home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
A kaponyai csatára emlékeztek
Kartali Róbert
2024.03.13.
LXXIX. évf. 11. szám
A kaponyai csatára emlékeztek

Az 1848—49-es forradalom és szabadságharc során március 5-én lezajlott kaponyai csatára emlékeztek vasárnap. Előtte a Dózsa György Magyar Művelődési Központ, valamint a Hagyományápoló és Kegyeleti Bizottság szervezésében Bajmokon, a paprenyacsai temetőben Töröky Pál honvéd sírját koszorúzták meg, végül pedig Halász Tibor történész tartott előadást az 1849-es tavaszi hadjáratról és a kaponyai csatáról a hely művelődési központjának épületében.

A kaponyai csata a forradalom legjelentősebb szabadkai eseménye, ez volt a tavaszi hadjárat egyik első győztes csatája. Az ütközet 175 évvel ezelőtt zajlott, 1849. március 5-én. A Gaál László alezredes vezette honvédcsapatok Szabadka és Bajmok között, a kaponyai csárdánál arattak győzelmet a Szabadka elfoglalására készülő, túlerőben lévő szerb felkelők felett. Az egykori csárda helyén a forradalom 150. évfordulóján Szabadka Városa emeltetett emlékművet, egy fehér obeliszket.

A megemlékezés a paprenyacsai temetőben kezdődött Töröky Pál honvéd sírjának megkoszorúzásával, itt emlékeztek meg a többi bajmoki honvédről is, akik nagy számban vettek részt a szabadságharcban. Töröky Pál a kaponyai csata után Bajmokon telepedett le, és élete végéig kántortanítóként dolgozott — mesélte el a megemlékezésen Kiss Rózsa, Töröky ükunokája, aki az idén hetvenkilenc éves, öccse, Futó István pedig hetvenegy. Az apjuk, Futó István is él még, aki Töröky dédunokája, és tavaly ünnepelte századik születésnapját. Mint mondta, a család ápolja emlékét, évente többször kijönnek a sírhoz, és büszkék arra, hogy az egész közösség megemlékezik róla. A sírt Erhard Róbert esperesplébános szentelte meg, majd elhelyezték az emlékezés virágait, közreműködött a Búzavirág énekkar.


Matin Hajnalka, Szabadka város polgármesteri tanácsosa

A megemlékezés a kaponyai csata helyszínén, az obeliszknél folytatódott. Itt 175 éve győztes csatát vívtak elődeink, ezzel megmentve Szabadkát és Szegedet — hangsúlyozta beszédében Matin Hajnalka. Szabadka város polgármesteri tanácsosa kiemelte, hogy a kaponyai emlékművet 25 éve leplezték le.

— Ez a harmadik emlékmű, amelyet Szabadka város emelt a hősi csata emlékére. Nem felejtjük, hogy 125 éve Szabadka főterén, a mai városi könyvtár előtt lett először emlékmű állítva. Sajnos a háborús idők eltüntették azt, de nem törölhették el szívünkben, hogy emlékeznünk kell. Emlékeznünk kell történelmünk jeles napjaira, hiszen ezek az emlékezések kovácsolhatják közösségünket egységessé, erősíthetnek meg bennünket abban a tudatban, hogy mi ide tartozunk, itt vannak gyökereink, itt nyugszanak őseink, és ez kötelez bennünket itt maradásunkban. Ezek az emlékezések adhatnak erőt a további küzdelmekhez. Hiszen ha elődeinknek volt ereje fegyverrel kivívni a győzelmet, akkor nekünk is kell hogy legyen erőnk megvívni csatáinkat tettekkel, munkával, kitartással a vajdasági, délvidéki közösségünk megmaradása érdekében.

A tanácsos ugyanakkor arról is szólt, hogy rendkívül fontos ráirányítani az ifjúság figyelmét a történelmi eseményekre. Mint mondta, nem csupán a szabadságharcra, hanem az 1944—45-ös eseményekre is, mert csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy megóvjuk kisebbségi közösségünket, ha megismerjük történelmünket és tiszteljük, ápoljuk hőseink emlékét.

Töröky Pál sírját Erhard Róbert apátplébános szentelte meg. A sír mellett Töröky ükunokái: Rózsa és István

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..