home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
A karlócai béke aláírásának 325. évfordulójára emlékeztek
2024.09.19.
LXXIX. évf. 38. szám
A karlócai béke aláírásának 325. évfordulójára emlékeztek

325 éve, 1699. január 26-án, délelőtt 11 óra 45 perckor írták alá a Közép- és Kelet-Európa hatalmi viszonyait újrarajzoló, a másfél évszázados magyarországi török uralomnak véget vető karlócai békét. A békeszerződés aláírása az egyik legkiemelkedőbb történelmi esemény, hiszen ettől kezdve szűnt meg a törökök előrenyomulása nyugat felé.

A Karlócán napjainkban is látható templomot 1817-ben építették. Évente körülbelül 15 ezer ember keresi fel a kápolnát, legtöbben Törökországból érkeznek.

A karlócai ünnepségen részt vett Pietro Parolin vatikáni bíboros, a Szentszék államtitkára, aki a béke fontosságára hívta fel a figyelmet. A vatikáni bíboros mellett a Béke kápolnaként ismert Béke Királynője templomban beszédet mondott Nemanja Starović szerb munkaügyi miniszter, a szerb ortodox egyház és a szlovák evangélikus egyház képviselői, Emanuel Giofre, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője, és Hami Aksoy, a belgrádi török nagykövet. Az eseményen részt vett dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Az egybegyűltek kiemelték a karlócai béke megkötésének a jelentőségét, közös békeüzenetet olvastak fel, és jelképesen elültettek egy olajfát a kápolna előtt.

1697-ben a zentai csatában Savoyai herceg csapatai győzedelmeskedtek, és 2 évvel később a karlócai béke megkötésével vége szakadt a törökök terjeszkedésének. A Szerémségi Püspökség a békekötés helyén épült Béke kápolnában szervezett ünnepséget a 325. évforduló alkalmából színvonalas művelődési program, előadások és ünnepi beszédek keretében.

A rendezvényen jelen voltak az aláíró országok nagykövetei, Pietro Parolin bíboros, a Szentszék államtitkára, valamint magas rangú egyházi és állami vezetők, közéleti személyiségek – írta a közösségi médiában közzétette bejegyzésében dr. Pásztor Bálint, és hozzátette a tanulság, hogy csak a béke hoz fejlődést.  

Forrás: Pannon RTV, Facebook

Fotók forrása: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..