home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A kamera szemével a természet szívében
Kovács Laura
2023.06.02.
LXXVIII. évf. 22. szám
A kamera szemével a természet szívében

A múlt héten nyílt meg Radomir Perin-Raša első természetfotó-kiállítása a szabadkai városházán. A képek között barangolva az ember részese lehet annak, amit a szerző a felvételek készítése során a természetben él át nap mint nap.

Radomir Perin-Raša elmondta, ahhoz, hogy az ilyen fényképek megszülethessenek, meg kell teremteni a feltételeket, és számtalan napot, illetve éjszakát kell a természetben tölteni, amihez szabadidő is szükséges. Az sem árt, ha a megfelelő felszerelés mellett terv és elképzelés is van a kigondolt téma megvalósítására a terepen.   

Az elmúlt negyvenöt évben rögzített több százezer fénykép közül nagyon sok Martonoson, a szülőfalujában készült, de emellett a világ minden táján alkotott. Sokat utazott, járt egyebek között Afrikában, Kazahsztánban, Kanadában is, de mindig visszatért a családjához, mely biztos bázis volt számára.

A fotókiállítás megnyitóján bemutatták A kamera szemével a természet szívében című háromnyelvű — szerb, magyar és angol — monográfiát is, melyben 344, növény- és állatvilágot ábrázoló színes fotó található. A szerző elmondta, november—decembertől nem kevesebb mint 10—16 órákat töltött naponta a könyvhöz szükséges fényképek kidolgozásával, melyek előhívásában a Printex cég volt a segítségére. Megtudtuk azt is, hogy a családja mindig megértéssel viszonyult a hobbija iránt, ő pedig igyekezett, hogy senkinek, de különösen az unokáinak ne legyen olyan érzésük, hogy nagyapjuk nincs otthon, amikor szükség van rá. Éppen ezért a fotómonográfiát teljes szívből az unokáinak ajánlja.

Radomir Perin-Raša tervei szerint nem ez lesz az egyetlen kiállítása.

— Azt hiszem, ezzel a negyvenöt évvel nem zárul le a munkásságom. Célom, hogy még néhány kiállítást létrehozzak, amíg az erőm engedi. Eredetileg vadász voltam, ez volt az előfeltétele annak, hogy ezekkel a fényképekkel büszkélkedhessek, de elmondhatom, vadásznak lenni fegyverrel sokkal könnyebb, mint fényképezőgéppel.

A kiállítás június 5-éig tekinthető meg a szabadkai városházán, hétköznap 9-től 13 óráig és 17-től 20 óráig, hétvégén pedig 10 és 12 óra között.

Fényképezte: Kovács Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..