home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A kaponyai csatára emlékeztünk
(B.SZ.)
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám
A kaponyai csatára emlékeztünk

Szombaton emlékeztek meg a kaponyai csata 165. évfordulójáról a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ szervezésében.

Szombaton emlékeztek meg a kaponyai csata 165. évfordulójáról a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ szervezésében. A rendezvény ünnepi műsorral kezdődött az egykori kaponyai csárda helyén, ahol jelenleg emlékmű — egy fehér obeliszk — áll.

A helyszíni ünnepségen a versmondók és a Dózsa György MMK kórusa is fellépett, majd az illetékesek elhelyezték a kegyelet virágait. Koszorúzott többek között Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Németh László, Bácsalmás polgármestere, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség helyi és körzeti szervezetének illetékesei is.

A megemlékezés és az ünnepi műsor a művelődési központban folytatódott, dr. Zakar Péter történésznek, a Délvidék Kutató Központ elnökének előadásával.

A Bácsér — a mai Krivaja — völgyében, a kaponyai csárdánál 1849. március 5-én csaptak össze a magyar és a szerb erők. Hosszú ideig úgy tűnt, hogy a szerbek vannak fölényben — a magyar csapat visszavonulót fújt, majd ellentámadásba kezdett, meglepve ezzel a szerb hadsereget, melyből legalább kétszázan elestek vagy súlyosan megsebesültek a csata során. Ez volt az az ütközet, amely megmentette Szabadkát a szerb megszállástól.

Az emlékünnepség megszervezésében jelentős szerepet vállalt Mojzes Antal bajmoki helytörténész és a Dózsa Kegyeleti Bizottsága is. A rendezvényre ingyenes autóbusz szállította a szabadkai és a bajmoki érdeklődőket.              

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..