home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A könyv szeretete életre szóló kaland
(gyg)
2015.10.26.
LXX. évf. 42. szám
A könyv szeretete életre szóló kaland

Tartalmas programsorozattal ünnepelte 125 éves jubileumát Szabadka egyik legnagyobb múltra visszatekintő intézménye, a városi könyvtár.

Az évforduló alkalmából egész héten kedvezményekkel várták az új tagokat és törzsolvasókat, ez utóbbiaknak pedig azt is elnézték, ha határidőn túl vitték vissza a lejárt kölcsönzésű könyveket.

Október 13-án délelőtt a könyvtár lépcsőházában felállított A szabadkai polgárság és a könyvtár a XIX. és XX. század fordulóján című kiállítás az elmúlt 125 év történetére, legfontosabb mozzanataira emlékeztetett, valamint bemutatták az intézmény legfrissebb monográfiáját is.

A történelmi megemlékezés után jubileumi flashmobbal folytatódott a rendezvény. A tavalyi esemény képeinek visszajátszásával felidézték azt az öt percen át tartó megmozdulást, amellyel az olvasást kívánták népszerűsíteni. Az idei villámcsődületben a szabadkai Politechnikai Szakközépiskola diákjai közreműködtek. Segítségükkel a Galleria Hotel aulájában több mint kétezer könyvet állítottak fel dominóláncban, melyet a könyvtár igazgatója, Dragan Rokvić indított el. A megmozdulásnak a Könyvrengés elnevezést adták, ezzel szerettek volna utalni a könyvek világmegrendítő hatására. Arra, hogy azok is kézről kézre járnak, hatnak egymásra és olvasójukra, s ezáltal a világot is meg tudják változtatni.

A könyv szeretete pedig életre szóló kaland. Ezt szem előtt tartva a Szabadkai Városi Könyvtár megajándékozta leghűségesebb olvasóit is, a 450 000 könyvből álló állományának fele magyar nyelvű. Átadták a leghűségesebb olvasóknak járó díjat, akik közül két magyar olvasót meg is szólaltattunk.

Köteles Éva, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola ötödik osztályos tanulója:

— Iskoláskorom óta tudok olvasni, azóta vagyok a könyvtár tagja, és havi rendszerességgel járok új könyveket kikölcsönözni. Leginkább a meséket szeretem. Az alapján választok könyvet, hogy milyen a külleme. Szeretem a szép köteteket, tetszik, ha színes a borítójuk, és elmondják, hogy miről szól a könyv.

Kozma Kornél állategészségügyi technikus:

— Jelenleg munkanélküli vagyok, úgyhogy elég sok időm van olvasni. Már vagy húsz éve vagyok tagja a könyvtárnak, vagyis azóta, hogy kivettem az első házi olvasmányomat. Az idén kaptam először jutalmat, és nagyon örülök neki. Gyerekkoromban főleg az indiántörténeteket és a Verne Gyula-regényeket szerettem. Most már inkább krimiket olvasok, Agatha Christie, Poirot, Maigret, Sherlock Holmes... Három könyvet kölcsönzök ki alkalmanként, és kéthetente járok vissza újakért. Persze néha előfordul, hogy tovább maradok fenn az olvasás kedvéért.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..