home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A költészet arról szól, amit érzünk, de nem mondunk el
Zséli Ágnes
2015.03.04.
LXX. évf. 9. szám
A költészet arról szól, amit érzünk, de nem mondunk el

Február 21-én ünnepeltük az anyanyelv nemzetközi napját. Bizonyára minden nemzetnek a maga nyelve a legszebb, ezért ez a nap azért fontos, hogy emlékeztesse az embereket a saját anyanyelvük fontosságára. Ebből az alkalomból tartottak rendezvényt a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában.

Az egyesület irodalmi szakkörének tagjai az est folyamán Kosztolányi Dezső költészetének világába kalauzolták el a nézőket. A felnőni sosem akaró, az életet, a játékot azonban szenvedélyesen szerető Kosztolányit Koszorús Zsuzsanna, Szénási Dóra, Galbács Éva, Sápi Rozália és Babó Júlianna idézték fel.

— Kosztolányi Dezső költészetével az általános iskolában ismerkedtem meg, s már akkor a szívembe zártam az Akarsz-e játszani című versét. Igaz, akkoriban még nem volt bátorságom elmondani. A korábbi években ebben a műsorban mindig az anyanyelvről szóló versek hangzottak el, de az idén Sápi Rozáliával Kosztolányit választottuk. Miután elolvastuk a Már megtanultam című verset, rájöttünk, hogy a sorok igazat mondanak, és rólunk szólnak. Ezzel a költeménnyel zártuk az összeállításunkat. Mintegy útravalóul adtuk a közönségnek, hiszen el lehet gondolkodni rajta — nyilatkozta Koszorús Zsuzsanna, az est rendezője.

Az említetteken kívül elhangzott még az Üres erdőben, A hídon, A határ felé, az Üllői-úti fák, a Mostan színes tintákról álmodom, a Lánc, lánc, eszterlánc, a Szemét és csillagok között, A hosszú, hosszú, hosszú éjszakán, valamint a Diákkoromban, vékony kis legényke című költemény is.

A versek a nézők lelkét is megérintették. Koszorús Ágota fizikus is gazdag élményekkel tért haza: — Fontosnak tartom, hogy minden évben megemlékezünk az anyanyelv világnapjáról. Kell egy nap, amikor elmélyülünk, s elgondolkodunk rajta, hogy milyen kincsünk van valójában. A költészet nagysága abban rejlik, hogy leírja mindazt, amit mi mindennap érzünk, de nem mondunk el.

Varga Margit törökbecsei nyugdíjas úgy érezte, hogy az est folyamán a nagy költőnk életútja, munkássága filmként pergett le előtte.

— Kosztolányi írásai arra tanítanak, hogy nyitott szívvel, gyermekségünket megőrizve, az élet apró dolgai iránt érzékenységgel viseltetve harmonikusabb és derűsebb lehet a földi utazásunk.

Báló József felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..