A keresztény együttműködés erősítése
2022.09.03.
LXXVII.. évf. 35. szám
A keresztény együttműködés erősítése

A Keresztény Értelmiségi Kör (továbbiakban KÉK) meghívására Vajdaságba látogatott az anyaországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének csornai és győri csoportja. Ittlétük alatt számos vajdasági településen jártak. Kanyó Ervin idegenvezető kalauzolásával megismerték az adott hely történelmét és nevezetességeit.

Első nap megcsodálták Szabadka központjában található szecessziós épületeket, ellátogattak a Városházára és a felújított Zsinagógába. Palicsi sétájuk során megkoszorúzták az 56-os hősök emlékművét. Második nap Nagykikindára utaztak, ahol részt vettek a Keresztény Értelmiségi Kör Szent Ágoston napján, amelyen összesen mintegy száz érdeklődő volt jelen. A rendezvényen Ft. Horváth Ákos magyarkanizsai káplán tartott előadást Szent Ágoston életéről és munkásságáról. A program után közös beszélgetés, ismerkedés következett a Keresztény Értelmiségi Kör tagjaival. Nagykikindán a templomkertben megkoszorúzták a milleniumi emlékművet. Dömösi Mária, a helyi KÉK csoport vezetője megszervezte a városnézést és a múzeum megtekintését a résztvevők számára. Ebéd után az Aracsi Pusztatemplomhoz látogatott el a csoport, majd Törökbecsére utaztak, ahol megkoszorúzták Gróf Leiningen Westerburg Károly aradi vértanú szobrát a templomudvarban.

Harmadik nap Horgoson részt vettek a szentmisén, amelyet Ft. Gutási Ákos mutatott be, majd Bácsra indultak. A bácsi kolostorban Josip Špehar házfőnök fogadta a csoportot. A középkori ferences kolostor és a templom megtekintése után az idegenvezető bemutatta a bácsi várat, amely tornyából gyönyörű a kilátás nyílik a környékre. A következő úticél Doroszlói Szentkút, ahol Klemm Valéria iskolaigazgató, a helyi KÉK csoport vezetője köszöntötte a vendégeket és ismertette a kegyhely történetét. Ebéd után Zomborban a Megyeházán megtekintették Eisenhut Ferenc festő A zentai csata című festményét.

Az élményekben, látnivalókban gazdag háromnapos látogatás során a Keresztény Értelmiségi Kör és az anyaországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének csoportvezetői és tagjai új ismeretekkel, kapcsolatokkal gazdagodtak, és tovább folytatják a már megkezdett hosszútávú együttműködést. A tartalmas program megvalósítását a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.


Fotók forrása: Keresztény Értelmiségi Kör

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Barangoló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..