home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A kártya bajnokai
Tóth Tibor
2020.01.28.
LXXV. évf. 4. szám
A kártya bajnokai

Ludason nemrégiben immár tizenhatodik alkalommal tartották meg a hagyományos kártyaversenyt, melyen snapszliban, filkóban és hetesezésben mérték össze ügyességüket a játékosok.

A kártyázás az emberek legrégibb szórakozásának egyike. Hajdanán a hosszú, téli esték kötelező eleme volt, és a jó meleg kemence mellett gyakran a hajnali órákig izgalmas csaták folytak. Környékünkön legnépszerűbbek a magyar kártyával játszott játékok, mint amilyen a Csapd le, csacsi!, a huszonegy, a filkó, a lórum, a makaó...

A modern világ térhódításával valamelyest csökkent ugyan a zsugázás népszerűsége, ám vannak települések, ahol még gazdag hagyománya van ennek az ősi játéknak. Az egyik ilyen helyszín Ludas, ahol az elmúlt napokban immár tizenhatodik alkalommal tartották meg a hagyományos kártyaversenyt, melyen snapszliban, filkóban és hetesezésben mérték össze ügyességüket a játékosok.


A szerző felvételei

Snapszliban a tizenhat résztvevő között a mindössze huszonhárom éves ifjú titán, Szedlák Valentin diadalmaskodott, megelőzve Csikós Attilát és Gulyás Andrást.

— Nagyon szeretünk kártyázni. Tizenhat évesen vettem részt először a versenyen, azóta amikor időm engedi, mindig jövök. A snapszliban követni kell, milyen lapokat dobtunk el, számolni kell az ellenfél lapjait, tehát több mindenre oda kell figyelni. Régen édesapámmal sokat vertük a blattot, tőle tanultam meg játszani, de a haverokkal is sokat kártyáztam — mondta Szedlák Valentin, a snapszli bajnoka.

Hetesezésben kilenc pár indult, a végső győzelmet pedig a Zvekán Tibor és Gulyás Zoltán kettőse szerezte meg, Gulyás Péter és Gulyás Vince, valamint Kovács Gábor és Fábián Etel előtt. Filkóban tizenkilenc pár ült asztalhoz, közülük Szvitkó Attila és Gulyás József vitte el a pálmát, a második helyen Gulyás Zoltán és Gulyás Vince, a harmadikon Farkas Andor és Borsos Hajnalka végzett.

— Az évek alatt több versenyt megnyertünk, igaz, a balsikerek sem kerültek el bennünket. Lehet, a génjeimben van a kártyázás iránti szenvedély, mivel nagyszüleim félig-meddig zugkocsmások voltak, ahol mindig kemény kártyapartik folytak, és az idősebbektől el lehetett lesni a fortélyokat. Becsületes, csalás nélküli ez a játék, mert főként szórakozásból jövünk el. Józan ésszel kell játszani, és számolgatni kell, hogy minden évben felkerüljünk a dobogóra — értékelt Szvitkó Attila.

Az ünnepélyes eredményhirdetés után Kovács Gábor, a verseny egyik szervezője, a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület alelnöke elégedettségének adott hangot mind a résztvevők számát, mind a partik minőségét illetően.

— A visszajelzések szerint az egyik legjobban sikerült, legmagasabb színvonalú viadalon vagyunk túl. Érdekes, hogy snapszliban többen voltunk, mint tavaly, hetesezésben egy kicsit kevesebben, a filkó pedig tartotta a korábbi létszámot. Több mint ötven versenyzőnk volt az idén Ludasról és a környékbeli településekről, ami nagy örömmel tölt el bennünket. Jövőre újra megszervezzük a versenyt, hiszen az érdeklődés egyre nő, és az is fontos, hogy több fiatal is itt volt velünk az elmúlt egy hétben — értékelt Kovács.

A következő kártyaversenyt február 5-én tartják meg a kelebiai ménesben, ahol a játékosok filkóban mérhetik össze ügyességüket.

A felvételek a zárónapon készültek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..