home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A kárókatonákról Budapesten
2011.12.28.
LXVI. évf. 52. szám
A kárókatonákról Budapesten

Ennyien voltunk. Csoportkép a Parlament előtt - Bada Szilveszter fotójaA Gion Nándorról elnevezett irodalmi vetélkedőn vettek részt a vajdasági általános iskolák és a Fehér Ferenc könyvbaráti körök.A háromnapos budapesti találkozó során jártak a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a budai Várban, a...

Ennyien voltunk. Csoportkép a Parlament előtt - Bada Szilveszter fotója

A Gion Nándorról elnevezett irodalmi vetélkedőn vettek részt a vajdasági általános iskolák és a Fehér Ferenc könyvbaráti körök.
A háromnapos budapesti találkozó során jártak a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a budai Várban, a Halászbástyán, a Hősök terén, a Parlamentben és a Dunára néző József Attila-szobornál, melynél elolvasták a költőnek A Dunánál című versét. Voltak a Csodák Palotájában, láthatták a Tropikárium háromezernyi különféle halait, vízi emlőseit. Az utolsó napon pedig megcsodálták Erzsébet királyné egykori kedvenc tartózkodási helyén, a gödöllői királyi kastélyban szervezett emlékkiállítást.
A versenyre a kirándulás másnapján déli tizenkét órakor került sor. A Csodák Palotájából visszatérő versenyzőket a Horvát Gimnázium Diákotthonában, a vetélkedő helyszínén két tárlat várta.
A Magyar Szó és a Hét Nap művészfotósainak munkái:
Bartha Géza, Brezsán Gyula, Stevan Kragujević, Borislav Vojnović, Ifjú Gábor, Zámbó Illés, Dávid Csilla, Gergely József, Ispánovics Aleksandar, Lazukić Anna, Lennert Géza, Ljubinković Lazukić Katica, Németh Mátyás, ifj. Ótos András, Szabó Attila, Dormán László fényképei.
A teremben központi helyet kapott a Gion Nándor születésének 70. évfordulóját köszöntő alkalmi kiállítás, amelyben az író első ifjúsági regényeinek -- immár könyvritkaságnak számító -- első kiadásait is láthatták.
A diákokat és tanárokat még egy kedves meglepetés fogadta: dr. Gion Béla és felesége. Az író Budapesten élő unokabátyja nagy érdeklődéssel kísérte A kárókatonák még nem jöttek vissza című regényről szóló vetélkedőt.
Hónapokon át készültek rá a versenyzők, mert ők is érezték, hogy remekművet olvasnak, és ez a felismerésük a 70 kérdésből álló vetélkedő során még nagyobb hangsúlyt kapott.
A minden szépre fogékony, a nemes célokért áldozatokra is képes Burai J. nevére is fény derült. A díszvendég elárulta a titokzatos ''J” jelentését.
Dr. Gion Béla, aki a gyermekkorát ugyancsak Szenttamáson töltötte, mesélt az ingoványos tájról, és ő is látta még a kárókatonákat. A madarak szépsége iránti rajongás a regény cselekménye során egyre gazdagabb jelentéstartalmat kap: az ember és a természet harmóniájára, az ember által veszélyeztetett természetre, sőt minden veszélyeztetett értékre utaló jelképpé válik.
Az 1977-ben megjelent regény üzenete napjainkban fokozottan időszerű. Nemcsak a környezetvédelemre vonatkozó tartalmáért, hanem megbocsátó emberszeretetéért is. Mert most tapasztalhattuk: a 21. század gyermekére -- bár sok negatív hős kínálja fel magát eszményképnek -- léleknemesítő hatással bír a gioni humanizmus. Ők is, akárcsak egykor szüleik, a szívükbe zárták Gergiánt meg a kis Burai J-t. Ennélfogva sokat és jól tudtak a versenyzők.
A bácsföldvári Svetozar Marković, a doroszlói Petőfi Sándor, a temerini Kókai Imre, valamint az újvidéki Petőfi Sándor és Sonja Marinković iskola, vagyis Szlancsik Enikő, Brindza Ildikó, Sziveri Tóth Franciska, Rokvić Erzsébet és Muhi Horváth Gabriella tanárnő diákjai tudásukkal, lelkesedésükkel díszvendégeinket is meghatották. A versenyzők oklevelet, erre az alkalomra készült emlékkönyvjelzőt és ajándékkönyveket kaptak.
Tudásukkal tündököltek a bácsföldváriak, nívódíjas első helyet szereztek meg.
A temeriniek a második, az újvidéki Petőfi Sándor iskola pedig a harmadik helyen végzett.
Az illusztrációk készítésében a doroszlói Turkál Anna és az újvidéki Petőfi Sándor iskolából Tóth Annabella szerepelt kiválóan. Mindannyiuknak gratulálnak a szervezők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..