home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A képmutatás csimborasszója
Talpai Lóránt
2010.05.19.
LXV. évf. 20. szám

A jelenlegi szlovák miniszterelnök minden eddigi politikai és egyéb típusú cselekedete azt mutatja, hogy a közelmúlt talán leggyávább és legarcátlanabb vezetője. Slotával együtt - vagy inkább a háta mögé bújva - szinte naponta próbálja alattomos fenyegetésekkel tönkretenni a Szlovákiában élő kisebbs...

A jelenlegi szlovák miniszterelnök minden eddigi politikai és egyéb típusú cselekedete azt mutatja, hogy a közelmúlt talán leggyávább és legarcátlanabb vezetője. Slotával együtt - vagy inkább a háta mögé bújva - szinte naponta próbálja alattomos fenyegetésekkel tönkretenni a Szlovákiában élő kisebbségek életét. A kisebbség pedig általában - amint az a nevében is benne foglaltatik - védtelen, erőtlen, és képtelen kellő mértékű viszontválaszokra.
Fico naponta pocskondiázza különféle módon a magyarságot, fenyegeti meg minden olyan dologért, amely a szabad világban - azon belül is Európában - teljesen jogszerű és természetes. Legújabb, cseppet sem meglepő cselekedete, hogy azzal riogat: Magyarország és a magyarság kemény válaszra számíthat a kettős állampolgárság bevezetése után.
Nemrég ugyanis Semjén Zsolt arról beszélt, hogy szerinte három hónapot vesz majd igénybe az iratok benyújtásától számítva a gyorsított eljárás azok esetében, akik egyéni kérelemre magyar állampolgárságot igényelnek. Hozzátetette: ,,Az állampolgárság megadása nem függhet más országok véleményétől, ez minden ország szuverén joga. Alapvető kötelezettségünk az összmagyarság felé, hogy letöröljük december 5. lelki Trianonjának szégyenét - amennyire lehet' - fogalmazott a politikus, kitérve arra is, hogy akinek nincs lakcíme Magyarországon, ,,nyilvánvalóan nem fog tudni szavazni egy adott választókerületben'. Mint mondta, nem bánja, hogy az állampolgársági törvény elfogadásának időpontjához közel esik a június 4., Trianon kilencvenedik évfordulója, de ,,nem azon a napon fogják elfogadni a jogszabályt."
Emellett Martonyi János, aki a szlovák külügyminiszterrel találkozott, arról tájékoztatta a szlovák felet, hogy a tervezett jogszabály módosításával a magyar politika nem tesz mást, mint megszünteti a különbséget a szórványmagyarok és a kisebbségben élő magyarok között. A szlovák külügyminiszter barátságtalannak minősítette a tervezett lépést, és jelezte, hogy Pozsony nemzetközi szervezetekhez fordul majd. Robert Fico - híven eddigi tevékenységéhez - ezután újból elkezdhette a hisztériát: ,,biztonsági kockázat'-nak nevezte a kettős állampolgárságot, kormány- és parlamenti ellenlépéseket helyezve kilátásba. Emiatt konzultációra visszarendelte a budapesti nagykövetet, a külügyminisztert pedig utasította, hogy 24 órán belül dolgozzon ki egy jelentést a kettős állampolgárság hatásairól, és terjessze a kormány elé. Azzal folytatta, hogy a magyar lépés a magyar-szlovák alapszerződés megsértése, ellentétes a nemzetközi joggal, s ha a törvényt elfogadják, Szlovákia nagyon kemény választ fog adni, és a nemzetközi intézményekhez fordul az ügyben. ,,Hideglelésem volt, mikor Martonyi János arrogáns szavait hallottam. Bejelentette, hogy erről akarnak tárgyalni, mi pedig csináljunk, amit akarunk' - mondta Fico, és hozzátetette, szerinte nem fordulhat elő, hogy a Fidesz ,,nagymagyar nacionalizmusa' a szlovák-magyar kapcsolatok kárára legyen.
Felesleges és indokolatlan, hogy Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét a kettős állampolgárság tervezett bevezetése miatt - válaszolta a magyar külügyminiszter. Martonyi János szerint nem lenne meglepő, ha beigazolódna: Szlovákia válaszlépéseket tervez a magyar állampolgárság kiterjesztése miatt. A szlovákok Obamát és Putyint még nem értesítették az ügyben, de ami késik, az nem múlik. A következő lépésük valószínűleg a csillagháborúval való fenyegetés lesz. Kétségtelen, hogy ez a miniszterelnökséghez cseppet sem méltó személy addig folytatja az uszítást, amíg az egykori Kisantant országait egytől egyig újra a magyarság és a magyar kettős állampolgárság ellen nem fordítja. Persze, a legnagyobb hibát az követi el, aki figyelembe veszi egyáltalán a szlovák miniszterelnök fenyegetéseit, és meghátrál miattuk. Aki ugyanis ezt megteszi, az pontosan az ő szellemi szintjére süllyed, és részévé válik a gyáva és képmutató világának.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..