home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A járvány okozta szorongást győzze le a Feltámadt Krisztus
2020.04.04.
LXXV. évf. 14. szám
A járvány okozta szorongást győzze le a Feltámadt Krisztus

Dr. Pénzes János megyéspüspök húsvéti üzenete


Dr. Pénzes János

Keresztény Testvéreim!

A járvány okozta szorongás megrázta az egész világot. Ezt a szorongást győzze le Krisztus feltámadása! A Húsvét öröme győzedelmeskedjen és lépjen a félelem helyébe. A Húsvét tanúsítja Isten nagyságát és az ember értékét Isten előtt.

Jézus önként vállalt kereszthalálával legyőzte a bűnt, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál fölött. Rámutatott arra, hogy mi vár ránk, ha az Atya akaratának átadjuk magunkat, elfogadjuk mindennapi keresztünket s követjük Krisztust. Krisztus nem maradt a kereszten, harmadnapra feltámadott a holtak közül, visszatért a Mennyei Atya dicsőségébe, ahonnan majd eljön ítélni élőket és holtakat.

Jézus Krisztusnak nem szándéka ebből a mennyei dicsőségből kizárni az embereket. Ő a feltámadottak elsőszülöttje. Elment, hogy helyet készítsen nekünk. Ez a hely lesz a hozzá méltók öröksége is. Vigasztaló az a tudat, hogy az életnek van értelme, s a hitből fakadó jóság elnyeri jutalmát. Ez a jutalom nem mulandó fényesség és olyan dicsőség, amelynek nyomában ott jár az irigység, hanem az azzal való örök közösség, aki maga a Szeretet, s aki bennünket végtelenül szeret a Fiú és a Szentlélek közösségében.

Ezért Istenhez fordulunk az egész világért, melyre ránehezedik a járvány nyomasztó súlya, hogy segítsen Krisztus feltámadásának részeseivé lennünk. Azt a feltámadást kérjük, mely az élet világosságába vezet, abba az igaz világosságba, mely másokat is megvilágosít. Az ilyen értelemben vett feltámadás már a jelen életben is elkezdődhet. Igaz, most ugyan részlegesen, majdan a Krisztussal való találkozásban, a maga teljességében. Hogy azonban a beteljesedéskor, s most is, amikor még csak tükörben látunk, részesei lehessünk Krisztus feltámadásának, ebben egyedül a Szentlélek kegyelme segíthet bennünket.

Érdekes módon, az evangéliumi részlet, melyet Húsvétkor olvasunk, nem említi kimondottan Jézusnak egyetlen tettét vagy szavát sem. Az elsők, akikről hallunk: Mária Magdolna, Simon Péter és a másik tanítvány, vagyis a tanuk. Az Apostolok Cselekedetei értesítenek bennünket, emlékeztetve arra, hogy Jézus tanítványai voltaképpen tanuk, akiket a feltámadt Jézus elküld minden néphez, hogy hirdessék az evangéliumot. Nincs szükség bölcselkedésre és nagy szavakra. Tanúságtételre van szükségünk! Az apostolok éppen ezt tették. Bejárták a „földkerekséget”, és tanúságot tettek arról, amit átéltek, hallottak és láttak.

A mostani járvány idején legyünk közösségben Péter apostol utódjával, Ferenc pápával az imádságban, mert minden keresztény számára ez nyújtja a lehető legnagyobb biztonságot. Egyedül így tudunk tanúskodni arról napjainkban, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyott el bennünket, hogy velünk van a szorongás és szenvedés e napjaiban is. Feltámadásával a mi halálunkat is legyőzte. Ez a hitből fakadó felismerés öntsön belénk is bizalmat, biztonságérzetet, és szilárd hitet a végső győzelembe!

Ezekkel a gondolatokkal Mindenkinek boldog húsvéti ünnepeket kívánok a feltámadott Megváltó bőséges áldásával.

Dr. Pénzes János
szabadkai megyéspüspök

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..