki boltokban, önkiszolgálókban csak a szigorítások első napjaiban voltak üres polcok, később normalizálódott a helyzet, és nincs hiány az alapcikkekben. Csak arra panaszkodtak sokan, hogy nincs élesztő, de úgy látszik, ez is megoldódik.  

A muzslyai, tejtermelésből élő Kanász család amellett, hogy házhoz viszi a tejtermékeit, az idős embereknek is bevásárol, így jó néhány családon segít.


A szerző felvétele

Ördög Árpád falugondnok munkája is gyarapodott, hiszen a tapasztalatai révén az újabb kérelmeknél is vállal segítséget. Közben járja a környező falvakat, a megszokott „menetrendje” szerint. Erzsébetlakon már alig maradt, akihez kijár, Lukácsfalván mintegy tíz személyhez látogat el időnként, a legtöbben Muzslyán igénylik a falugondnok segítségét. Hamarosan kezdődnek azok a tavaszi munkálatok, amelyeket el kell végeznie, mint például a fák metszése, a fűnyírás és hasonlók.

A nagybecskereki Darusi virágüzlet tulajdonosai úgy döntöttek, bezárják a boltot, de azért igyekeznek egy kis meglepetéssel is kedveskedni: a vágott virágból naponta többször is tesznek ki a vázába, melyből elvihetnek egy-két szálat a járókelők. Nem kényszerből zárták be a virágüzletet, mondta Kamrás Leona, a legfiatalabb tulajdonos, hanem azért tették, mert féltik a munkásaikat. A vázában levő virágok elé kiírták, március 22-étől zárva a virágbolt, viszont az arra járók nyugodtan választhatnak a kedvenceikből. Hozzátették, vigyázzanak magukra az emberek, és járuljanak hozzá, hogy sikeres legyen a védekezési akció. Ilyen egyszerű a Darusi virágbolt üzenete, és ebben minden benne van, a törődés, egy kis mosolycsalogatás, a féltés, a bizakodás... Mert valljuk be, az ilyen apró gesztusok nagyon fel tudják villanyozni a napjainkat. Egy kis színes virág pedig az ember otthonába is reményt visz.  

Hamarosan megkezdődik a virágoskertek csinosítása is, mert aki eddig is ültetett a kiskertjébe virágot, nyilván a jövőben is megteszi. Már látom lelki szemeimmel, hogyan pompáznak majd a színesebbnél színesebb virágoktól a balkonok, a virágoskertek, az ablakok. Derűt, vidámságot, reményt árasztva.

Minden jót mindenkinek! Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..