home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A jövő csapatát építve
Tóth Tibor
2019.09.18.
LXXIV. évf. 37. szám
A jövő csapatát építve

A Csantavér felnőttcsapata két forduló után két vereséggel a Szabadkai Városi Liga alsóházában helyezkedik el.

Anitics József együttesétől mindkét mérkőzésen elpártolt a szerencse, hiszen a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, és előbb a tavalyi bajnok Lokomotivától, majd az idei bajnokság legnagyobb esélyesétől, a zentaörsi Hajduktól kapott ki egyaránt 1:0-ra. Lapzártánk után a Solid együtteséhez látogattak a bordó-feketék.

Az elmúlt idény őszi részében a Csantavér az élmezőnyben foglalt helyet. A téli szünetben nézeteltérések támadtak a támogatók, a játékosok és az edző között. A tavaszi idényre a csapat támogatás és edző nélkül maradt, a játékosok egy része szintén távozott, így az együttes a szerény 6. helyen zárt a tízcsapatos mezőnyben.

— A gyerekek jobban bizonyítottak, ők a 3. helyen zárták a bajnokságot. A kisebbek tapasztalatszerzésként neveztek a ligába, hiszen csapatunk fiatalabb volt a többinél, így nem meglepő, hogy egy győzelmet tudtak elérni. Számukra a versenysport átélése és a tétmérkőzéseken való szereplés volt a lényeg. A legkisebbek tornákon vettek részt, számukra is a tapasztalatok gyűjtése szerepelt az első helyen — mondta a Csantavér felnőttcsapatának vezetőedzője.

A felnőttek a felkészülést másfél hónappal ezelőtt kezdték meg, meglehetősen hiányos összetételben, hiszen a munkahelyi kötelezettségek és a nyaralások következtében ritkán állt a teljes keret a vezetőedző rendelkezésére. Több meghatározó játékos elhagyta a klubot: Papdi az újzsedniki Preporodba, Petrić a Hajdukba ment át, László és Udvardi pedig egyelőre szögre akasztotta a futballcipőt.

— Célunk, hogy egy fiatal csapatot hozzunk létre, mely a jövőben meghatározó szerepet tölthet be a ligában. Az idei szezon főleg a fiatalok felkészítéséről szól, eredmény szempontjából nincsenek különösebb elvárásaink. Játékosaink közül többen néhány éve nem játszottak, még a serdülőcsapatból kikerülve abbahagyták a labdarúgást. Ők újra meg kell hogy szokják a környezetet, a pályát. Jövőben gondolkodunk, és bízunk benne, hogy egy-két éven belül, főleg helybeli fiatalokból, ütőképes együttest alakítunk. Szeretnénk, ha az ellenfelek nem a biztos győzelem reményében látogatnának hozzánk, hanem már előre tudnák, hogy egy kiváló Csantavér várja őket, és nem terem babér számukra. Fontosnak tartjuk a közönség visszacsalogatását a lelátóra, ami csak akkor lehetséges, ha a játékosok küzdenek, akarnak a pályán. A fiúktól elvárjuk, hogy tegyék oda magukat, és ha ki is kapunk, a mez legyen vizes.

A mezőnyről szólva a vezetőedző elmondta, hogy a liga igencsak kiszámíthatatlan. A zentaörsi Hajduk alaposan megerősödött, és a feljutást tűzte ki célul, de mellette több csapat is bajnoki ambíciókat fogalmazott meg.

— A legfontosabb kérdések a tavaszi idényben dőlnek el. Az őszi szezonra mindenki felkészül, a tavaszira azonban kevésbé, mivel a legtöbb csapatot alkotó — főleg idősebb — játékosok a télen vagy nem érnek rá, vagy nincs kedvük edzeni, így többen nem a megfelelő erőnléti állapotban kezdik meg a bajnokság tavaszi részét. Ebben a ligában a legtöbb esetben nem az számít, hogy melyik a jobb csapat, hanem az, hogy melyiknek van több ereje — fejtette ki véleményét.

A felnőttek mellett több utánpótláskorú együttes is elindult a már folyó bajnokságban. A serdülők csapatába — melyet Triznya Zoltán és Nenad Torbica edz — megpróbálnak visszahívni néhány 2002-ben és 2003-ban született játékost, aki korábban a pionírcsapatból nőtt ki.

— Jövőre őket szeretnénk beépíteni az első csapatba. A 2001—2003-as korosztály három évvel ezelőtt zsinórban két alkalommal megnyerte a bajnokságot, tehát van mire alapozni. A pionírok kiöregedtek, serdülőcsapatunk nem volt, így a gyerekek nem tudtak hol játszani, és sokan abbahagyták a focit. A kiskakasok — velük és a legkisebbekkel is Sandrik Zoltán és Fábrik Róbert foglalkozik — erre az idényre egy kis rutinra tettek szert, egy évvel idősebbek lettek, így velük szemben már vannak bizonyos elvárásaink. A legkisebbekkel, az öt-hat-hét évesekkel tavaly kezdtünk foglalkozni. Ők kispályás tornákon vesznek részt, ahol a labdarúgás alapjaival ismerkednek. Ebben a korosztályban 15-20 kis focista látogatja rendszeresen az edzéseket, így valószínűleg két csapattal indulunk a tornákon. A gyerekek évente nagy létszámmal kezdik az edzéseket, viszont ahogy kamaszodnak, úgy morzsolódnak le, és hagyják abba a labdarúgást.

A legalacsonyabb ligában sem könnyű egy csapatot fenntartani, még akkor sem, ha a játékvezetők és a küldött költségeit a Városi Labdarúgó-szövetség fedezi. Az útiköltséget, a biztonsági embert, a játékosok leigazolását, az orvosi vizsgát, a víz és a villany használatát mind a klubnak kell fizetnie. A vezetőedző számítása szerint az egyesület működtetése havi 20-30 000 dinárba kerül, egy hazai mérkőzés mintegy 7-8000 dinárral könnyíti meg a költségvetést.

— A pályát a csantavéri Komval vállalat munkásai tartják karban, amiért hatalmas köszönet illeti őket, Dér Ferenc igazgatóval az élen. A munkások összegyűjtötték a szemetet, lenyírták a füvet, rendbe hozták a pálya körüli fákat. Nagyon sok gyerek jár ki, de nem nagyon vigyáznak a rendre. A műfüves pályán többször tüzet gyújtottak, és hiába van ott a szemeteskosár, a hulladékot nem dobják bele.

A csantavéri közönség a felnőttcsapatot az ősz folyamán még öt alkalommal láthatja. Anitics József együtteséhez az őszi idény végéig a Žednik (szeptember 22-e), az Udarnik (október 6-a), a Palics (október 20-a), az Elektrovojvodina (november 3-a) és a Lokomotiva (november 10-e) látogat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..