home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A kamionok bűvöletében
Tóth Tibor
2019.05.14.
LXXIV. évf. 19. szám
A kamionok bűvöletében

Homolya Gergely tornyosi közlekedési mérnök megnyerte a Scania svéd gépjárműgyártó vállalat regionális járművezetői versenyét, így május végén ő képviselheti Szerbiát a svédországi Södertäljében megrendezendő világbajnokságon. A zágrábi döntőben az újvidéki műszaki kar közlekedési és szállítási szakának mesterhallgatója a nagybecskereki ellenfelét felülmúlva állhatott a dobogó legmagasabb fokára.


Évekkel ezelőtt a közlekedési versenyen

Gergely már gyermekkorában szoros kapcsolatba került a közlekedéssel, hiszen a községi versenyeken, akkor még kerékpárral, zsinórban több alkalommal diadalmaskodott.

— Jól emlékszem, hogy az elméleti rész keretében fotókkal illusztrált kérdéseket kaptunk, nekünk pedig be kellett ikszelni a helyes választ. Ezután egy kis kerékpárral az előre kifestett pályán szlalomoztunk, 8-as alakú pályán, valamint egy hosszú deszkán egyensúlyozva tekertünk. Több alkalommal megnyertem ezeket a versenyeket, és továbbjutottam a körzeti döntőre — eleveníti fel az emlékeket.


Az árurögzítést ezen a kamionon végezték a versenyzők

A kerékpárt egy idő után nagyobb járműre cserélte. Édesapja eleinte sofőrként dolgozott, majd néhányan összefogtak, és előbb egy, utána pedig több teherautót vásároltak — így alakult meg a H&H Transport nevű, teherszállítással foglalkozó vállalatuk. A most huszonhat éves Gergely, mondhatni, beleszületett a kamionok világába, hiszen a többtonnás járműveket már gyermekkorában vezette az udvarban, megismerte a teherszállítással kapcsolatos papírmunkákat, elsajátította a teherautók javításának fortélyait.

— Az általános iskola befejezése után gimnáziumban tanultam tovább, így még négy év állt a rendelkezésemre eldönteni, hova menjek utána. A logikát igénylő tantárgyak közelebb állnak hozzám, és úgy döntöttem, hogy az újvidéki műszaki kar közlekedési és szállítási szakán folytatom a tanulmányaimat. Előbb azt hittem, hogy a közlekedés annyiból áll, hogy A-ból B pontba eljuttatunk valakit vagy valamit. A második és a harmadik évfolyamon jöttem rá, hogy a közlekedés ennél sokkal több. Egy hatalmas rendszerről beszélünk, melybe a többi közt a közlekedésbiztonság, a villanyrendőrök programozása, a baleset-helyszínelés, a vízi és a vasúti közlekedés is beletartozik. Az alapképzést befejeztem, a mesterképzést lehallgattam, a sikeres vizsgákon is túl vagyok. Még a diplomamunka van hátra, valamint a gyakorlati részt kell teljesítenem egy olyan vállalatban, amely okleveles mérnököt foglalkoztat. Szüleim vállalkozásába évek óta besegítek, a kamionvezetői engedélyt három éve szereztem meg. Elsőre csak a javítóműhelybe vezettem a járművet, azóta jártam már a többi közt Nagykikindán és Székesfehérváron is — mondta Gergely.

A zágrábi versenyről egyik barátjától szerzett tudomást. A jelentkezési feltételeknek megfelelt, hiszen szerb állampolgársága és vezetői engedélye, valamint digitális tachográfkártyája is van. Kitöltötte a verseny internetes elméleti tesztjét, mely 70%-ra sikeredett. Ekkor egy kissé elszomorodott, el is felejtette az egészet, de március elején kapott egy e-mailt, melyben az állt, hogy jogot szerzett a zágrábi regionális döntőn való részvételre.


A zágrábi verseny résztvevői (a szervezők felvételei)

— A kelet-adriai régió döntőjébe öt-öt szerbiai, horvátországi, szlovéniai és boszniai sofőr jutott be. Egymás között versenyeztünk, tehát nekem a másik négy szerbiai sofőrrel kellett megküzdenem. Első versenyszámként a város területén vezettünk, a 8 tonnás teherrel 20 km-es távot kellett megtennünk meghatározott idő alatt. A versenybírók figyelték az üzemanyag-fogyasztást, illetve azt is, hogyan vezetek, mennyire ügyelek a biztonságra, megállok-e a gyalogátkelő előtt. A második feladat során negyedóra alatt kellett az árut szakszerűen és biztonságosan rögzíteni, majd az első nap járműellenőrzéssel ért véget. Ez abból állt, hogy át kellett nézni a kamiont, benne van-e minden szükséges felszerelés. Több csapdát is tartogatott ez a feladat. Két tűzoltókészüléknek kell lennie a járműben, amit elégedetten vettem tudomásul, viszont az egyiknek már lejárt a szavatossága. Ez kisebb hibának számított, de ennek ellenére két másik társammal együtt vasárnap folytathattam a versenyt. A napot baleset-szimulációval kezdtük, előbb tüzet oltottunk, majd az újraélesztést mutattuk be egy próbababán. A vizes kihívás lényege az volt, hogy öt bábut úgy kellett fellökni, hogy az 1000 literes tartályból minél kevesebb víz kerüljön az aszfaltra. Ez is jól sikerült, és bejutottam a döntőbe, melynek során egy nagybecskereki ellenféllel kellett megküzdenem, aki már tizennyolc éve sofőrködik. A fináléban a szervezők négy sarokban három bóját helyeztek el a hosszúkás pályán: két kéket, középen pedig egy pirosat. Nekünk a piros bóját kellett belöknünk a két kék közé úgy, hogy csak a pirosat döntsük fel. A legnehezebbel, a jobb hátsó bójával kezdtem. Mire feldöntöttem, ellenfelem már két sikeres bóján volt túl. Jó taktikai húzásnak bizonyult a legnehezebbel kezdeni, hiszen a további bójákat könnyebben feldöntöttem, ellenfelem pedig a jobb hátsónál alaposan elidőzött, így 4:3 arányban megnyertem a versenyt — mesélte Gergely.

A május végén megrendezendő világbajnokságon 25-30 sofőr vesz majd részt. A versenyszámok még ismeretlenek, de valószínűleg elméleti teszt, baleset-szimuláció, elsősegélynyújtás, tűzoltás, városi hajtás, vizes kihívás, árurögzítés és akadálypálya is vár a résztvevőkre. A tornyosi fiatalember már a zágrábi versenyre való kijutást és annak megnyerését is nagy sikerként könyveli el, a svédországi vb-n való részvétel pedig hab a tortán. Természetesen nem fehér zászlóval utazik Skandináviába, és — ahogy fogalmazott — ha egy kis szerencséje lesz, akkor elképzelhető, hogy egy 100 000 euró értékű kamionnal tér haza. Úgy legyen!


Homolya Gergely képviseli Szerbiát a világbajnokságon

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..