home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A huszonötödik…
Martinek Imre
2022.09.26.
LXXVII. évf. 38. szám
A huszonötödik…

A verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület szervezésében, a LXIV. Verseci Szüreti Napok keretében rendezték meg a jubileumi, XXV. Herczeg Ferenc Emléknapokat. Földanya havának (szeptember) harmadik hétvégéjén.

Szeptember 16-a, péntek

A két és fél naposra kalibrált irodalmi találkozó nyitónapján a legkisebbeké volt a főszerep, akik Herczeg meséi által igyekeztek bemutatni az egyszer volt… világot. A XIX. század második felétől indítva, midőn még ő, mármint maga az író(fejedelem) is gyermek vala. Ráadásul olyan elszánt és álmodozó csemete, aki egyszer úgy határozott, bizony lehozza a hegytetőről a Szent Kereszt-kápolnát, ha addig él is! Mégpedig egy piaci kosárban. Aztán idővel másképp alakultak a dolgok. A kisfiúcska felnőtt, majd amikor — szülővárosából elköltözvén — kilépett a nagyvilágba, művei révén nemcsak a kápolnát és a Várhegy alatti várost, de az egész Érsomlyót is magával vitte. Féltő szeretettel, semmihez sem hasonlítható ragaszkodással.


Kovács Tibor hertelendyfalvi mesemondó

Kovács Tibor hertelendyfalvi, fiatal mesemondó (Lőcsei Antal mesefa tanítványa) A bögöly három felesége című Herczeg-mesét tolmácsolta, utána pedig a verseci gyerekek, illetve hajdan volt gyerekek csapata engedett betekintést Az elveszett bábuk bábtörténetébe. A sort az Ürményházi Ifjúsági Klub lelkes színjátszói zárták. Tanárnőjük, Móricz Elvira felkészítésében. Vidáman pörgő, a Suliszínház idei megmérettetésén is jelentős szakmai elismerésben részesített színdarabjuk Az esernyő című Herczeg-mesét hívta életre. Ráadásul nem kevés látnoki vénával, odakünn ugyanis éppen akkortájt újra zuhogni kezdett az eső…  Az összejövetelt — melynek fellépői az MNT-nek erre az alkalomra készített ajándékcsomagjait is átvehették — a Ringató foglalkozása tette teljessé. A temerini Erdélyi Lenke ifjú pedagógus hölgy vezetésével.


A verseciek bábelőadása

 

Szeptember 17-e, szombat

A Lukács szerinti evangélium egyikének (Lk 8,4—15) tanítása a magvető igyekezetét, illetve az általa elhintett, eredetileg jó és minőségi magok sorsát mutatja be. Ezt az igeszakaszt választá prédikációjának alappilléréül ft. Palatinus Alen atya is a szombat délelőtti ünnepi szentmise celebrálásakor. A verseci Szent Gellért-katedrálisban, ahol — pontosabban ott is — bár egyre több az üresen maradó padsor, azért még megvan a maroknyi kórus, mely alkalmasint énekhangon zengi el az ősi fohászt: „Ó, Nagyasszony, nemzetünk reménye…”


Az ürményháziak színdarabja

A verseci városháza dísztermében megtartott irodalmi konferencia megvalósítását a budapesti Herczeg Ferenc Társaság vállalta magára. A száműzött magyar irodalom egyik kiemelkedő személyiségéről, kinek főbb műveit — nagy erőfeszítések árán — mind a köztudatba, mind a kötelező iskolai/érettségi tananyagba egyaránt sikerült visszahozniuk. Az anyaországban.


Az Ürményházi Ifjúsági Klub csapata

A konferencia első előadója, egyúttal moderátora is, Takaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész, a társaság elnöke Herczeg alkotói nagyságát Az élet kapuja című (1919) mű révén méltatta. Utána Dörner György Kossuth-díjas színművész, az Új Színház igazgatója a színműíró Herczegről értekezett. Liktor Katalin irodalomtörténész, a társaság ügyvezető titkára a Herczeg Ferenc által alapított és vezetett, 1894 és 1949 között élő Új Idők folyóirat küldetését mutatta be, végezetül pedig dr. Gazdag László történész, a Herczeg-monográfia szerzője a nemzeti egység harcosaként is nyilvántartott írófejedelmünk közéleti és politikai megítélésének útvesztőiben kalauzolta a hallgatóságot. Korokon át.


A verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület csapata

„Elveiből nem engedett, miközben körülötte a világ egyre inkább a feje tetejére állt” — hallhattuk.

Az idei, sorrendben a 25. — ebből adódóan pedig jubileumi — Herczeg Ferenc Emléknapok kiemelt védnökei a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint Versec Város Önkormányzata voltak.


A budapesti Herczeg Ferenc Társaság előadói a városháza dísztermében

Küldöttség érkezett a romániai Bánság Detta településéről (Katona György, az RMDSZ dettai szervezete elnökének vezetésével), illetve a magyarországi Helvécia testvértelepülésről (Balogh Károly polgármesterrel az élen), akik ez alkalommal a tizenöt évvel ezelőtt (2007. szeptember 22-én) megkötött, Versec és Helvécia partnerségi együttműködését méltató emléklapot is átadtak dr. Trajan Kačina úrnak, a város vezetőségét képviselő, kulturális ügyekkel megbízott tanácsosnak. Jelen volt mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Pintér Anna-Mária, a VMSZ Intézőbizottságának tagja, a VMMSZ-t pedig annak alelnöke, Rancz Károly képviselte.


Tizenöt év — Versec és Helvécia okmánnyal is alátámasztott partnerségi nyilatkozata

S hogyan tovább? Egyelőre felelőtlenség volna bárkinek is bármiféle jóslatokba, ígérgetésekbe bocsátkoznia. Annyi ellenben mindenképp és máris bizonyos, hogy az érdemi folytatáshoz az eddigieknél is jelentősebb összefogódzkodásra és közös(ségi) teherviselésre lesz szükség! Felkeresni, megszólítani, meghallgatni, bátorítani, vigasztalni. Egymást. Hiszen mindez, amit eddigelé (1885. november 29-e óta) a verseci magyarság szervezett művelődési tömörülése letehetett az asztalra, csak és kizárólag céltudatos csapatmunka eredménye. Mindnyájuké. Hála a Gondviselő megtartó kegyelmének.

„A vonuló felhők felett örökké kék az ég!” (Herczeg Ferenc: Az aranyhegedű)


Várhegy a toronnyal és a Szent Kereszt-kápolnával

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..