A játékból születő tudás
Bíró Tímea
2020.09.14.
LXXV. évf. 38. szám

Gyakran hangoztatjuk, hogy a gyermek fejlődése szempontjából milyen hátrányai vannak a digitális világnak és a mérhetetlenül sok technikai eszköznek, mellyel már egészen fiatal korban találkozik az újabb generáció. Ezt a jelenséget megfékezni nem lehet, hasznosítani, élményt és tudást kovácsolni belőle viszont igen. Az informatikának van jövője, ezért csak előny származhat abból, ha gyermekünk elsajátítja az élményalapú programozás alapjait.

A játékból születő tudás

Immár tizenöt országban működik a Logiscool nevű programozóiskola, melynek tanulói nemcsak használják a számítástechnikai eszközöket, hanem formálják is őket. A szerbiai Logiscool az elmúlt tanévben Szabadkán és Zentán működtette iskoláit, ettől a tanévtől kezdve pedig Újvidéken, Belgrádban és remélhetőleg Óbecsén is megnyílik egy-egy központja, ezáltal pedig öt hálózatból áll majd a szerbiai programozóiskola.

Rózsa Zsombor, a szerbiai Logiscool egyik igazgatója kiemelte, nem szabad elhanyagolni azt a tényt, hogy a mai gyerekek legkedveltebb időtöltése a virtuális térben való játék, ezért igyekeznek úgy összeállítani a tanmenetet, hogy a játék mellett a képességfejlesztés és az ismeretszerzés is helyet kapjon.

— Nálunk a gyerekek játékokat terveznek, illetve programoznak, e folyamat mentén elsajátítják a programozás rejtelmeit, magas fokú digitális írástudáshoz jutnak, fejlesztik a szellemi képességeiket, felhasználják az iskolában elsajátított lexikális tudást, illetve kreatív alkotótevékenységet végeznek, miközben az egészet játékként élik meg. A Logiscool oktatási programja nemzetközileg elismert és díjnyertes, komplex fejlődést tesz lehetővé a gyerekek számára. Azok a tudatos szülők, akik számára fontos, hogy gyermekük tartalmasan töltse el szabadidejét, illetve eközben használható és korszerű tudást sajátítson el, biztosan nem fognak csalódni ebben a programban — mondta Rózsa Zsombor. Azt is megtudtuk tőle, hogy rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek, a szülőktől, a pedagógusoktól és a tanulóktól egyaránt.

A Logiscool nyáron sem zárta be kapuit, hiszen öt tábor várta a fiatalokat Video Production, Minecraft és Programozó Hacker témakörökben. A számos érdekes tematikus kihíváson túl a résztvevők ellátogattak a Szabadkai Városi Múzeumba és a bowlingterembe is. Az ősz beköszöntével folytatódhat az izgalmas tanulás, méghozzá új programokkal.

— A szabadkai iskolaközpontunkban éppen egy esztendeje folyik az oktatás, az első tanév során a gyerekek megismerhették a programozás alapjait, illetve mélyrehatóan fejlesztettük a strukturált gondolkodásukat, erre tudunk most építeni, és új lehetőségeket felkínálni számukra. Így az előttünk álló tanévben a scoolcode-os programozás mellett elérhető lesz egy új fejlesztő környezet, a KODU, melyben a hallgatók már 3D-s játékokat is tudnak tervezni. A KODU a játékalkotás és a programozás teljes szabadságát adja a gyerekeknek. Szintén elindítjuk a Video Production elnevezésű kurzusunkat is, mely során a gyerekek megismerhetnek különböző filmes műfajokat, megtanulnak videót vágni, illetve olyan szerkesztési technikákat és filmes trükköket, mint a feliratozás vagy az effektezés, melyek igazán profivá tesznek egy videót — tudtuk meg Zsombortól.

A vajdasági iskolákban szerb és magyar nyelven, míg a belgrádiban szerbül folyik majd az oktatás. Mivel a foglalkozások tanteremben és az online térben is megvalósulhatnak, a diákok mindkét lehetőséggel élhetnek, de a járványhelyzetre való tekintettel a tantermi foglalkozásokon egyszerre hat gyerek tud részt venni. Érkezéskor lázmérés, kézmosás, kéz- és cipőtalp-fertőtlenítés történik, valamint az óra alatt kötelező a szájmaszk viselése.

Szeptember 7-e és 26-a között ingyenes nyílt napokkal várják az érdeklődőket, melyek során a gyerekek betekinthetnek a számítógépes játékalkotás folyamatába, a szülők pedig egy tartalmas előadást láthatnak. A nyílt napra a www.logiscool.com szerbiai oldalán lehet regisztrálni. Az őszi kurzusok Szabadkán és Zentán szeptember 21-én kezdődnek, míg Újvidéken november 1-jén.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Oktatás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..