home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A keresztút
Balázs Szilvia
2022.04.10.
LXXVII. évf. 14. szám
A keresztút

Jézus utolsó útja eredetileg egy körülbelül másfél kilométeres útszakasz volt, amíg a kereszttel felment a Golgotára. Ma sok helyütt a templomokban vagy a kálváriadombokon emlékeznek meg Krisztus szenvedéséről a keresztúti ájtatosság során.

A via dolorosa lehetőséget nyújt a keresztény híveknek, hogy részletesen megismerjék és elmélkedhessenek mindazon, amin Jézus keresztülment a halála előtt. A szenvedését tizennégy stáción, azaz állomáson át vesszük ilyenkor górcső alá, minden stációnál elmélkedünk és imádkozunk. Ahol nincs kálváriadomb, ott általában zárt térben, a templomban járják be az utat az ájtatosság résztvevői. A tizennégy stációt általában festményeken, képeken ábrázolják, de ez el is maradhat. Ami elengedhetetlen, hogy minden állomást egy-egy fakereszt jelöljön meg.

A XIV. századtól a ferencesek által vezetett zarándokok már bejárták a körutat, a Praetorium és a Szent Sír közti tizennégy emlékhelyet. Igaz, akkoriban még nem ugyanazok voltak az állomások, mint ma, sőt, ezek száma is változó volt. Hét, tizenkettő, de Itália egyes részein az 1500-as években negyvenhárom stációig is kibővítették a keresztutat. A ma is ismert és világszerte követett tizennégy stációs keresztút kialakulása Szent Lénárd nevéhez fűződik, ezt a formát fogadta el az 1700-as években a búcsúk kongregációja azzal, hogy sok helyen később kialakult egy tizenötödik állomás is: Krisztus feltámad a halálból. Ez azonban az eredetiben nem volt benne.

Szent Lénárd maga is ferences szerzetes volt, Rómában élt, és élete során 576 keresztutat állított fel, negyven éven át végzett missziós küldetést. 1867-ben avatták szentté, 1923-ban kinevezték a népmissziók védőszentjévé.

A mai Szlovákia területén, Selmecbányán található a történelmi Magyarország területén a legszebbnek tartott kálvária. Felépítését a jezsuita František Perger atya kezdeményezte, 1745 és 1751 között készült el gazdag bányászok, méltóságok és egyszerű bányászcsaládok adományaiból. Ezen a kálvárián 17 állomás található, a fa domborművek a kápolnákban tipikus barokk színpadiassággal mutatják be Jézus életének kulcsfontosságú pillanatait, a megkínzását, valamint a kereszthalálát és a feltámadását is. Mára ez a környék egyik leglátogatottabb látványossága, mely 2007-ben felkerült a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékének a listájára is.

Pest megyében is található néhány különleges kálvária. Ha nem is a legszebb, de mindenképp az egyik legkülönlegesebb ezek közül a zebegényi. Zebegény egyébként is a Dunakanyar egyik ékköve, így nem csoda, hogy rendszeresen keresik fel a turisták, igaz, sokan elsősorban a háztetőkre és a Dunára tekintő panoráma végett másszák meg a kálváriadombot. A túra általában a Havas Boldogasszony-templomnál indul, a meredek keresztút végén pedig egy nagyobb, 1853-ban emelt klasszicista kápolna található, ennek a falán helyezték el a négy domborművet, mely a szenvedéstörténet négy epizódját jeleníti meg. A 14. stáció pedig az épületbe bepillantva látható.

 

A stációk:

Pilátus halálra ítéli Jézust

Jézus a vállára veszi a keresztet

Jézus először esik el a kereszt súlya alatt

Jézus találkozik édesanyjával

Cirenei Simon segít vinni Jézusnak a keresztet

Veronika kendőt nyújt Jézusnak

Jézus másodszor esik el a kereszt terhe alatt

Jézus megvigasztalja a síró asszonyokat

Jézus harmadszor esik el a kereszttel

Jézust megfosztják ruhájától

Jézust a keresztre szegezik

Jézus meghal a kereszten

Jézust leveszik a keresztről, anyja ölébe fektetik

Jézust sziklasírba temetik

 

(Forrás: Magyar katolikus lexikon, www.ppek.hu)

Fényképezte: Puskás Károly

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..