home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A korona otthonra talált
Perisity Irma
2014.08.27.
LXIX. évf. 35. szám
A korona otthonra talált

Nemcsak az anyaországban, de Vajdaság-szerte is, a magyarlakta városokban, településeken alkalmi ünnepi rendezvénnyel emlékeztek meg a több mint ezer évvel ezelőtt megkoronázott, majd halála után szentté avatott első királyunkról, Szent Istvánról.

Augusztus 20-án Magyarkanizsán, a Szent Őrangyalok katolikus templomban alkalmi szentmisén, bensőséges ünnepségen vettek részt a szép számban megjelent hívők és vendégek.

— A ma esti szentmise nem szerves része a kanizsai önkormányzat által szervezett Szent István-napi ünnepségnek, habár tartalmánál fogva szorosan hozzátartozik. A templom oltártéri részében — az ajándékozó kérésére külön szentmisén — helyet kap a szalmából font magyar Szent Korona. Tudomásom szerint Vajdaság egyetlen katolikus

templomában sincs még ilyen kegytárgy, amely szerves része a magyar történelemnek — melyet sajnos sokan (önhibájukon kívül) nem nagyon ismernek. Példaértékű ez az esemény, a korona megalkotása és útja a templomunkig ugyanis nem mindennapi. A kézművességnek ezt a remekét két bunyevác szalmaképkészítő asszony fonta, és odaajándékozta a Vajdasági Képzőművészeti Kör szerb elnökének, ő pedig a templomunknak ajánlotta fel.

A misén megszenteltük a koronát, melynek útja a templomunkig egymásrautaltságunkat bizonyítja, és azt is, hogy élhetünk békében, szeretetben együtt — emelte ki dr. Zapletán Géza esperesplébános.

— Szeretnénk, ha ez a csodálatos korona az egyetértés szimbóluma lenne, a kölcsönös megbecsülésé, a hit és a kenyér tiszteletéé. Ragyogó jelképe a mi Vajdaságunk nemzeti sokszínűségének mindazzal, amit a Szent Korona számunkra jelent — olvasható a kívánság a koronával kapcsolatos alkalmi katalógusban.

A két alkotóművész, Ivana Dulić és Ana Vukov megilletődve állt az érdeklődők körében.

— Több mint tizenöt éve foglalkozom hivatásszerűen szalmafonással, de a szalma iránti szeretetet még édesanyám, Matija oltotta belém — mondta Ivana. — Én a szalmafonás egyik újabb módozatát ápolom: a szalma hasításával kapott hajszálfinom szálakat fonom össze. Kenyeres Ivanka, a Vajdasági Képzőművészeti Kör elnöke már tíz éve önzetlenül segíti munkánkat, és egy kiállítás után arra gondoltam, valahogyan köszönetet kellene neki mondanom. Mivel ő maga is képzőművész, úgy gondoltam, valami rendhagyó ajándékot illene adnom. Így jutott eszembe a magyar Szent Korona, melyet oda is ígértem neki. Csak később jöttem rá, könnyelmű volt az ígéret, hiszen ahhoz, hogy megalkossam a korona hű mását, rengeteget kellett tanulnom, nemcsak a koronáról, de a magyar történelemről is. Több mint három hónapig gyűjtöttem az adatokat, majd Anával több mint négy hónapnyi, napi tíz-tizenkét órás aktív munkával jutottunk el a végeredményig. De úgy érzem, megérte!

— Kiskorom óta szerelmes vagyok a természetbe, a végeláthatatlan búzamezőkbe — mondja Ana Vukov. — Így hamar közös nevezőre jutottunk tanítómesteremmel, Ivanával. Én inkább a gyöngyfűzés mestere vagyok, ami a korona megalkotásakor különösen hasznunkra volt, mivel rengeteg az apró, gyöngyszemhez hasonló gömböcske. Szeretettel, türelemmel alkottunk, sokszor az ebéd is odaégett, annyira belefeledkeztünk a munkába.

Kenyeres Ivanka, a Vajdasági Képzőművészeti Kör elnöke meghatottan beszél az ajándékról:

— A mai nap tiszteletére ünneplőbe öltöztettem a lelkemet. Amikor Ivanáéktól megkaptam az ajándékot, végtelenül boldog voltam. Otthon, a nappaliban előkelő helyet kapott, de valahányszor a szobába léptem, úgy éreztem, ezt a csodálatos alkotást másoknak is látniuk kell. Így jutottam el az ötletig, hogy felajánlom a Szent Őrangyalok-templomnak, hadd gyönyörködjön benne minden polgártársam, mindenki, aki szereti, értékeli a művészetet és a művészeket, akik igyekeznek szebbé, nemesebbé tenni életünket. Rengetegen segítettek önzetlenül, hogy a korona az őt megillető helyre kerüljön: külön állványt, megfelelő üvegburát, párnát kaptunk a támogatóktól. Egy kis túlzással azt mondhatnám, hogy a magyar Szent Korona hazaért.

A szentmise befejeztével a hívők hosszú sorban várakoztak, hogy közelről is megtekintsék a csodálatos alkotást, mely ezentúl templomukat díszíti. Minden bizonnyal részben ők is megértették azt, amit Ivanka Dulić, az alkotók egyike mond a katalógusban: a szalma Isten áldása, munka és imádság, béke és tradíció, csend és türelem, szabadság és szeretet, olyan gazdagság, amely értékesebb az aranynál. A szalma kalászával a végtelen rónaság rezdüléseit érzékeli, kapocs ég és föld között. Ezért mondtuk, amikor elkészült a korona, hogy a szalma megérintette az eget.

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..