home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
A jók között a legjobb
K. E.
2011.06.01.
LXVI. évf. 22. szám
A jók között a legjobb

Május 13-án tartották meg a magyar nyelvtan- és nyelvhelyességi verseny köztársasági döntőjét az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének szervezésében. Összesen 89 vajdasági magyar felsős tanuló (21 ötödikes, 21 hatodikos, 23 hetedikes és 24 nyolcadikos...

Május 13-án tartották meg a magyar nyelvtan- és nyelvhelyességi verseny köztársasági döntőjét az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének szervezésében. Összesen 89 vajdasági magyar felsős tanuló (21 ötödikes, 21 hatodikos, 23 hetedikes és 24 nyolcadikos) ült be a szabadkai Széchenyi István iskola padjaiba.
Péter Luca, a bácsföldvári Svetozar Marković iskola hetedikes tanulója is eljutott e rangos versenyre, és első helyen végzett a hetedikesek mezőnyében.
- Nem múlik el szavaló- vagy népmesemondó verseny, hogy te ne vennél részt benne. De úgy látszik, hogy a nyelvtan is vonz...
- Igen. Sok minden érdekel, és erre a versenyre is lelkesen készültem magyartanárnőm, Berec Éva segítségével. Sokat foglalkozott velem. Megoldottam a régi teszteket, melyek alapján a tanárnő rámutatott a hibáimra. Földvárról már mások is eljutottak a köztársasági versenyre, de ilyen eredményt még senki sem ért el. Nem voltak nehezek a példák, és tetszett, hogy tananyagon kívül más érdekes feladatokat is kaptunk. Ilyen volt például az SMS-ek helyes írása, a lovakkal kapcsolatos különféle szólások, közmondások ismerete. 19,20 ponttal lettem első, és nagyon örülök a könyvjutalomnak. Mindenki gratulált az eredményemhez, és a tanárnőm is büszke rám.
- Szerteágazó az érdeklődési köröd...
- Szeretem a verseket, szeretek szavalni. Az óbecsei Népkönyvtár szavalóversenyén és a népmesemondó versenyen is szép eredményt értem el. A közelmúltban részt vettem egy környezetvédelmi versenyen is, és Óbecse község ivóvízproblémájáról készítettem prezentációt. Bertalan Zsuzsanna tanítónő és Csorba Éva kémiatanárnő sokat segített a munkában. Osztálytársaimmal, Gregus Marikával és Vojnović Gabriellával Újvidéken mutattuk be a tervezetünket. Elsők lettünk, és jogot szereztünk a győri versenyen való részvételre, így június elején Győrbe utazunk.
- A sok elfoglaltság, tanulás mellett mire marad időd?
- Szeretek röplabdázni. Tagja vagyok a bácsföldvári klubnak, és a közeljövőben Szabadkán versenyzünk.
- További sok sikert!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..