home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A jó ötlet sem mindig nyerő
Tóth Péter
2019.07.28.
LXXIV. évf. 30. szám
A jó ötlet sem mindig nyerő

Érezhetően növekvőben van a vállalkozói kedv, ami nagyon pozitív fejlemény.

Egyre többen gondolják úgy, hogy nem másoktól szeretnének függeni, hanem saját ötlet alapján saját vállalkozásba kezdenek. Ennek azonban sajnos számos buktatója van, és a statisztikák szerint a próbálkozásoknak több mint a fele végül kudarcba torkollik.

Van, aki úgy vállalkozik, hogy tanfolyamokat, szemináriumokat, képzéseket szervez a kezdő vállalkozók részére. Tudni kell azonban, hogy az ilyen képzések színvonala nem minden esetben kielégítő. Az előadások gyakran csupán közhelyes megállapítások ismételgetéséből állnak. Valójában azonban minden vállalkozás annyira specifikus, hogy nem lehet egy általános receptről beszélni. A legfontosabb tudnivalókat viszont valóban szükséges megismertetni a potenciális vállalkozókkal, üzletemberekkel.

Valójában ez a megállapítás is közhelyes, de tudni kell, hogy kitartó, elszánt és céltudatos munka nélkül nincs siker. Sok vállalkozó szorgalmasan dolgozott, ügyelt a minőségre, konkurens áron versenyképes árucikkeket és szolgáltatásokat produkált, mégis tönkrement, mert valaki vagy valakik egyszerűen átverték őket. Egyik módja ennek, hogy nagyobb tételben vásárolnak, majd nem fizetnek. A jogrendszer változtatásával ezt próbálják kiküszöbölni, de teljes egészében nem zárható ki az ilyen veszély, még fokozott óvatosság esetén sem.

Az egyre csak fokozódó versenyhelyzet a piac minden szereplőjére ösztönzőleg hat, a talpon maradáshoz így nélkülözhetetlen a piac működésének, szerkezetének, jellemzőinek ismerete, a versenytársak elfogadása. A piacon ott vannak a vevők mint központi kulcsfigurák a szükségleteikkel, az igényeikkel és a pénzükkel! Végül ők döntik el, hogy melyik vállalkozás lesz sikeres és melyik bukik meg. A versenytársakra pedig nem ellenségként kell tekinteni. Fontos azonban mindig pontosan tudni, mi történik velük. Tanulhatunk a hibáikból, de a sikereiket is tanulságos lehet elemezni.

Kezdőként ügyelnünk kell rá, hogy a piacra való belépés stratégiája általában alacsonyabb árakat kíván meg, a minőségben pedig nem lehet kifogás. Ha valaki a vevők közül első alkalommal csalódik, nehezen fog ismét tőlünk vásárolni, vagy a szolgáltatást igénybe venni.

Fontos a kínálat és a kereslet alakulásának figyelemmel kísérése. A sikerhez vezető úton emellett valószínűleg menet közben is sokszor kell változtatni, alkalmazkodni. Egy merev modell szinte minden esetben bukásra van ítélve.

A nehézségekre is fel kell készülni. Számolni kell a negatív gazdasági és társadalmi változásokkal, valamint ezek várható hatásával. Felbukkanhatnak új versenytársak, csökkenhet a kereslet, nőhet a kamatláb, ha hitelt vettünk fel, és egyéb gondok is felmerülhetnek. Ha idejében felkészülünk rá, jóformán mindenfajta kockázat mérsékelhető.

A tapasztalatok azt mutatják, nem az lesz eredményes vállalkozó, aki a kezdettől fogva képes megtervezni egy hatékony vállalati formát, hanem aki úgy alakítja ügyvitelét, hogy a vállalkozás nyitott és fogékony legyen új információk befogadására, új lehetőségek kiaknázására, és a legnehezebb körülmények között is legyen valamiféle alkalmazkodási modellje, elképzelése. Még mindig lényeges azt is szem előtt tartani, hogy nem az a fontos, nekünk, magunknak mennyire tetszik az elképzelésünk, hanem az, hogy a felhasználók vagy a vásárlók hogyan fogadják.


Nyitókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..