home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A játék a közös nyelvünk
(T. T.)
2014.05.07.
LXIX. évf. 19. szám

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács és a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola szervezésében Sakkozni akarok! elnevezéssel, kétnapos sakkművészeti szemlére és sakkversenyre kerül sor. A program május 15-én, csütörtökön kezdődik Szabadka főterén, ahol 19 órától Sakkbazár veszi kezdetét.

A csantavéri Hunyadi János Á. I. sakkszakkörös tanulói húsz standon, különleges, sakktáblán játszható, nemzetközi és korokon átívelő játékokat mutatnak be. A bazárban lehetőség nyílik sakkos arcfestésre, melyet László Renáta sminkmester készít el. 20 órától elkezdődik a Sakkozók éjszakája, mely program idillikus, szeretetteljes és gyertyafényes sakkozást takar, ami eltöröl minden, emberek közötti különbséget és kiemeli azt, ami mindenkiben közös, a játék iránti szeretetet. A rendezvényen fellép Bakos Árpád és az Ethnokor együttes.

— A játékokat bemutató gyerekek sakkozni fognak a gyertyafényben. Bakos Árpád több nyelven énekel, majd a játszmák befejezésével, szép lassan a gyertyák is kialszanak. Az első napot Sakktánc zárja. Egy sakkjátszmát tánclépésekkel is le lehet játszani, az egyedülálló sakktáncot a világbajnok Dance Club Kozmix mutatja be. A sakktáblán alvó bábúkat a két király felkelti és egy sakkjátszma veszi kezdetét. A játszma alatt elfogy az összes bábú, a két király egyedül marad, barátságot kötnek és az addig szerepelt bábúkat visszahívják, hogy együtt ünnepeljék meg ezt a barátságot — mondta Rózsa Zsombor, a kétnapos rendezvény főszervezője.

Pénteken, május 16-án a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában, 10 órakor veszi kezdetét a sakkverseny, melyre 250 résztvevőt várnak.

— A hét fordulóból álló versenyt az 1-4. és az 5-8. osztályos lányok és fiúk számára szervezzük. A fordulók párosítását a Swis perfect sakkprogram sorsolja. A játszmák időtartama 20 perc, azaz 10 perc játékosonként. A játszmák a FIDE szabályai, illetve a szerbiai és vajdasági sakkszövetség szabályai szerint zajlanak. A játékvezető Brindza István nemzetközi versenybíró lesz. A versenyt a Szerb Oktatási Minisztérium akkreditálta, így a miénk az egyetlen, a minisztérium által akkreditált sakkverseny. A gyerekek olyan oklevelet kapnak, amely meghatározott pontértékkel bír a felvételi alkalmával. A verseny napján is lesznek kísérő programok: újra bemutatásra kerül a sakktánc, de lesz sakkos arcfestés, sakkos kirakodóvásár és sakkos vetélkedő is – tájékoztat a várható eseményekről a főszervező.

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács és a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola mellett a szervezésben részt vesz még a Spartacus Sakk-klub, de a rendezvényt támogatja a csantavéri helyi közösség, a Gebi, a Farm Commerce, a Fruitica és a K-Office magánvállalatok is. A kétnapos rendezvényről bővebb információ a sakkozniakarok@gmail.com címen kapható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..