home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A kisközösségek visszahívó ereje
Tóth Lívia
2024.07.26.
LXXIX. évf. 30. szám
A kisközösségek visszahívó ereje

A Majdány—Rábé Helyi Közösség és a Vadvirágok Művelődési Egyesület július 19-e és 21-e között tartotta meg a Helyi Közösség Napját. Az ünnepi rendezvénysorozat családias hangulatot kínált a szórakozni vágyó helyieknek, a hazalátogatóknak és a vendégeknek.

Az első este a majdányi látogatóközpontba várták a történelem és a régészet iránt érdeklődőket filmvetítésre, illetve a kiállítás megtekintésére. Másnap a falu központjában, a futballpályán és környékén zajlottak az események. A sertéspörköltfőző versenyre 35 csapat nevezett be, a Leg-leg nevű vetélkedőn kicsiknek és nagyoknak különféle ügyességi játékokat, feladatokat kellett végrehajtaniuk. Emellett hatalmas ugrálóvár és Selfie Múzeum csalogatta a falunapra érkezőket, illetve a kézművesek is elhozták termékeiket.


Leg-leg vetélkedő

A kisközösségeknek — ha nem is mindig sikerül otthon tartaniuk a fiatalokat — van egy sajátos visszahúzó erejük. Erre utalt Mihók Kucora Alex, Majdány—Rábé Helyi Közösség elnöke, aki a művelődési műsor előtt köszöntötte a jelenlévőket.

— Aki egyszer elment, bárhová is sodorja az élet, annak a szíve-lelke egy darabkája itt marad. Ezért vagyunk ma ennyien együtt. Hiszen itthon vagyunk a bánáti végeken ma is ugyanúgy, mint régen. E vidéken soha nem volt könnyű az élet. A bánáti föld sok munkát kíván, nem adja olcsón a mindennapi kenyeret. De ugyanígy sok munkát kíván a közösség iránti felelősség felvállalása és gyakorlása is. Fel kell nőni hozzá, érezve súlyát, örömét és kihívásait — hangsúlyozta a helyi közösség fiatal vezetője.

Jaksa Róbert, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára kiemelte, ez a hagyományos rendezvény a barátságról, a közösségről, a családokról, a szórakozásról, a szülőföld iránti tiszteletről, az otthonról, a múltról és a jelenről szól.

— Itt szinte mindenki ismeri egymást, barátként, rokonként találkozunk. A mában életre kel a múlt, hiszen a beszélgetéseinkben felidézzük azokat az eseményeket, amelyek a legutóbbi találkozó óta történtek velünk és körülöttünk a nagyvilágban — mondta Jaksa Róbert, és hozzátette, korábban a migránshelyzet rányomta bélyegét a településre, de ma már nyugodt, békés falucskában ünnepelhetnek. — Annak ellenére, hogy kis létszámú falvakról beszélünk, vagy éppen emiatt, a közösség összezár, megannyiszor új erőre kap. A majdányi régészeti lelőhely és a tavaly átadott látogatóközpont kiváló példája annak, milyen módon lehet a múltat összekötni a jelennel és a jövővel is. Mindez határon átnyúló projektumokat és kapcsolatokat eredményez, miközben Majdány felkerül a történelmi látnivalók, a nemzeti értékek egyre bővülő európai térképére. Legyenek hát büszkék arra, hogy van egy ilyen kivételes értékük e kis településen, mely az egyik legismertebb legendához kötődik: eszerint Csanád vezér monostort épített hálából, hogy a csatában legyőzte Ajtonyt. Ez a központ így át tudja örökíteni a nemzeti történelmet, a hitet és a jövőbe mutató célok megvalósítását — hallottuk az államtitkár úrtól, majd megköszönte Majdány—Rábé Helyi Közösségnek és a szervezőknek, hogy tevékenyen munkálkodnak a közösség megmaradásán, lelkiismeretesen igyekeznek megoldani a helyiek mindennapi gondjait, valamint példás összefogással és önkéntes munkával évről évre megszervezik ezt a találkozót.


Pántlika néptánccsoport

A színes összeállításban Dobróka Hunor és Dobróka Erna verset mondott, az oroszlámosi Dr. Batthyány–Strattman László Művelődési Egyesület majdányi, rábéi és oroszlámosi gyerekekből álló Pántlika néptánccsoportja somogyi táncokat mutatott be. A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszácska leánykara csókai népdalokat énekelt, a Tiszavirág néptánccsoportja kazárbokri, a Tiszafa néptánccsoportja pedig palatkai táncokkal lépett fel.

— Nagyon örülök, hogy erre a rendezvényre van igény, hiszen a külföldön dolgozók közül többen is úgy szervezik a nyári szabadságukat, hogy ilyenkor haza tudjanak jönni. Ezen a napon háromszor, sőt négyszer annyi ember van a focipályán és környékén, mint amennyi lakos él a két faluban — nyilatkozta Hézső Brigitta szervező, a helyi közösség alelnöke. — Az idei újdonságunk a Selfie Múzeum, melynek tulajdonosa egy Majdányról elszármazott fiatal hölgy, Bálint Ildikó. Ő kezdő vállalkozó Szabadkán, és meghívtuk, vegyen részt az összejövetelen. Mint mondta, szívesen jött, sőt, a vetélkedőkben és a játékokban is részt vett. A kézművesek között vannak visszatérők és újak is, csakúgy mint a közönség soraiban.


Tiszavirág néptánccsoport

Az esten Lévai Enikő és Barkóczi Sándor budapesti művészek közkedvelt operettrészletekkel léptek színpadra, majd zárásként DJ-buli és utcabál következett Csubrilo Zoltán mixmesterrel.

Majdány—Rábé Helyi Közösség ünnepének harmadik napján barátságos labdarúgó-mérkőzésen szurkolhattak a sportkedvelők.

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, Törökkanizsa Község Önkormányzata és a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő mellett az esemény kiemelt támogatója a szabadkai Masterplast volt.

A főzőverseny eredményhirdetése (a szerző és a Facebook felvételei)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..