home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„A kevésbé tehetséges gyerekből is lehet jó birkózó”
Tóth Tibor
2021.05.26.
LXXVI. évf. 20. szám
„A kevésbé tehetséges gyerekből is lehet jó birkózó”

A 2020-ra vonatkozó Az év sportolója választáson Magyarkanizsa község legjobb edzőjének Újhelyi Sándort, a Potisje Birkózóegyesület szakemberét választották. Az ismert sportoló még versenyzett, amikor 2007-ben belekóstolt az edzősködésbe. A fiatalokkal, a jövő generációjával való munka olyannyira megtetszett neki, hogy pályafutása lezárása után erre a szép, de korántsem könnyű hivatásra tért át.

— 1990-ben, tizenkét évesen kezdtem birkózni. Véletlenül kerültem a sportág közelébe, mivel nem magyarkanizsai lakos vagyok, a birkózás távol állt tőlem, nem igazán ismertem. A véletlennek köszönhetően kerültem a sportágba, gyorsan megszerettem, és a mai napig benne vagyok — kezdte a beszélgetést a díjazott edző.

* Versenyzői pályafutása alatt milyen sikereket ért el?

— Csaknem húsz évig versenyeztem, különösebben nagy eredményekről nem tudok beszámolni. Ifjúsági és serdülő korosztályban folyamatosan országos bajnoki címeket szereztem, a felnőttek között egy alkalommal állhattam a dobogó legfelső fokára. Az ifjúsági korosztályban tagja voltam a válogatottnak, három Európa- és három világbajnokságon léptem szőnyegre. Legjobb helyezéseim a világbajnoki 9. és az Európa-bajnoki 7. hely. A sportágnak köszönhetően rengeteg országba eljutottam, a többi közt Magyarországra, Horvátországba, Bulgáriába, Törökországba, Görögországba, Romániába, Ukrajnába, Lengyelországba, Németországba, Finnországba, Egyiptomba. Az Egyesült Államokba és Oroszországba majdnem sikerült kijutnom, de végül nem sikerült.

* Mennyiben más most a sportág, mint amikor ön birkózott?

— Magában nem más, mert a fogás akkor is fogás volt, és most is az. Talán abban más, hogy a gyerekeket az utóbbi években egyre nehezebb megtartani. Ha a fiatal az iskola befejezése után nem kap munkát, nincs anyagi háttere, akkor nem tud teljesen a birkózással foglalkozni. Csak megfelelő anyagi háttérrel tud a birkózással törődni. Amikor én birkóztam, minden könnyebb volt, most sokkal nehezebb. Magyarkanizsán a birkózás töretlen népszerűségnek örvend. A kiscsoportban 30-35 fiatal tanulja a sportág alapjait, alig férnek el a teremben. Lehet, hogy az épülő Vajdasági Birkózóakadémiának köszönhetően nőtt meg az érdeklődés a sportág iránt.


Edzés a legkisebbekkel, Újhelyi Sándor az állósorban jobbról az első (a Potisje Birkózóegyesület felvétele)

* Tanítványai közül kit/kiket lehet kiemelni?

— Most kezdenek beérni azok a gyerekek, akiket a tanítványaimnak mondhatok, akik akkor jöttek be a terembe, amióta edzősködöm. Azok a birkózók, akik hozzák az eredményeket, nem csak az én tanítványaim, ők már edzői pályafutásom előtt edzettek. Vannak közöttük ifjúsági és felnőtt országos bajnokok, válogatottak is. Dolgozunk velük, hogy minél eredményesebbek, sikeresebbek legyenek. Megemlíteném Korica Ákost, akit nem én neveltem, viszont edzettünk együtt, Nagy Szebasztiánt, aki a huszonhárom éven aluli Európa-bajnokságon szerzett 2. helyet, a juniorok között pedig 5. lett. A jelenlegi magyarkanizsai birkózók közül a legjobb eredményekkel ő büszkélkedhet. Nagyon tehetséges, szép jövő előtt álló sportoló. Már a felnőttek között versenyez, meglátjuk, mire viszi.

* Mi alapján látja az edző, hogy a terembe betérő fiatalok közül ki a tehetséges, kiből lehet jó versenyző?

— Ha bejön egy kisgyerek a terembe, és futkározik, bukfencezik, azonnal látom, mennyire ügyes és tehetséges. A kevésbé tehetséges gyerekből is lehet jó birkózó, csak ebben az esetben sokkal több időt és munkát kell belefektetni. A tehetséges fiatal sokkal gyorsabban érvényesül, sokkal hamarabb ér el jó eredményt, mint a kevésbé tehetséges.

* Hogy szerettetik meg a sportágat a kezdőkkel?

— A kicsikkel játékok által szerettetjük meg a birkózást, mivel sok mozgásra van szükségük. Őket még nem lehet lekötni, a fogásokat és a technikai elemeket nem tudjuk sokáig gyakorolni velük, mert 5-10 perc alatt megunják. Fontos, hogy minél többet futkározzanak, ugrándozzanak, tornázzanak, és így fejlődik az erőnlétük, gyorsaságuk, mozgékonyságuk. A dobásokat később iktatjuk az edzésprogramba. A hajlékonyabb, mozgékonyabb gyerekek látják, hogy az idősebbek dobálják egymást, és ők is próbálkoznak. Nekik minél hamarabb meg kell mutatni a helyes technikát, nem szabad őket visszafogni.

* A Potisje Birkózóegyesületben hány korosztályban folyik a munka?

— A felnőttcsoportban a serdülők, a juniorok és a felnőttek kaptak helyet, a kiscsoport pedig a kezdőkre és a már egy ideje birkózó gyerekekre oszlik. A bemelegítést együtt végzik, majd külön csoportokban dolgoznak tovább. A kicsiknél 30-35-en vannak, a nagyobb korosztályokban mintegy 20-an. A női birkózás egyre népszerűbb, nálunk is minden korosztályban birkózik néhány lány.

* Már tart a 2021-es idény. Mennyire sikeres ebben az évben a Potisje Birkózóegyesület?

— A tartományi bajnokságokon, az országos kupaküzdelmeken és néhány korosztályos országos bajnokságon vagyunk túl. Az áprilisban megtartott U23-as országos bajnokságon Petrović Dejan aranyat, Losonc Szabolcs és Vrábel Áron pedig ezüstérmet nyert. A tartományi felnőtt- és juniorbajnokságon csapatban egyaránt a 3. helyen végeztünk. Szép sikereket értünk el az U13-as és a serdülőbajnokságon is. Az U13-as szerbiai kupán három 1. és egy 3. helyet szereztünk, a tizenegy éven aluliak versenyében pedig két 1., egy 2. és két 3. hely a mérlegünk. A tizenöt éven aluliak országos bajnokságán Újhelyi Balázs és Lengyel Kevin is a dobogó legfelső fokára állhatott. Nagy Szebasztián egy bulgáriai emlékversenyen a 2. helyen végzett, Fábián Orsolya pedig a poreči Jadran-kupán szerzett ezüstérmet. Tavaly az országos felnőttbajnokságot egy aranyéremmel zártuk, az idén akár két aranyunk is lehet, és a junioroknál is reménykedem egy-két 1. helyben. Az alsóbb korosztályokban is néhány 1. hely megszerzése a cél, ahogy a lányoknál és szabadfogásban is. Az elmúlt évben, minden korosztályt és fogásnemet figyelembe véve, összesen 21 országos bajnokunk volt, a csapatok rangsorában a Potisje a 4-5. helyen végzett.

* Hol, milyen feltételek, körülmények között edzenek?

— A közép- és az általános iskola közötti kis teremben edzünk, melyet annak idején nekünk építettek. A hely nem rossz, a szőnyeg állandóan lent van. Csak télen akad egy kis gondunk a fűtéssel, és az öltözőket már kinőttük. Információim szerint az akadémia megnyitása után mi is ott edzhetünk. Az akadémia jó hatással lesz a vajdasági birkózásra, hiszen a legtehetségesebb sportolók a szeptemberben nyíló épületben folytathatják a munkát.

* Mi az edzői munka szépsége, és vannak-e hátrányai?

— Legjobban a kicsikkel szeretek dolgozni, ők adják vissza leginkább a beléjük fektetett munkát. Nem könnyű velük, mivel ahány gyerek, annyiféle, és bizony, néha a szülőkkel sem egyszerű. Gyakran nem csak a birkózással kapcsolatos kérdésekre kell választ találnunk, tehát egy edzőnek jó pszichológusnak is kell lennie. Az edzői munkát magas fokon kell művelni ahhoz, hogy érkezzenek az eredmények. Ezek mutatják meg, mennyire dolgozik jól az edző. A gyerekeknek szót kell fogadniuk az edzéseken, hiszen az eredményes munkához bizonyos fegyelemre van szükség.

* Kik segítik a munkáját az egyesületben?

— Én vagyok az egyetlen fizetett edző a klubban, de a munkában nagyon sokat segít a kicsikkel foglalkozó Sulyok Csaba és Fábián Ákos, aki a kicsik mellett a nagyokkal és a lányokkal is dolgozik.

* Szükség van a sportág népszerűsítésére Magyarkanizsán?

— Az ismert helyzet miatt iskolákba az utóbbi egy évben nem mehettünk, ennek ellenére a gyerekek szép számban jelentkeznek az egyesületben. A versenyekről eredményeket, fotókat teszünk fel a Facebookra, így a gyerekek és a szülők értesülnek a legfrissebb hírekről, láthatják, hogy mikor, merre versenyeztünk. Jelentkezni most is lehet, a legkisebbeknek hétfőn, szerdán és pénteken 17 órától tartunk edzéseket kint a teremben.

* Az idén milyen versenyek várhatóak Magyarkanizsán?

— Itt rendezték meg a vajdasági felnőttbajnokságot, május közepén pedig az országos juniorbajnokságot is. Az ősszel a szabadfogású országos bajnokság esedékes, de szeretnénk újra megszervezni a Balassa Rudolf- és a Csaba Ferenc-emlékversenyt is, melyek a járványhelyzet miatt az elmúlt évben elmaradtak. Több külföldi klubbal ápoljuk a kapcsolatot. Az elmúlt évben sajnos mi sem látogathattunk el hozzájuk, ők sem hozzánk, és egyetlen nemzetközi versenyen sem indulhattunk. Gondolkodunk egy nyári edzőtábor szervezésén, ahova meghívást kapnának mindazok az egyesületek, amelyekkel már régóta gyümölcsöző a viszonyunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..