home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A jövőbe vetett lappangó bizonytalanság
Tóth Péter
2020.02.13.
LXXV. évf. 6. szám
A jövőbe vetett lappangó bizonytalanság

Talán nem is kell külön magyarázni az összefüggéseket, mi az oka annak, hogy ami Kínában történik, az kihat az egész világra. Az utóbbi időben a figyelem középpontjából a kínai gazdaság lassulásáról és az Amerikával zajló kereskedelmi háborúnak is beillő huzavonáról szóló híreket kiszorították a koronavírus terjedésére vonatkozó információk.

A tőzsdék is érzékenyen reagáltak, majd némileg stabilizálódott a helyzet. A jövőbe „vetett” bizonytalanság mégis lappang, akárcsak maga a vírus, valószínűleg sok olyan személy szervezetében, aki tüneteket nem is produkál. A jelenlegi perspektívából még mindig nem lehet tudni, hogy a járványból lesz-e a gazdasági recesszió. A maszkokat, védőálarcokat gyártó cégek biztosan jól profitálnak. Összességében azonban a vírus jelentős globális gazdasági visszaesést hozhat.

Kína mint ország, mint társadalomberendezkedési minta, önmagában a kommunista diktatúrát a vadkapitalizmussal ötvöző rendszer és mint régió korunk egyik legnagyobb paradoxonának is tekinthető. Kína nélkül nem működik a világgazdaság, ez minden túlzás nélkül állítható. Jelenleg az az ellentmondásos helyzet alakult ki, hogy szó szerint nincs olyan ország a bolygón, amely ne függne valamilyen módon Kínától.

A járvány közvetett, másodlagos és járulékos pszichés tömeghatását lehetetlen megjósolni. A kínai emberek százmillióinak viselkedése pedig jelentősen tudja majd befolyásolni a mi sorsunkat is itt, Közép-Európában.

Jó esetben néhány héten belül már nem szerepel majd a vezető hírek között a koronavírus terjedése. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint más, korábbi hasonló esetekkel ellentétben pozitív fejleményként tekinthetünk arra, hogy most szinte napokon belül ismert és elérhető lett a vírus genomjának adata. Ennek fejleményeként pedig napokon belül elkészült az első diagnosztikai teszt, melyet világszerte megismerhetővé és ezzel együtt elérhetővé is tettek. Elképzelhető, hogy ilyen gyorsan sikerül majd védőoltást is előállítani, vagy más olyan hatékony eszközt, amely meggátolja a járvány terjedését. Egy ilyen forgatókönyv soha nem látott bizalmat gerjeszthet, és a már ismert mechanizmusok által korábban soha nem tapasztalt világgazdasági fellendülést hozhat, akár rövid távon is.

Állandó kockázatelemzés és adatközlés van folyamatban világszerte, több tudományos műhelyben is serényen dolgoznak. A koronavírus terjedésével kapcsolatos jövőbeli fejlemények jól tükrözhetik majd, hogy civilizációnk milyen irányba halad abból a szempontból, hogy tud-e (egyáltalán lehet-e) hatékony válaszlépéseket foganatosítani ilyen tipikusnak is mondható esetben. Aztán majd lehet összehasonlítgatni, hogy a korábbi történelmi korokban, hasonló helyzetekben, mit tettek. Ha elvonatkoztatunk a dolgok tragikus mivoltától, azt is mondhatnánk, hogy most egy izgalmas „kísérlet” folyik. Nincs olyan ország, amelynek ne fűződne érdeke ahhoz, hogy megoldódjék a Kínát sújtó bármely súlyos gond, így a koronavírus terjedése is. Minden, Kínára nézve kedvezőtlen jelenség ugyanis globális hátrányokkal is jár.

A helyzet sokkal súlyosabb és nem egyszerűsíthető le ilyen módon, de egyes gazdasági szakértők véleménye szerint a koronavírus-járvány semmi egyéb, mint kiváló ürügy a piaci korrekciók beállításához. Ezek szerint a kórokozó megjelenése úgy hat, hogy megelőzi azokat a felfúvódási folyamatokat, amelyek egy újabb globális gazdasági összeomlást eredményezhetnének? Közgazdászszemüvegen szemlélve sok millió kis- és nagybefektető várja a vírus megjelenésével előidézett, 5-10 százalékos negatív árkorrekciót. Mindez sajnos igaz lehet, de az ellenkezője is érvényesülhet. Ez utóbbiba még belegondolni is szörnyű…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..