home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A jövőbe plántált torontáli múlt
Martinek Imre
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám
A jövőbe plántált torontáli múlt

A XII. Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű történelmi vetélkedő, amelyet a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub hívott életre, 2004-ben állandósította helyszínét a dél-bánsági Ürményházán.

A trianoni békediktátum értelmében három ország között szétosztott vármegye területéről az idei rendezvényre az anyaországi Tiszasziget és Újszeged, illetve a Székelykeve és Ürményháza háromtagú kisiskolás diákcsapata érkezett meg felkészítő tanáraik kíséretében. Ezzel sikerült megtartani az esemény folytonosságát, habár a hirtelen támadt hóesés kihívás elé állította az országút vándorait. Sajnos, a tamásfalvi múltvallatók különítménye áthidalhatatlan akadályba ütközött. A megmérettetésnek, amelyet technikai és egyéb okokból a szervezők nyolc évvel ezelőtt Ürményházára „mentettek át”, 2010-ig a zichyfalvi Dositej Obradović Általános Iskola ürményházi kihelyezett tagozata biztosított helyszínt. Pontosabban a régi, azóta már felújított iskolaépület tornaterme. A tavalyi esztendőben a megkezdett tatarozás miatt, az idén viszont a tornaterem végleges átépítése következtében kényszerült más helyszínre a vetélkedő. Egyelőre a falu Vadászegyesületének székházába. A megmozdulás szakmai értékelésére a rendezvény mozgatóját, Dulka Andor beodrai/ürményházi történelemtanárt kértük fel.

— Szokásainkhoz híven, a vetélkedő gerincét képező Borovszky-féle monográfiából másolt anyagot már szep-temberben kiküldtük az érdeklődő iskoláknak. A négy feladatlapon kívül — amelyek Torontál vármegye történelmével foglalkoztak, továbbá konkrét történelmi és földrajzi tárgyi tudást követeltek — voltak játékos feladatok is. A csapatok bemutatták a településüket, iskolájukat, ismerkedtek, rajzoltak, üdvözlőbeszédet írtak. A versennyel hiányt szeretnénk pótolni, hiszen a magyar nemzeti történelemre fordított órák száma szinte elhanyagolható az iskoláinkban. Ezért van szükség arra, hogy évente múltunk más-más időszakával ismerkedjenek meg a történelem iránt érdeklődő általános iskolás tanulók.
A vetélkedő legháládatlanabb szerepkörét, vagyis a zsűrizést Dulka tanár úron kívül Mikó Valér újszegedi történelemtanár, illetve Szanka József, a szegedi Rendezvényház Nonprofit Kft. munkatársa vállalta. A kiegyensúlyozott mezőnyben az első helyet a tiszaszigeti Szent Antal Katolikus Általános Iskola és Óvoda színeit képviselő Hagyományőrzők csapata szerezte meg, Hegedűs Gyöngyi és Tenk Zoltán fölkészítésében. Második a székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskolából érkező Keve király, illetve az ürményházi általános iskola színeit képviselő Torontáli őrök csapata lett. Az előbbit Szatmári Mihály, az utóbbit mgr. Viola Lujza pedagógusok készítették föl. A harmadik helyet az újszegedi Tisza-parti Általános Iskola tanulóinak Újszeged csapata érdemelte ki, Mikó Valér felkészítésében.

Az évről évre súlyosbodó nehézségek ellenére az anyaországi felkészítők mégis a vetélkedő továbbéltetésére kérték, buzdították a helyi szervezőket. Külön kiemelték a jó hangulatú, színvonalas megmérettetés visszatérésre ösztönző varázsát. Persze, az sem elhanyagolható momentum, hogy minden versenyző oklevelet és ajándékcsomagot is kapott. S habár távol esik a „megszokott” és „messze földön ismert” helyszínektől, a vetélkedőnek nemcsak egzotikus vonzereje, hanem létjogosultsága is van.

— Már csak azért is, mert általa az egyre fogyatkozó bánsági magyarság utánpótlása megismerheti szűkebb szülőföldjének múltját, és általa erősödik nemzeti öntudatuk és önbizalmuk is. Nem mellékes az ilyen találkozások alkalmával kialakuló személyes ismeretségek közösségépítő szerepe sem — nyilatkozták lapunknak a szervezők.

A szervezői feladatokat a felnőttek soraiból ezúttal Móricz Elvira, Móricz Erzsébet és Gyenge Karolina, a fiatalabbak közül pedig a helybéli, volontőr munkát vállaló diákok látták el. Az ebéd, valamint az elérhetőségi címek és telefonszámok megosztásával egybekötött társalgás közös fényképezkedéssel, önfeledt hógolyózással, illetve a jövő évi találkozás reményével zárult.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..