home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A költészet kiskövete
Koncz Erzsébet
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám
A költészet kiskövete

Kiskomáromi Zsombor az óbecsei Sever Đurkić Általános Iskola nyolcadikosa. Kiskora óta fellép szavaló- és népmesemondó versenyeken, ünnepségeken. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör néptánccsoportjának oszlopos tagja. Harmadikos kora óta vesz részt a hagyományos parlamenti Gyermekkarácsonyon Budapesten. A magyarországi és a határon túli gyermekek körében nagy sikert aratott már Petőfi Sándor Szülőföldemen című versével, és 2011-ben ő volt a rendezvény gyermekelnöke.

* Decemberben is meghívtak a rendezvényre, és a televízióban is láttalak.

— Igen, fölkértek, pontosabban Kövér László házelnök kért föl, hogy szavaljam el Cseri János Szenteste című versét.

* Nemrégiben Szabadkán Jusztin Lászlóval a Himnusz és Szózat szavalóversenyen is jeleskedtél, és tudjuk, többször szerepeltél nagyközönség előtt. Nincs már lámpalázad?

— Nem félek már a fellépések alkalmával. Szabadkán és Budapesten is bátran álltam közönség elé.

* Hogyan készültél a megmérettetésre?

— Az iskolában sokat gyakoroltunk a tanárnővel, sokkal többet, mint otthon. Az interneten megnéztem, hogy a színészek hogyan adják elő Kölcsey költeményét, és a történelmi eseményeknek is utánanéztem, hogy igazán megértsem a verset.

* Szereted a hazafias verseket?

— Tavaly a Szózatot szavaltam. Mondhatom, megszerettem. De kedvelem a humoros és szerelmes költeményeket is.

* Ötödikes korod óta az ÁMV–n is indulsz.

— Így igaz. Kétszer verssel, egyszer prózával készültem, és mindhárom alkalommal első helyezett lettem. Ha a tanárnő benevez, az idén is szívesen megyek.

* Ki a kedvenc költőd?

— Petőfi Sándor költészetét nagyon kedvelem.   

* Nyolcadikos vagy. Feltételezem, nem csak verseket olvasol szabadidődben.

— A verseket nagyon szeretem, ám a szavaláson és a számítógépezésen kívül jut időm focizásra, táncra is. Másodikos korom óta népi táncolok.

* Közeledik az idő, hogy eldöntsd, merre, hova tovább. Az eredményeid hatással vannak a választásodra?

— Az óbecsei gimnáziumba szeretnék iratkozni, s jövőre már — a szavalóversenyeken kívül — a KMV-n is részt kívánok venni.

* Amikor még a Petőfi Sándor Általános Iskola diákja voltál, a kis színjátszók csoportjában is tevékenykedtél. Érdekel még a színjátszás? Gondoltál arra, hogy színész leszel?

— A pályaválasztás még a nagyon távoli jövő kérdése. Azért megyek gimnáziumba, mert még nem tudom eldönteni, mi leszek, ha nagy leszek. Elképzelhető, hogy a színművészeti akadémiára jelentkezem.

Reméljük, Zsombor a jövőben is szeretni, éltetni fogja a verseket. Kívánunk neki további sok sikert, és hogy január 22-én, a kultúra napján megrendezendő ünnepi műsorban is — meghívást kapott ugyanis Budapestre — kápráztassa el a közönségét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..