A játék és művészete

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

A játék és művészete

Mottó: ,,Aki nem tud firkálni, az rajzolni sem tud.' (Székely Bertalan) Csoportkép az oktatóval, alkotókkal és az alkotásokkalValamikor, még a múlt század kilencvenes éveiben létrejött belgrádi Hobby&Art kiadó és tervezői Kft. szervezésében pontszerző szakszeminárium volt a közelmúltban a t...

Mottó: ,,Aki nem tud firkálni, az rajzolni sem tud.'
(Székely Bertalan)
Csoportkép az oktatóval, alkotókkal és az alkotásokkal

Valamikor, még a múlt század kilencvenes éveiben létrejött belgrádi Hobby&Art kiadó és tervezői Kft. szervezésében pontszerző szakszeminárium volt a közelmúltban a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában. Az egész napos szombati foglalkozás az osztálytanítókat, a képzőművészeket és a műszaki oktatás tanárait szólította meg, akik ily módon a játékkészítés népi hagyományába is betekintést nyerhettek. A gyökerek ugyanis onnan erednek, noha az elkészített termékek már az új idők souvenirpiaci kívánalmainak igyekeztek inkább megfelelni.
- Az itt bemutatott technikákat az ovisaim körében is előszeretettel és sikerrel alkalmaztam, mivel a modulok nemcsak biztonságosak, de rengeteg teret is engednek a gyermek alkotási szellemének a kibontakozására - nyilatkozta a műhelymunkát vezető nagykikindai óvónő, Sonja Jegarski.
Metszett és mélynyomásos ornamentikával díszített üdvözlőlapok, díszes pipereszappanok, illetve ez utóbbiak számára hulladék hullámpapírból készített ,,csodadobozok'' sora került fel végre a sikeres napot igazoló társasképre - az instruktor, az alkotók és a cifra szűrös játékbabák társaságában. Érdekesség, hogy a ,,babák'' alapanyaga egy újrahasznosítható félliteres pillepalackból és az átböngészett napilap ,,salátái''-ból állt, mely hozzávalókat aztán minden egyes művész tetszés szerint csirizezett össze formai egésszé.
Afféle kötőanyagként a foglalkozást koordináló szakember néhány percnyi társasjátékot is becsempészett a modulok közötti szünetekbe. Előbb hangulatoldóként, majd jobbára munkára serkentőleg. Mert bár erről a tényről általában mindenki megfeledkezik, a hetedik (tan)óra kezdetéig már a legérdekesebb játékba is belefárad - diák és tanár egyaránt!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Fiatalok Fiataloknak rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A játék és művészete
Szabadkai Napló
A játék és művészete
Média
Facebook

Támogatóink