home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
„A jogvédelem a szívem csücske”
Fehér Márta
2020.03.19.
LXXV. évf. 11. szám
„A jogvédelem a szívem csücske”

Ez egy új kihívás, remélem, ebből a pozícióból még inkább tudok tenni a szabadkai polgárok jogérvényesítési képességéért. Emberként is szeretek segíteni, amellett, hogy persze mindig szakmai kihívásként is megélem a hatósággal való kommunikációt, amikor a polgárok jogait védem. Szabadka új ombudsmanja Tóth Szalai Erika, az eddigi helyettest minapi ülésén választotta meg a hivatal élére a városi képviselő-testület.

A címben idézett a jogvédelem a szívem csücske választ fogalmazta meg, amikor „újságírói klasszikusként” arról kérdeztem, a pozícióváltás miért fontos számára, hogyan éli meg, hogy ezentúl ő vezeti a 2006 óta létező polgári jogvédő intézményt.


Tóth Szalai Erika (Szalai Attila felvétele)

— A hivatal súlyát nem a kritikában látom, hanem abban, hogy az emberi jogok védelmének csendes őreként megjelent, és a közhivatalokban, közvállalatokban megvan a szükséges társadalmi érzékenység az állampolgári jogvédelem terén — fejti ki. — Tavaly történt meg először, hogy egyetlenegy ajánlásunkat sem utasították el, miután megállapítottuk a jogsérelmet, és megfogalmaztuk, hogyan kellene azt elhárítani, javítani, kiiktatni, vagy a polgárok jogának a megvalósítását felgyorsítani. A köztudatban már él, hogy tiszteletben kell tartani a polgárok alapjogvédelmét, hogy van egy kontrollfunkciónk. Második lépésként a nyilvánossághoz való fordulás az eszköztárunk. A közszféra, az igazgatók nagyon nagy fenyegetettségként élik meg, hogy a médiában elhangozhat, hogy egy-egy közvállalatban, közintézményben jogsértés történt, hogy nem tartják tiszteletben az emberi alapjogokat, mulasztás történt, aktívan vagy passzívan.

Tóth Szalai Erika rámutatott arra, hogy évente 1600—2000 polgár fordul a hivatalhoz különféle panaszokkal, összehasonlításként pedig elmondta, hogy Szabadkánál sokkal nagyobb városokban, például Újvidéken évente átlagosan 400-500 panaszos fordul az ombudsmanhoz. Hatáskörükbe tartozik a városi közigazgatás, a város által alapított közvállalatok és közszolgálatok munkájának ellenőrzése, hogy a polgárok jogaival és kötelességeivel kapcsolatos ügyeket a városi határozatokkal összhangban és szabályosan oldják meg.

— Fontosnak tartom a külvárosi helyi közösségekben folytatott tevékenységünket, azt, hogy kihelyezett fogadóórákat tartunk heti három alkalommal, így a polgár lakhelyén tudjuk a panaszosokat fogadni, nem kell beutazniuk Szabadkára, ezzel erősítjük a jogérvényesítési képességüket. Feladatunknak tartjuk, hogy segítsük a falusi polgárokat abban, hogy megtanuljanak élni a jogaikkal. A helyi közösségi ügyfélfogadásokon 2123 polgár fordult hozzánk — hangsúlyozza.

Szabadka új ombudsmanja elmondta, az elkövetkező periódusban a hivatal a megelőzési tevékenységét szeretné erősíteni, illetve a közvetítői szerepkörét.

— Célunk, hogy aktívan részt vegyünk egy ügyfélbarát közigazgatás, közszolgálat, közvállalati rendszer kiépítésében.

A polgárok leggyakrabban az adóhivatal munkájából eredő kérdésekkel, panaszokkal fordulnak az ombudsmanhoz, különös tekintettel a vagyonadóra. Az építészeti titkárság hatáskörébe tartozó ügyek — mint az építkezési engedélyek kiadása —, valamint a legalizációs eljárások lefolytatásával kapcsolatban is nagy a polgárok érdeklődése és esetleges panaszainak száma. A szabadkaiak az építkezési felügyelőség és a kommunális rendőrség hatáskörébe tartozó ügyek kapcsán is gyakran keresik fel a hivatalt, főleg a lassú ügyintézés miatt. Emellett a nyugdíj- és egészségbiztosítással kapcsolatos gondok is „toplistások”, akárcsak a vagyonjogi problémák, valamint a földhivatal munkájára is sok panasz érkezik — sorolta, és hozzátette, sok esetben a hatóság iránti bizalmatlanság miatt fordulnak hozzájuk az emberek.

A szabadkai ombudsmani hivatal a városháza első emeletén levő 135-ös számú irodában kereshető fel. Telefonon a 024/626-898-as számon hívható, e-mailt pedig az ombudsman@subotica.rs címre írhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..