home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A koncepcióterv elkészítése — avagy a térszervezés
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.10.25.
LXXII. évf. 42. szám
A koncepcióterv elkészítése — avagy a térszervezés

Soha nem tudom, hol húzódik a határ a lakberendezés, a tértervezés és a dizájnolás között.

Emiatt is vagyok bajban, ha meg akarom nevezni a szakmám. Hiszen ezek a területek mind összekapcsolódnak. Ez a folyamat nemcsak arról szól, hogy színekkel, mintákkal, formákkal dolgozunk, vagy kialakítunk egy harmóniát, hanem sokkal többről. Pontos számítások után alkotunk meg egy életteret, mely hosszú évekig meg kell hogy feleljen a család, illetve az itt lakók igényeinek.

A tértervezés akkor kezdődik, amikor először látom a lakást, azaz felmérem a benne rejlő lehetőségeket. Szükséges, hogy megnézzem, mert másként hat egy tér tervrajzon, mint élőben. Fontos a helyszín kétkezi lemérése, hiszen sokszor nincs is tervrajz, vagy esetleg csak régi van, mely már nem biztos, hogy megfelel a valóságnak. Lehet, nem is pontosan aszerint épült a ház/lakás, vagy az épülése óta már több átalakításon esett át.

A következő lépés az, amikor a tulajdonosok elmondják, mik az igényeik, hány főre tervezik az itt lakást. Milyen tevékenységeket szeretnének itt végezni, mi a hobbijuk, van-e gyermekük.

A most épülő házakat — jobbik esetben — az igényeknek megfelelően tervezik meg. Ám egy felújításra váró lakótérnek, a mai igényekhez mérten, a legtöbbször elavult a beosztása. Például ha a tisztaszobából ajtó nyílik a kisszobára, ez ma már elviselhetetlen. Ezekre a helyzetekre megfelelő megoldást kell találni.

Régi, magas helyiségekben a galéria kiépítése növeli a lakótér területét, érdemes elgondolkodni ezen a lépésen, főleg kis lakások esetében, ahová egy hálórész, dolgozósarok, esetenként vendégszoba is „felköltöztethető”. Természetesen a hozzá rendelt lépcsőfeljárót is pontos számítások szerint kell kialakítani, hogy kényelmes legyen, ám ne zavarja a földszinti teret sem.

Sokszor látok olyan beosztású házakat, ahol a tér nagy része kihasználatlan. Aztán van egy aprócska fürdőszoba, ahol nem férnek el rendesen a napi tevékenységhez szükséges eszközök. Ekkor természetesen meg kell vizsgálni, hogy a falak mozdíthatóak-e, és el kell végezni a lehetséges átalakításokat.
 

A tároláshoz is rengeteg bútorra van szükségünk, ezért az a legjobb, ha eleve úgy alkotjuk meg a lakóteret, hogy tudjuk, mennyi ruhánk, cipőnk van — hiszen nem mindenki tárol otthon sok ruhát, nem mindenki öltözik a legújabb divat szerint. Amikor ruhaszekrényt tervezünk, azt is figyelembe kell venni, hogy sportosan öltözködnek-e a leendő lakók, vagy inkább öltönyös/kosztümös ruhatáruk van. Ettől függ ugyanis, hogy elsősorban akasztós vagy polcos bútorokra lesz-e szükség. Ez az információ a fiók számára is kihat, illetve arra, hogy mekkora a helyigénye a cipőszekrénynek.

Manapság már nem igazán használunk kamrát. Általában nem tárolunk olyan sok befőttet, mint nagyanyáink, nem vásárolunk zsákszámra lisztet, cukrot. Azt is mondhatnám, hogy a kamrák ideje lejárt, hiszen mindent meg tudunk venni a piacon vagy a boltban (elvileg frissen) akkor, amikor szükségünk van rá. Felesleges tehát hónapokig tárolni az otthonunkban. Ha viszont mégis úgy érezzük, hogy szeretnénk egy kamrát, érdemes átgondolnunk, melyik polc mekkora magasságban álljon, befőttes vagy paradicsomleves üveget szeretnénk-e ott tárolni. Ha ugyanis minden polc egyforma magasságban van, rengeteg helyet pazarolunk el.

Ergonómiai szempontok alapján is meg kell figyelnünk a helyiségeket. Fontos, hogy mekkora magasságba rakunk egy-egy bútordarabot. Egy konyhapult általában 85-90 cm-es. De ha a lakók magasabbak, akkor a 93-95 cm sokkal kényelmesebb lesz nekik. Az is lényeges, hogy hova és milyen sorrendben kerülnek a munkaeszközök, mennyi hely van két elem között, tudunk-e kényelmesen közlekedni, munkát végezni.

A lakásban rejlő lehetőségekből és a kívánt igényekből alakítjuk ki a koncepciótervet, mely egy átalakítás során, a bontás után gyakran módosulhat, illetve pontosabbá is válhat, hiszen ekkor kerülhetnek felszínre bizonyos dolgok, melyek előzőleg nem is látszódtak. Azt hiszem, ilyenkor nem a kompromisszum a jó megoldás, hanem a terv átírása.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy formáljuk magunkat, az utak pedig, melyeket bejárunk, mind hozzátesznek a jellemünkhöz valami pluszt. Miért ne törekedhetnénk a lakásunkkal is ugyanerre? Hiszen az életben is csak az átgondolt bátorság hozhat eredményt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..