home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A két pápa
Brasnyó Zoltán
2020.02.29.
LXXV. évf. 8. szám
A két pápa

Színészlegendákat mindig öröm újranézni. Így van ez Jonathan Pryce-szal és Anthony Hopkinsszal is, akik brillíroznak A két pápában. Jutalomjáték ez nekik, de leginkább nekünk, nézőknek.

A Netflix filmje XVI. Benedek és Ferenc pápa kapcsolatának vélt, illetve valós részleteivel foglalkozik. A történet során beszélgetnek egymással, mindennapi élethelyzeteken merengenek, focimeccset néznek (ami egyébként sohasem történhetett meg, mivel Benedek nem rajong a sportokért), és folyamatosan górcső alatt tartják a vallást. A két pápa éppen erről, azaz két eltérő személyiség nézeteiről szól. A hagyomány és a haladás ütközéséről, emellett a bűntudatról, sőt a megbocsátásról is. A csendes beszélgetések során fény derül a két férfi múltjára, mindennek taglalására pedig azért van szükség, hogy közös nevezőt találva együtt kövezzék ki azt az utat, amelyen több milliárd hívővel együtt haladnak a katolikus egyház jövője felé.

Mielőtt azonban jobban is rátérnék a történet igazságtartalmára (mert ezekre vonatkozó magyarázatokat bőven lehet olvasni, hiteles forrásokból), érdemes összegezni, hogyan működik filmként mindaz, amit látunk. Amolyan újkori Furcsa pár sejlik fel a sztoriban, a kezdeti ellentét viszont lassacskán tiszteletbe fordul, később pedig barátsággá formálódik. Annak ellenére, hogy végig két idős ember teológiai vitáját láthatjuk, meglepően szórakoztató, sőt még kacagtató is a mozi.
 


 

A forgatókönyvíró, Anthony McCarten (A legsötétebb óra, Bohém rapszódia) ismét remek munkát végzett. Anthony Hopkins és Jonathan Pryce mesterien adogatják egymásnak a labdát, Fernando Meirelles rendező pedig kellő mennyiségben adagolja a dinamizmust, igyekszik egyensúlyba hozni a múltba merengést és a jelen kérdéseit. A Vatikán falai között a konzervatív Benedek pápa és a liberális szemléletű Ferenc pápa annyi vidám és inspiráló pillanatot él meg együtt, hogy a film még a kevésbé vallásos nézők számára is kisebb revelációként hat majd, sőt, bármiféle nézettől függetlenül igenis szerethető.

Az igazság azonban az, hogy amit látunk, valójában fikció: a krónikások szerint csupán futólag találkozhattak, mivel egymástól nagyon távol éltek. Nagy valószínűséggel az egyes országok püspöki karainak látogatásakor beszélgethettek. Ami viszont nagyon is hiteles, azok Ferenc pápa argentin jelenetei, melyekben Orlando Yorio és Jálics Ferenc is szerepet kapott. Annak ábrázolása is a valóságon alapszik, hogy Ferenc éveket töltött Córdobában, ahol főként tanítói munkát végzett. Itt sajátította el az egyszerű élet meghittségét.

XVI. Benedekkel kapcsolatban általában az a kérdés merül fel a film kapcsán, hogy vajon igaz-e, hogy komornyikja elárulta őt. Igen, sőt olyannyira, hogy Paolo Gabriele 18 hónapos börtönbüntetést is kapott azért, mert iratokat juttatott ki a pápa irodájából, melyeket egy olasz újságírónak küldött el. Benedek egyébként megbocsátott neki. Arról, hogy Ferenc pápa valóban ellenezte-e Benedek pápa lemondását, eltérő vélemények vannak: mégis az tűnik valószínűnek, hogy a köztük levő óriási távolság miatt nem igazán került napirendre ez az ügy. És igen: Benedek pápa valóban szereti a Fantát, olyannyira, hogy a hozzá közel álló személyek szerint naponta legalább négy üveggel iszik meg belőle. Hogy nézi-e a Rex felügyelőt? Ez mindmáig rejtély.

A számos dramatizálás ellenére A két pápa szórakoztató, sőt lélekemelő filmes élmény, mely a Netflixnek köszönhetően bárki számára elérhető és megtekinthető — ráadásul magyar szinkronnal.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..