home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A kisded jászolánál
Csermák Zoltán
2020.12.11.
LXXV. évf. 50. szám
A kisded jászolánál

A Hagyományok Háza nem hagyományos betleheme

Nagy gonddal készítette el saját betlehemét a Hagyományok Háza. A műhelymunkáról a közmédia is részletesen beszámol vasárnap a Folkudvar című műsorban. A kezdeményezés részleteit Legeza Márta, az Intézmény közművelődési munkatársa foglalja össze.

„A Hagyományok Háza idén saját betlehemet készített. A műhelymunka koordinátoraként a kézműves szakoktatókat és tanítványaikat vontuk be a munkába. Így, az elkészült betlehem kilenc ügyes alkotó kezét dicséri. Nagyon nagy élményt adott számomra a csapatban dolgozni, hiszen mindenki lelkesen, sajátjának érezte az ügyet. Természetesen én sem tétlenkedtem, számomra is jelentős feladatot jelentett összefogni a csapatot; összehangolni a különféle anyagokat, színeket, formákat, textúrákat.

A betlehemezés a karácsonyi ünnepkör egyik legelterjedtebb és legismertebb színjátékszerű szokása a Kárpát-medencében. Többszereplős, dramatikus játék, amelynek legfőbb kelléke a templom-, vagy barlang alakú betlehem, amit többnyire házilag, néhol asztalossal késztettek. A betlehem mérete változó volt, nemegyszer a méteres magasságot is elérte, sőt meghaladta. Számos példa állt előttünk, de mi egy különleges, egyedi betlehemet kívántunk varázsolni. Alkotásunk is eléri az egyméteres magasságot, egy asztalos készítette el a zárható-kitáruló szárnyat. Középen található a Szent Család az állatokkal, a háromkirályok, a három pásztor. Nem ragaszkodtunk a hagyományos formához, olyan együttest képzeltünk el, amiben sokan lelik örömüket. Közös, élettel teli, kedves alkotásra, együtt gondolkodásra törekedtünk, az ötleteket megvitattuk közösen. Olyan fontos szempontokat vettünk figyelembe, mint a hordozhatóság, a hosszú élettartam, s a jó tárolhatóság. Így az elkészült alkotást a Magyar Állami Népi Együttes – akár egy betlehemes játék kellékeként is – használhatja útjai során. Sajnos, a járvány miatt online tudjuk bemutatni művünket, a videóban megszólalnak az alkotók, s műhelytitkokat osztanak meg a nézőkkel. Bízunk benne, hogy jövőre a látogatók személyesen is megtekinthetik a betlehemet az Intézmény átriumában.”

Adás: Folkudvar, vasárnap 7.30 (M5)

Az online változat karácsony előtt tekinthető meg a Hagyományok Háza honlapján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..