home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A kamarási vasútállomás megmentése
2023.01.12.
LXXVIII. évf. 2. szám
A kamarási vasútállomás megmentése

Magyarkanizsa képviselő-testülete az óév utolsó napjaiban kérvényezte, hogy a szerb kormány ruházza át a horgos—kamarási vasútállomás használati jogát a községre. A Szerbiai Vasutak nem érdekelt a romos épület felújításában, és annak a lebontása is szóba került már, viszont az objektum felbecsülhetetlen építészeti értékkel bír. Tervezőjét, Magyar Edét magyar Gaudínak is nevezik, legismertebb műve a szegedi Reök-palota, de a kamarási vasútállomás is egy igazi gyöngyszem.

Vass Zoltán horgosi történészt Németh Ernő kérdezte az épülettel kapcsolatos tervekről.   

— Elsősorban azt szeretnénk elérni, hogy ez az épület ne omoljon össze, hiszen a tetőszerkezet már évtizedek óta igen rossz állapotban van, és fennáll annak a veszélye, hogy már nem sokáig bírja. Jó lenne, ha ez az épület az utókor számára megmaradna, mert úgy gondoljuk, nemcsak a település, hanem az egész térség számára is nagyon értékes. Az 1900-as évek legelején építették, amikor a Kamarás-erdő az egész környék egyik legjobban felkapott turisztikai központja volt. Az akkori szegedi polgárság ide járt ki szórakozni, és szüksége volt a vasúti megállóra. Magyar Ede eklektikus és szecessziós elemeket alkalmazott a tervezés során, és mint ilyen, ez az állomás egyedülálló a ma Szerbiához tartozó területeken. Éppen ezért ha lehetőségünk van rá, akkor nekünk arra kell törekednünk, hogy ezt az épületet megőrizzük. Úgy tűnik, a Szerbiai Vasutak nem érdekelt a megtartásában, mert nem került bele a Szabadka és Szeged közötti vasúti felújítási tervbe, és később sem sikerült meggyőzni az illetékeseket, hogy fontos lenne a megmentése. A bontás szerencsére nem történhetett meg, mert a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet már korábban műemléki védelem alá helyezte. A legfontosabb célunk, hogy megóvjuk a teljes pusztulástól, majd felújítási tervdokumentációt készíttessünk, és forrásokat is kell szerezni, mert ez a beruházás túlmutat a település és a község pénzügyi lehetőségein. Ha találnánk megfelelő támogatót és pályázatot, akkor lehetne arról beszélni, milyen tartalommal tudnánk kitölteni az épületet. A lakosságtól már sok szép ötletet hallottunk, bármelyik is valósulna meg, bizonyára olyan látványossággal és turisztikai kínálattal gazdagodnánk, amely miatt akár messzebbről is eljönnének a látogatók.

Forrás: Magyarkanizsa Önkormányzatának hírszolgálata

Fotók: Németh Ernő és Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..