home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A jövő városa
(—)
2014.12.31.
LXIX. évf. 53. szám
A jövő városa

Fujisawa Sustainable Smart Town. A Panasonic cég 3000 ember számára készített számítógépek vezérelte világot, annak minden előnyével és hátrányával. A társaság által megálmodott új település Tokió déli részén épült fel.

Hivatalos neve Fujisawa Sustainable Smart Town, és elővárosnak minősül. A projektumra eddig több mint 400 millió eurót költött a társaság, az első lakosok ez év elején költözhettek be. A PanaHome nevű otthonokban tucatnyi szenzor méri a fényviszonyokat, és figyeli a lakók mozgását, hogy optimálisan lehessen szabályozni az áramfogyasztást. A saját fejlesztésű klímaberendezések, hűtőszekrények és televíziók automatikusan eljuttatják az adatokat a világhálóra, és a fogyasztásukat hozzáigazítják a külső körülményekhez. A vécék önmagukat tisztítják, és mindent az óriáscég energiarendszere irányít. A háztetőkön elhelyezett napelemek termelik az áramot, melyet vagy visszatáplálnak a hálózatba, vagy lítiumionos akkumulátorokban tárolnak későbbi felhasználásra. Minden háznak van üzemanyagcellája, mely éjjel vagy borús időben képes gondoskodni a szükséges árammennyiségről, és egyúttal segít a forró víz előállításában is.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..