home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A jó oratóriumokhoz képzett animátorok szükségesek
Kónya-Kovács Otília
2023.01.16.
LXXVIII. évf. 2. szám
A jó oratóriumokhoz képzett animátorok szükségesek

Muzslyán nagy hagyományuk van az oratóriumoknak, ezt a fogalmat a szalézi atyák jóvoltából ismerhették meg a helybeli, illetve a környékbeli gyerekek. Évente több alkalmat is találnak az összejövetelekre, amikor nagy a zsibongás a plébánia udvarán, környékén, illetve az Emmausz Kollégium termeiben, de leginkább a tornateremben.

Az oratóriumokat animátorok vezetik, és ahhoz, hogy minden jól működjön, szükség van a „játékmesterek” felkészítésére. Az első képzést már meg is tartották, hiszen a téli szünidőben még oratóriumot is szerveznek, ahol a legifjabb „újdonsült” animátorok is megmutathatják tudásukat.  

Kalapis Sztoján atya szerint az utánpótlás nagyon fontos, mert a régebbi vezetők közül sokan más városokban tanulnak, és ritkábban járnak haza. A tanfolyam rendszerint három napig tart, ahol a résztvevők a már meglévő tudásukat csiszolják, illetve új ismeretanyagot is elsajátítanak. A képzés oktatóinak nincs túl nehéz dolguk, hiszen a gyerekek már óvodáskorukban elkezdenek járni az oratóriumokba, ahol nemcsak megismerkednek egymással, hanem közösséget is alkotnak. Később arra kell őket megtanítani, hogy ráérezzenek a gyermekekkel végzett munka szépségeire, és élen járjanak a példamutatásban.

Sztoján atya elmondta, az idei téli oratórium katekézise Szalézi Szent Ferenc életéről szól, aki négyszáz évvel ezelőtt hunyt el.     

A képzés résztvevői kezdésként megismerkedtek az animátorszobával, majd arról is hallhattak előadást, hogyan kell a gyermekekkel, a náluknál fiatalabbakkal bánni.

Rögtön leszögezték: az első dolog, hogy kivétel nélkül mindenkit egyformán kell szeretni, nem szabad kiválasztani közülük egyet sem, akit valami miatt jobban kedvelnének. Csak fel kell idézniük mindazt a kedvességet, amelyet egykoron ők kaptak, és azt kell továbbadniuk. A közös játékkal sem lesz gond, mert ugyan ki az, aki gyerekként, fiatalként vagy akár kamaszként, fiatalabb felnőttként nem szeret játszani? Mindannyian kedvelik a nagy, közös játékokat, melyeket együtt tudnak megvalósítani. A kedvencek mellé mindig érkezik egy-egy újabb ötlet, újonnan megismert játék, mely mindenki számára kihívás lehet. A műhelymunkák főleg a nyugodtabb gyermekeket kötik le, az izgő-mozgó társaságot pedig inkább a sportos tevékenységek vonzzák. Az újdonságokra viszont szükség van, hogy azok is élvezzék a téli szünidei foglalkozásokat, akik már nem először vesznek részt ezen az összejövetelen.  

Tudják, hogy a gyerekek többsége — ha nem is vallja be — a szünidők egy részében unatkozik, mert a számítógépezés is unalmassá válhat egy idő után. Az oratóriumokon azonban nem lehet unatkozni, erről a szalézi atyákkal karöltve a lendületes animátorok gondoskodnak.

Az talán egy másik téma, hogy mennyi csodálatos játékalkalmatosságot rejt a jól felszerelt eszköztáruk. De egyszer majd oda is bekukkantunk…

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..