home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A jégárkád
Talpai Lóránt
2019.01.08.
LXXIV. évf. 1. szám
A jégárkád

Varázslatos fotó készült Grönlandon — Tömegesen mártóztak meg a jéghideg vízben karácsony napján — Hatalmas pusztítást okozott az indonéziai szökőár

Varázslatos fotó készült Grönlandon


James Rushforth felvétele

Meseszép pillanatot kapott el egy fotós Grönlandon. A lélegzetelállító fényképen egy hatalmas jégárkád közelében látható egy halászhajó, Scoresby Sund partjánál. A különleges természeti képződménynek, amíg el nem olvad, a csodájára járnak a turisták. Ez nem is meglepő, hiszen hatalmas és nem hétköznapi. Bár a kétárbócos hajó 33 méter hosszú, a 91 méter magas türkizkék jéghegy mellett szinte eltörpül. A gyönyörű színharmóniájú és szinte megismételhetetlen pillanatfelvételt a brit James Rushforth készítette, aki türelmesen várt, mire a halászhajó tökéletes helyzetbe került, az úszó jéghegy „bejáratához”. A worcesteri származású fotós a siker érdekében elviselte a -10 Celsius-fokos hőmérsékletet. „Számos lenyűgöző jéghegyet láttunk Grönland partjainál, de kétségkívül ez a legcsodálatosabb. Két halászhajó körözött a vízen, az egyikre felszálltam, így tudtam elkészíteni a felvételeket” — mondta el Rushforth. „Óvatosnak kellett lennünk, hogy ne menjünk túl közel, nehogy összeomoljon a jéghegy, ami hatalmas hullámokat vetett volna. Annyira fókuszáltam, hogy tökéletes legyen a kép, hogy csak azután tudtam leülni, és gyönyörködni a jéghegyben, miután a fotó kész lett.”

 

Tömegesen mártóztak meg a jéghideg vízben karácsony napján

Farkasordító hidegben egy szál fürdőruhában mártóztak meg azok a bevállalós karácsonyozók, akik ily módon akartak adózni az ünnep fényének. A karácsonyi fürdőzők minden évben a világ számos táján fürdőruhát húznak, és megmártóznak a hideg vízben. Az extrém ötletet tenger- és tópartokon valósítják meg a vállalkozó kedvűek. A különleges eseményeken félelem nélkül, hatalmas örömmel szaladnak be a bátor úszók a vízbe. Sokan Mikulás-sapkában vagy valamilyen másféle karácsonyi öltözetben szaladnak be a jeges vízbe, hogy egy kicsit fürdőzzenek a tél közepén, majd átfagyva gyorsan ki is menekülnek.

 

Hatalmas pusztítást okozott az indonéziai szökőár

Víz- és gyógyszerhiánytól szenvednek az indonéziai szökőár túlélői, akik között nagyon sok a gyerek. Közben a mentőcsapatok folyamatosan próbálják eltakarítani a romokat. A halálos áldozatok száma már jóval meghaladja a 400-at. A cunami váratlanul ütközött a Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szoros partjainak. Szakértők szerint a tragédiát a Krakatau vulkán kitörése és az azt követő tenger alatti földcsuszamlás okozta. „A vulkán sokkal magasabbra tört ki, mint általában. Az első hullám nem volt igazán nagy, így megnyugodtunk. A második sokkal nagyobb volt, és elárasztotta a teraszt. Húsz másodperccel később érkezett a legmagasabb árhullám” — idézte fel az egyik hoteltulajdonos a történteket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..