home 2023. június 09., Félix napja
„A kereszt legyőz minden csillagot”
Tóth Lívia
2022.10.21.
LXXVII. évf. 42. szám
„A kereszt legyőz minden csillagot”

Alkalmi megemlékezést tartottak Zentán az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából.

Az esemény a városháza oszlopcsarnokában kezdődött, ahol 2016 óta dr. Rajki Márton zentai mártír emléktáblája található. Az alkalom szónoka Pataki Tibor, a Zentai Gimnázium történelem szakos tanára volt. A forradalmi események felidézése mellett kitért arra a tényre is, hogy a megtorlás egyetlen ügyvéd áldozata a zentai származású dr. Rajki Márton volt, akit az 1957-beli letartóztatása után, 1959-ben végeztek ki.

Az emléktáblánál Magyarország szabadkai főkonzulátusának képviseletében dr. Riskó-Nagy László konzul, Zenta Község Önkormányzata nevében Czegledi Rudolf polgármester, a Magyar Nemzeti Tanács részéről Perpauer Attila koszorúzott, valamint a VMSZ zentai községi és helyi szervezetének, a Magyar Mozgalomnak és a Rákóczi Szövetség zentai ifjúsági szervezetének a képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait.

Az ünnepi megemlékezés a Művelődési Házban folytatódott, ahol az egybegyűltek előtt Czegledi Rudolf polgármester mondott beszédet.

— Az emberek által hozott áldozatok világosan jelezték a magyarok hazaszeretetét, a demokratikus berendezkedés és a szabadság iránti vágyukat és azt, hogy elkötelezték magukat egy szabad és jobb jövő iránt mind maguk, mind a gyermekeik számára — emelte ki Czegledi Rudolf, és arra is kitért, hogy Zenta méltó emléket állított az ’56-os forradalomnak dr. Rajki Márton előtt tisztelegve, aki nem akart hős lenni, csak békét és békességet akart, de azokban az időkben ennek súlyos ára volt. 

— Mindig hű volt nemzetéhez, a békéhez, és vallásossága segítette abban, hogy végigélje a vészterhes időket. Az utókornak üzen ezzel, hogy vállaljuk tetteinket, nemzetünket, vallásunkat. Ez mindig és mindenkor átsegít bennünket a nehézségeken. Éljük meg közösségeinket, éljük meg a lehetőségek adta minden pillanatot, együtt, közösen. Mert abban van az erő és a lehetőség, amit itt közösen megteremtünk — hangsúlyozta a polgármester.

A jelenlévők a Fokos zenekar és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó zenés-verses összeállítását láthatták „A kereszt legyőz minden csillagot” címmel — idézet Weiner Albert 1956-ban című verséből —, majd a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ Szikra és Parázs néptánccsoportja lépett fel.

Az ünnepi rendezvénysorozat fő szervezője és támogatója Zenta Község Önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ volt.

Fényképezte: Horváth Zsolt

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..