home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A korona — 5. évad
Brasnyó Zoltán
2022.12.08.
LXXVII. évf. 48. szám
A korona — 5. évad

Akármennyire is morbid, az 5. évadban szinte mindenki Dianának, a szívek királynőjének halálát „várta”. Aztán szinte már az első két-három epizód láttán nyilvánvaló lett, hogy a Windsor-ház és II. Erzsébet királynő életét feldolgozó sorozat 5. évada lassabb tempójú, kevésbé izgalmas, ám érettebb is lesz az eddigieknél, a világot megrázó haláleset pedig majd csak a 6. évadban következik be.

Számtalan kritika érte a Netflixet, amiért II. Erzsébet halála után relatíve gyorsan műsorra tűzte A korona 5. évadát. Ez már egyébként az utolsó, harmadik szereposztás. A királynőt Claire Foy és Olivia Colman után mostantól Imelda Staunton személyesíti meg, aki már azt az Erzsébetet tárja elénk, akit a legtöbben ismertek a tévéből. Hetvenedik születésnapján csöppenünk a történetbe, a ’90-es évekbe, amikor John Major volt a brit miniszterelnök. Majort egyébként Jonny Lee Miller, a Trainspotting Beteg Sráca játssza, egyébként kiválóan — de elmondható, hogy minden új színész, aki a korábban ismert karaktereknek ad most új arcot, remek munkát végzett. Matt Smith után most már Jonathan Pryce játssza az idősödő Fülöpöt, Edinburgh hercegét, aki fiatalokat megszégyenítő energiával és tettrekészséggel bír: jeleskedik a lovassportokban, a biológiát tanulmányozza, sőt, időskori ortodox örökségére is rádöbben, amikor az évad egyik legjobb részében a Romanov-ház szégyenteljes kivégzését nézhetjük végig — mely eseményhez a Windsoroknak is volt némi közük. Károly herceget, azaz a trónörököst Dominic West alakítja, aki viszont talán az egyetlen furcsa választás volt az 5. évadban. Ugyan West a lelkét is beleteszi ebbe a szerepbe, valahogy folyamatosan az járt a fejemben, hogy a valódi Károly herceg — most már király — még csak nem is emlékeztet rá. Ő maga sohasem volt ennyire jóképű és karakteres, mint az őt megformáló West a sorozatban. Szándékosan a végére hagytam a Dianát játszó Elizabeth Debickit, aki a valódi főszereplője A korona 5. évadának.


Képek forrása: netflix.com

Diana mellett ezúttal mindenki másodrangú ebben a sorozatban, ez pedig nem csak annak köszönhető, hogy Debicki gyakorlatilag lemásolta a tragikus sorsú nő személyiségét, gesztusait és beszédstílusát. Teljesen átlényegült Dianává, az íróknak köszönhetően pedig a királyi családban is új dimenzióba helyezték a szerepét.

A showrunner Peter Morgan és csapata igyekezett feltárni az uralkodó és Diana, illetve Károly közötti örök konfliktus gyökerét, nélkülözve az elhamarkodott következtetéseket. Diana A koronában egyértelműen súlyos depresszióval küzd, Camilla a háttérben egyszer áldozatként, máskor szürke eminenciásként tetszeleg, Erzsébet királynő pedig megingathatatlanul lojális kőszoborként áll ki a korona és a család mellett. Károly viszont „saját Camelotot” építve próbál újítani és megújulni, dacolva a hagyományokkal. Lázadó természetét epizódról epizódra tapasztalhatjuk meg újra.

A korona ezúttal is bővelkedik provokatív témákban a királyi család XX. századi történetét tekintve, sőt, folyamatosan próbálja újabb és újabb megvilágításba helyezni a monarchia mai társadalomban betöltött szerepét. Ezúttal is tíz epizódot kaptunk, melyek az eddigieknél kevésbé katartikusak vagy izgalmasak, ettől függetlenül fontos időszakot dolgoznak fel a család életéből. A változás korát, a törés kezdetét, mely egy trónrengető tragédiával ér véget. Arról már több film is született, hogy II. Erzsébet hogyan kezelte a gyász időszakát és a közvélemény kritikáit, Peter Morganék azonban látszólag arra is odafigyeltek, hogy Diana magánéletét a válás utáni időkben is nyomon kövessék, ezért is mutatják be részletesen elsősorban Mohamed Al Fayed, majd a fia, Dodi Fayed történetét, egészen az egyiptomi kezdetektől a Ritz hotellánc és a vendéglátóipar csúcsáig, illetve a Dianához fűződő kapcsolat kibontakozásáig.

A korona még mindig egy kiváló sorozat, mely a brit uralkodóház történetét dramatizálva ugyan, de kellő tisztelettel és odaadással, emellett számos nézőpontból is szemléli, ítélkezés vagy szájbarágós tanulságok nélkül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..