home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A kétélű kard neve: digitalizáció
Tóth Péter
2018.05.05.
LXXIII. évf. 17. szám
A kétélű kard neve: digitalizáció

Egy sokat ígérő, összességében pozitív folyamatról beszélhetünk...

Miközben egyre többször hallhatjuk, olvashatjuk a digitalizáció kifejezést — még a kormányfőnk szókészletének is ez az egyik leggyakrabban használt eleme —, az átlagemberek közül sokan nem is tudják, miről van szó, vagy legalábbis nem fogják fel, milyen mélyreható változásokat takar. Ezt azonban nem is róhatjuk fel senkinek, hiszen az a helyzet, hogy még a szakembereknek, vállalkozóknak, pedagógusoknak, sőt, maguknak az informatikusoknak is megoszlik a véleményük a témával kapcsolatban. Abban viszont talán mindenki egyetérthet, hogy egy sokat ígérő, összességében pozitív folyamatról beszélhetünk, melynek kétségeket kizáróan nagy buktatói is vannak.

Az optimista verzió szerint a digitalizáció új munkahelyeket teremt, ami igaz, hiszen a fejlesztők, a rendszergazdák és természetesen a felhasználók jó része is valójában lehetőséghez jut. Másrészt azoknak sem cáfolható az állításuk, akik azt mondják, hogy ez a munkahelyek megszűnéséhez vezet. A digitalizáció és az internet szorosan kötődik egymáshoz, hiszen a folyamat a megfelelő hálózatok nélkül céltalan, nem is működne. Az internet használata mindennapossá vált, főleg a fiatalok körében. Az ide vonatkozó adatok szerint viszont nagy a lemaradásunk az európai átlaghoz képest.

A digitalizációval megváltozik a munka fogalma, annak tartalma, illetve a nemzetközi munkamegosztás területén is forradalmi változások figyelhetőek meg. Már most jól látható, hogy az eddigi berögződések, rendszerek, szokások már nem lesznek alkalmazhatóak a kialakuló, új típusú gazdaság területén. Az egész térség, ezen belül országunk is hatalmas kihívás előtt áll, melynek egyáltalán nem biztos, hogy meg tudunk felelni. A hazai modell, a viszonylag alacsony hozzáadott értékű és a beszállítói munkára építő gazdasági növekedés nem tartható fenn hosszú távon. Arról nem is beszélve, hogy az ország digitális felkészültsége és az e téren folyó kutatásokra, fejlesztésre fordított összeg viszonylag csekély. Nem véletlenül jegyezte meg a miniszterelnök a közelmúltban, az első szerbiai digitális farm átadásakor, hogy ha nem akarunk lemaradni, akkor futólépésben kell haladnunk ezen az úton.

A digitalizáció nagymértékű munkahelyvesztést, illetve munkanélküliséget fog okozni, ennek megoldása pedig egyrészt szervezéstechnikai, másrészt politikai módszereket kíván. A szakszervezetek egyelőre még csak nem is foglalkoznak ezzel a témával, holott ez nekik is szerepük lehetne. A folyamatból eredő nehézségek, hátrányok egyébként hamarosan nemcsak az alulképzett, iskolázatlan rétegeket fogják érinteni, hanem a középosztályt is. A távmunka például kedvező potenciálokat hordoz magában, és összességében sok szempontból előnyös lehet. A fiataloknak nem kell a nagyvárosokba költözniük, ha jól fizető állást szeretnének. Az utaztatás hiánya sok szempontból, például a környezetvédelem tekintetében is kedvező. Arról nem is beszélve, hogy a távmunka mozgássérültek vagy más hátrányos helyzetű, különleges igényű személyek számára is elérhető. Ráadásul a munkáltató szempontjából is költségkímélő megoldás, ha a foglalkoztatott saját otthonában dolgozik.

Azt is tudni kell azonban, hogy nem mindenki alkalmas erre. A távmunka kérdése olyan gondokat is felvet, hogy a munkáltató hogyan ellenőrzi az alkalmazott esetében a jogos gazdasági érdekek meglétét. Az olyan munkavállalói tulajdonságok, mint az önállóság és a bizalom, jelentősen felértékelődnek. A digitalizáció tehát egyfajta kétélű kard. Kockázatos, bele lehet bukni, viszont óriási távlatokat is megnyithat. Ha nem szólna közbe valamiféle apokaliptikus esemény, akkor a közeljövőben, amit csak lehet, azt automatizálni és integrálni fogják. A régi és az új világ azonban egy ideig még ellentéteket szül. Csak a teljes folyamatokat és rendszereket átlátó, illetve a szervezni, projektumokat vezetni képes szakemberek képesek ezzel megbirkózni. A digitális „szélviharban” az egyetlen sikerrel kecsegtető egyéni túlélési stratégia a minél gyorsabb tanulás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..