home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A kenyérfától a palacsintaházakig
Kőművesné Nyáry Márta
2013.11.06.
LXVIII. évf. 45. szám
A kenyérfától a palacsintaházakig

A szajáni Délibáb Hagyományápoló és Természetbarát Kör megrendezte a kenyér, a péksütemény és a tésztafélék huszadik kiállítását.

A kiállítást az egyesület elnök asszonya, Zombori Szilvia nyitotta meg, és hangsúlyozta a szajáni nép kenyértiszteletét és hagyományát. A szépszámú közönséget az ifjú tagok, Zsigovity Tünde, Német Bettina, Süli Szibilla és Evelin, Kormányos Réka és Balázs, Jenován Gabriella és Nikoletta, Juhász Orsolya, Tóth Orsolya, Ádám és Evelin, valamint Visnyei Viktória színes  műsorral köszöntötték. A művelődési műsorban Gubacskó Margit háziasszony a saját versét adta elő Az áldott szajáni kenyér címmel.

Ft. Masa Tamás atya megszentelte a kenyeret, és a jelenlévők közös imával adtak hálát a jó termésért és azért, hogy a mindennapi kenyér az asztalunkra került.

A rendezvényen 77 kiállító vett részt Szajánból, Padéról, Zentáról, Csókáról, Kisoroszról, Hódegyházáról, Tiszahegyesről és Nagykikindáról. Elmondhatjuk, hogy az egyik legnépesebb és legszínesebb rendezvény volt az idei, mert szorgos munkával sok péksütemény készült és ötletekben sem volt hiány.

Kormányos Réka (Szaján) tésztából galambokat sütött, Zombori Brigitta (Szaján) töltött palacsintából házat készített, Zsigovity Tünde (Szaján) pótkocsis traktort, Lukity Annuska (Szaján) édes napkalácsot, Lukity Anikó (Budapest) sós napraforgókalácsot, Beszédes Valéria (Szaján) csodálatos, virágzó gyümölcsfára hasonlító, pattogatott kukoricával díszített kalácsfát készített.

A sok ízletes falat közül érdemes még kiemelni Némedi Varga Anita (Padé) süteményeit, Dékány Klára (Szaján) sós ostyáit, Tóth Gizella (Szaján) malackalácsait, Győrfi Erzsébet (Zenta) kuglófját, Kőműves Julianna és Lázár Franciska (mindketten szajániak) diós-mákos kalácsát, Beszédes Franciska (Szaján) cipóját, Lipót Magdolna (Csóka) pizzás kalácsát, Krizsán Szokol Erzsébet (Szaján) mézeskalácsát, Lázár Emőke (Kisorosz) fonott perecét, Vastag Mária (Hódegyháza) máléját, Angelina Perisić (Tiszahegyes) csőregéjét és Sári Magdaléna (Nagykikinda) virágokba öltöztetett csokoládés muffinjait. Hegedűs Aranka (Szaján) aranyszínű levestésztákkal mutatkozott be.

A rendezvény vidám színfoltja volt a perecdobálás, a fánkevő verseny, futás kanálban levő pogácsával és annak szakajtóba való dobása is.

A rendezvény vendégei között volt Aleksandra Majkić, a nagykikindai képviselőtestület elnöke és Apró Kornél, a falu polgármestere is.

Kéri Brigitta a sikeresen szereplő kiállítókat örökítette meg felvételein.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..