home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
„A kesergés helyett inkább dolgozunk és tervezgetünk”
Martinek Imre
2019.05.24.
LXXIV. évf. 20. szám
„A kesergés helyett inkább dolgozunk és tervezgetünk”

Perdülő tánccsoport. Torontálvásárhely. Vezetőjét, Kovács Csillát a tavaszi iskolaszünet nyitányában szólítottam meg újra néhány minutára. Érdeklődve, mi minden történt körülöttük a legutóbbi, 2018 áprilisában készült riportunk óta.


A Perdülő tánccsoport (Szunyog Tibor felvétele)

— Mivel az eddigi óvónői főállásomból ismét tanítónővé léptettek elő, már csak a felsős korosztályhoz tartozó tánccsoport pallérozására jut időm. A munkához változatlan komolysággal viszonyuló Perdülő tánccsoportot jelenleg tizenkét leány és hat fiú alkotja. Számukra Resóczki Rolland és párja, Vázsonyi Csilla ebben az évadban sárközi tánckoreográfiát állított össze. A látványosan szép, autentikus tájegységi viseletek elkészíttetésének költségeit pedig ezúttal is a Csoóri Sándor Alap pályázatán nyert támogatási összeg „födte”. Ami ugyancsak újdonságnak számít, hogy tánccsoportunk fellépéseit immár az adai Pendergő tamburazenekar kíséri.


Lendületben — a 2018. évi udvarszállási szemlén (a szerző felvétele)

A heti rendszerességgel megtartott próbák helyszíne a József Attila Művelődési Otthon emeleti kisterme, melyben egy ideje az ugyancsak pályázati pénzekből vásárolt próbatükrök is hozzájárulnak a kis táncosok mozdulatainak bármely szögből való könnyebb megfigyeléséhez. Tagsági díj továbbra sincs, csupán a kölcsönbe kapott öltözetre szükséges gondot viselnie a gyermeknek, illetve a családjának. Így volt ez 2012-ben, a tánccsoport létrehívásának idején is. Az esztendők során összekovácsolódott csapat, sajnos, hamarosan egy igen jelentős vízválasztóhoz érkezik. A nyolcadikosok elballagása után, hacsak valami csoda nem történik időközben, alig marad fiú, s persze Csilla tanító néninek is vannak egyéb tervei. Mint mondja, szívesen átadná ezt a stafétabotot, csak az a gond, hogy egyelőre nincs kinek. 

— A kesergés helyett inkább dolgozunk és tervezgetünk. Az idén is részt kívánunk venni a Kőketáncon, a helyi publikum előtt pedig a májusi pörköltfőző versenyen lépünk fel legközelebb. Az őszi idény első jelentősebb regionális rendezvényét, a soron következő XXX. Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjét sem szeretnénk kihagyni. Ez utóbbi házigazdája Hertelendyfalva lesz. Egész estét betöltő produkcióink azért továbbra sincsenek, viszont egy kemény félórás műsort bármikor elő tud húzni a csapat. Mindez mögött pedig rengeteg munka van. A Perdülő tánccsoport fellépéseit — csak az elmúlt egynéhány hónapban — Óbecse, Bácsfeketehegy, Körtéd, Antalfalva, Torontálvásárhely, Udvarszállás, Budapest, Siójut… közönsége jutalmazta vastapssal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..