home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A jótékonykodás varázsa
Tóth Tibor
2021.03.08.
LXXVI. évf. 9. szám
A jótékonykodás varázsa

A Magyarországon működő Vajdasági Baráti Egyesület tavaly karácsonyi jótékonysági gyűjtést szervezett, melynek során összesen 3,78 millió forint gyűlt össze. A pénzadományt az egyesület több száz rászoruló gyereknek juttatta el Vajdaságba — köztük a Horgosi Tanodának is.

A hátrányos helyzetben élő, helyi gyerekekkel foglalkozó Horgosi Tanoda 950 000 forintban részesült. A szeptember óta működő intézményben tizenkét 8 és 11 év közötti, főként roma nemzetiségű, horgosi gyermekkel foglalkoznak, akik mindannyian a Kárász Karolina Általános Iskola tanulói.


Csoportkép Bezdánban (fotó: Simon Vilmos Facebook-oldala)

— A tanodának minden támogatás rengeteget számít. Nagyon hálásak vagyunk Simon Vilmosnak, a Vajdasági Baráti Egyesület elnökének a segítségért. A kapott összegből még hasznosabbá és hatékonyabbá tehetjük a roma nemzetiségű, hátrányos helyzetű, jó képességű gyerekekkel való munkát — fejtette ki a tanodában megtartott sajtótájékoztatón Bicskei Ibolya, a Magyarkanizsai Községi Tanács szociális védelemmel megbízott tagja.

Tolnai Csaba, a Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója elmondta, hogy a budapesti székhelyű egyesület által összegyűjtött összeget elsődlegesen védenceik számának növelésére fordítják, de az összegből az étkeztetésüket is fedezik, tanszereket és fejlesztési eszközöket vásárolnak, valamint a vírushelyzet enyhülésével kirándulni viszik a gyerekeket, mivel a többségük még sosem hagyta el Horgos határát.


Foglalkozás a Horgosi Tanodában (a szerző felvétele)

— A gyerekekkel való foglalkozás heti két délután, négy órán át folyik. Iskolai felzárkóztatásról van szó, az önálló életre való nevelésről és integrálásról, hogy később ők is társadalmunk hasznos tagjaivá váljanak. A tanoda működését Magyarkanizsa Önkormányzata támogatja, a magyarkanizsai Szociális Védelmi Szolgáltató Központ pedig a nevelőket és a nevelők utaztatását fedezi. A gyerekek számát tizenkettőről huszonnégyre növelnénk, de azt is szeretnénk elérni, hogy a hét minden munkanapján legyen foglalkozás számukra. Nevelőink megbízható szakemberek, egyikük óvónő és tanítónő, másikuk pedig egészségügyi nővér és védőnő képesítésű. Időnként egy szociálpedagógiai szakember is részt vesz a foglalkozásokon — mondta Tolnai, majd hozzátette, hogy a közeljövőben a tanoda munkájába a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar néhány hallgatója is bekapcsolódik.

Simon Vilmos, a Vajdasági Baráti Egyesület elnöke hetilapunk kérdésére elmondta, a karácsonyi jótékonysági gyűjtésen összejött 3,78 millió forint felén a Vajdaságban működő három Lurkóház, a hajdújárási, a dreai és az óbecsei osztozik, az összeg negyedét a horgosi Tanoda kapta, a másik negyede pedig az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolába került, ahol közétkeztetési programot indítottak a szociálisan hátrányos helyzetben élő gyermekek számára, ők a tanév végéig ingyen uzsonnát kapnak az oktatási intézményben.

— Régóta fontosnak tartjuk, hogy segítsük ezeket az intézményeket, az első Mikulás-estet nyolc évvel ezelőtt szerveztük meg. A koronavírus-járvány miatt a Mikulás-estet tavaly nem tarthattuk meg, és úgy gondoltuk, jótékonysági gyűjtést szervezünk. Az összeg jelentős részét egyesületünk negyvenöt tagja adta össze, ők alkották a gyűjtés masszív vázát, de a kezdeményezéshez több magyarországi, vajdasági, németországi, ausztriai és felvidéki magánszemély, vállalat csatlakozott, úgyhogy nemcsak Kárpát-medencei, hanem európai összefogásnak is tanúi lehettünk. A számlát január 5-én zártuk le, addig gyűlt össze, új csúcsot felállítva, a több mint 3 millió — mondta Simon Vilmos.


Egy érdeklődő tekintet (fotó: Simon Vilmos Facebook-oldala)

A 2019-beli jótékonysági Mikulás-est támogatásából az ürményházi Dositej Obradović Általános Iskolában beszerezték és felszerelték az okostáblákat meg a televíziót, ami segíti majd a gyerekek tanulását ebben a dél-bánsági szórványhelységben. Megérkeztek a vásárolt eszközök és játékok a 2019-beli Mikulás-napi jótékonysági est bevételéből támogatott szentmihályi, ürményházi és nagykikindai iskolák, óvodák számára is. A nemes adományból a szajáni óvoda laptopot és sakkjátszótér-didaktikai eszközöket, a kisoroszi óvoda USB-hangszórót és sakkjátszótér-didaktikai eszközöket, a nagykikindai óvoda USB-hangszórót és laptopot vásárolt. A nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola laptopot, a kisoroszi iskola sporteszközöket (labdákat, karikákat, poligonakadályokat), a szajáni iskola pedig táblát kapott.

A Vajdasági Baráti Egyesület elmúlt évre tervezett programjai a járványhelyzet miatt elmaradtak, viszont a Vajdasági Piknik időpontjában gyűjtést szerveztek, melyből ötvenegy, a koronavírus miatt munka nélkül maradt, vajdasági családnak nyújtottak egyszeri pénzsegélyt.

— Emellett több egyedi kérést is teljesítettünk. Zentáról jelentkezett egy család, hogy a gyermeknek a tanuláshoz laptopra lenne szüksége, így a Tisza menti városba küldtünk egy laptopot. Egy újvidéki lánynak a japán nyelvvizsgáját fizettük, egy topolyai lány pedig hallókészüléket kapott tőlünk, hogy rendesen tudjon iskolába járni, tanulni. Szép dolog jótékonykodni és segíteni, de jó lenne már találkozni azokkal, akiken segítünk és egymással is, hiszen mindenki várja már az élő, személyes beszélgetéseket — szögezte le Simon Vilmos.


Az ürményházi Dositej Obradović Általános Iskolába televízió és okostáblák kerültek (fotó: Simon Vilmos Facebook-oldala)

A segítségnyújtás és a gyűjtés mellett az egyesület tagjai évente kirándulnak Vajdaságba, hiszen mindannyiuknak van valamilyen vajdasági kötődésük, de sokan már odaát születtek, és kevésbé ismerik tartományunkat. A csapat júliusban Nyugat-Bácskába látogatott, és megtekintette Zombor, Bezdán és Csonoplya nevezetességeit.

— Zomborban idegenvezető kalauzolásával megnéztük a várost, a megyeházán a zentai csatát ábrázoló festményről hallhattunk előadást. A bezdáni általános iskolában is nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, a helytörténész körbevezetett bennünket a településen, a helyi plébános a templomot mutatta be, és ellátogattunk az oly sok bajnokkal és olimpikonnal büszkélkedő Duna Kajakklubba is, sárkányhajóztunk, valamint megnéztük az érmeket, serlegeket. Ebből a találkozásból több is kifejlődhet, hiszen megtaláljuk a módját, hogy valahogyan támogatni tudjuk a sportegyesületet — emlékezett a júliusi kirándulásra a Vajdasági Baráti Egyesület elnöke.

Az egyesület tagjai bíznak benne, hogy a járványhelyzet mielőbb rendeződik, és a Vajdasági Pikniket, majd a Mikulás-estet is megtarthatják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..