home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
„A jazz számomra ajándék”
Szakáll Laura
2022.10.17.
LXXVII. évf. 41. szám
„A jazz számomra ajándék”

Kozma Orsi már gyermekként is vonzódott a zenéhez. Énekelt, később színészi pályára készült. Több neves zenekarban közreműködött, ismert művészekkel készített közös produkciót. Sokan a Jazz+Az, valamint a Cotton Club Singers formációkból ismerik. Több zenés színházi előadásban is közreműködött, de az éneklésben tud igazán kiteljesedni.

Mint mondja, hálás azért, hogy több zenei műfajban is kipróbálhatta magát. Színházban már nem játszik, de színházi ihletésű esteket folyamatosan készít. Szabadkára a Kern Andrással közösen létrehozott, Woody Allen-est ihlette összeállítással érkezett, a Kozma Orsi Quartettel, melyben zenei virtuózok kísérik az énekesnőt.

— Mindig is tudtam, hogy közöm lesz a színpadhoz. Először a Magyar Rádió gyermekkórusában ismerkedtem a zenével, a nagymamám vitt el a meghallgatásra, és ott ragadtam. Nagyon tetszett a miliő, és hogy különböző helyeken fel lehetett lépni. Musicalszínésznőnek készültem, de nem vettek fel a főiskolára, ezért elmentem a Toldi Mária Musical Stúdióba, Malek Andrea édesanyjához. Nagyon jó közösség volt, kiváló tanárokkal és lehetőséggel a megmutatkozásra. Az első színházi munkám a Fém című musical volt, majd elmentem egy castingra, pedig utálom a meghallgatásokat, de ez a Valahol Európában volt. Tunyogi Bernadett kiment Németországba, ekkor megkaptam Éva szerepét, mely egy főszerep volt. Egy évadot játszhattam az operettszínházban. Utána elhívtak A dzsungel könyvébe, ez is egy Dés—Geszti-darab. Párhuzamosan elkezdtem vokálozni zenekarokban. Egyik munka, egyik lehetőség hozta a másikat, és én éltem velük. Az utolsó munkám Egerben a Koldusopera volt. Az élet úgy hozta, hogy eltávolodtam a színháztól. Ez a Cotton Club Singersszel párhuzamosan történt. Egyre jobban kikristályosodott, hogy a zenével van dolgom. Jött a Jazz+Az, a Cotton Club Singers, utóbbiból 2007-ben váltam ki, azóta járom a saját utamat. A Kozma Orsi Quartet, mely egy jazzformáció, már tizenöt éves vagy annál is több. Van egy popzenekarom, mely a saját nevemen fut, azt Szakos Krisztián barátommal kezdtük el, és hívnak ide-oda vendégeskedni. Nem panaszkodom, mert nagyon sok mindent csinálok. Nemrég mutattuk be a Müpában a Barbra Streisand! — és én? című estemet, melyre nagyon sokat készültem. Nekem Streisand óriási ikon, nagyon nagy példakép, miatta kezdtem a színházzal meg a zenével foglalkozni. Elég kritikus vagyok magammal, de mondhatom, hogy ez nagyon jól sikerült. Az életművét megpróbáltuk két órába belezsúfolni, kezdve a színházi munkáival, a jazzes korszakával meg a nagy dalokkal, mint a Woman in love, és persze még rengeteg slágere van.

* Hasonló projektumok lesznek még?

— Folyamatosan gondolkodom, vannak ötleteim, terveim, a Woody és a swing című estem öt éve Kern Andrással közös produkció volt. Ennek egy újragondolt verziójával készültem ide, ebbe a csodálatos zsinagógába. Woody Allen szinte mindegyik filmjében megszólal a swing muzsika, és ezt gyűjtöttük egy csokorba a zenész barátaimmal. A legismertebb és legnagyobb jazzörökzöldeket hoztuk el.

* Hogyan csöppentél bele a jazz világába?

— A jazz teljesen véletlenül lépett az életembe. Nem is vagyok egy tipikus jazzénekesnő. Ha valaki azt mondja nekem tizenöt éve, hogy Orsi, te jazzt fogsz énekelni, akkor kiröhögtem volna. Nekem ez egy ajándék, egy olyan lehetőség, amelyben nagyon sokat tudtam gyakorolni, fejlődni. Olyan kiváló kollégákkal vagyok együtt, akikért összetehetem a két kezem. Ez egy olyan közeg, amelyben kipróbálhatok egy csomó mindent, például itt tanultam meg improvizálni. Az, hogy megszerettem a műfajt, a Cotton Club Singershez köthető. Majdnem kiejtettem a kezemből a telefont, amikor Zsédenyi Adrienn után engem hívtak a csapatba. Annyira bátorítottak, annyira hittek bennem, és egy közös próbaéneklés után kiderült, nem áll tőlem annyira távol a swing. Sokat dolgoztam, gyakoroltam, énektanárhoz jártam, hogy a Cotton Club Singersben helyt tudjak állni. Azután ezek mind beépültek a mai éneklési stílusomba. A popból és a könnyűzenéből tévedtem ide, de nagyon hálás vagyok, hogy a közönség ebben is elfogad.

* A pop terén mi minden van folyamatban?

— Most jön ki novemberben egy lemezem, Változik a világ címmel. Csak magyar nyelvű popdalok lesznek rajta. Bartalos Jenő barátommal csináltunk sok számot, lesz Varga Viktorral egy duett, illetve a napokban készült el a Geszti Péterrel közös szám, az nagyon erős dal, abból majd videóklipet is készítünk.

* Beszéljünk a családról is…

— A férjem is zenész, megérti ezt az életmódot, a gyerekeim is ebbe a közegbe születtek, de törekedtem arra, hogy nyugodt környezetet teremtsek, nem erőltetjük a gyerekekre a zenét. Nyilván körülveszi őket, de nem vittem őket magammal minden koncertre. Ha nekik más lesz az útjuk, akkor abban fogom őket támogatni. Főleg akkor volt nehéz, amikor a gyerekek megszülettek. Nekem másfél év kellett ahhoz, hogy újra magamra találjak, és ebben az új szerepben kitapasztaljam, a régi életemet hogyan lehet beleszuszakolni az újba. Jó logisztikával megoldható.

Kozma Orsi első szabadkai fellépését a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezte.

A VM4K felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..