„A jövőbe vetett hit optimizmusára van szükség”
Kartali Róbert
2022.08.10.
LXXVII. évf. 32. szám
„A jövőbe vetett hit optimizmusára van szükség”

Lehetőségek és módszerek az oktatásban címmel tartja meg ezen a héten az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a XXVI. Szabadkai Nyári Akadémiát, melynek célja a magyar nyelvű oktatás minőségének növelése. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját hétfőn tartották meg a városháza dísztermében, mely zsúfolásig megtelt azokkal a pedagógusokkal, akik nyári szabadságuk egy részét arra fordították, hogy munkájuk előmenetele érdekében korszerű, minőségi oktatáshoz vezető új szakmai ismereteket szerezzenek.

A pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa — idézte Karácsony Sándort a megnyitón dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. Mint mondta, a jövőbe vetett hit optimizmusára van szükség, és jó hír, hogy van mire felépítenünk ezt az optimizmust.

— Magyarország Kormánya 2010 óta olyan együttműködésbe kezdett a külhoni magyarsággal, amely párját ritkítja a világban. Csak az oktatási részre figyelve elmondhatjuk, hogy sikerült egy olyan közösséget megerősíteni, amely a bölcsődétől az egyetemig lehetővé teszi, hogy a vajdasági diákok is végig anyanyelvű közegben tanulhassanak. Ennek része helyi szinten az, hogy a Magyar Nemzeti Tanács számos oktatási programot működtet a magyar kormány hozzájárulásával.

Az anyaországi politikus arról is beszélt, hogy a magyar kormány elhatározta, a kialakuló nehéz időszak ellenére is ragaszkodik a külhoni közösségekkel való együttműködéshez.

— Azt mondják, hogy minden válság kihívása, hogy a vezetők csak a legfontosabb értékek megőrzésére koncentráljanak. Magyarország Kormánya döntött, és számunkra a külhoni magyarság ezen legfontosabb értékek közé tartozik. Az együtt elért eredményekre való tekintettel, az összefogás alapjára építve képviseljük tehát a jövőbe vetett hit optimizmusát, mind az osztálytermekben, mind a közéletben.

— A család mellett az iskolai oktatás az, ami a gyermek értékrendjét és életét, valamint munkastílusát, gondolkodásának mechanizmusát pallérozni tudja. A pedagógus lesz az, aki kulcsszerepbe kerül, feladata lesz, hogy jól neveljen, oktasson, és jót tanítson a diákjának úgy, hogy a fiatal az életbe kilépve érvényesülni tudjon, és emberként legyen megfelelő értékű egyén — emelte ki ünnepi beszédében De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke. Mint mondta, a továbbképzésen a többi közt szó lesz a személyre szabott tanulástámogatásról, a differenciált tananyag elrendezéséről, a reális önértékelésről, a kognitív pszichológiáról, a pedagógus lelki, mentális egyensúlyának fenntartásáról, valamint az iskola jövőjéről digitális szemmel.

A rendezvény megnyitóján részt vett Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Iszák Tibor, a magyarországi Nemzeti Pedagógus Kar alelnöke, Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, Góli Csilla, a szabadkai Városi Tanács tagja, dr. Ivanović Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja, Halasi Ágnes, az Oktatási, Tudományügyi és Technológiafejlesztési Minisztérium tanácsnoka, valamint a Kárpát-medencei pedagógusszövetségek képviselői.

Az idei akadémián 28 előadó nyújt szakmai ismereteket a résztvevőknek, a szakcsoportok előadásain túl számos kísérő programot is szerveznek. Három napig az Ivan Sarić Műszaki Iskola tantermeiben folyik a munka, a negyedik napon két tanulmányút lesz. Mindez nem valósulhatna meg a támogatások nélkül. Az egyesület köszönetet mond Magyarország mindenkori kormányának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának, a tartományi oktatási titkárságnak, az MNT-nek és Szabadka Önkormányzatának.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Közélet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..