home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
A huszadik helyen
Tóth Tibor
2023.11.10.
LXXVIII. évf. 45. szám
A huszadik helyen

Habár a versenyidénynek vége, a Spartacus Atlétikai Klubban nem állt le a munka. A városi stadionban az atlétikaiskola növendékei a korábbi olimpikon, Ubori László felügyelete alatt futnak, ugranak, különféle koordinációs gyakorlatokat végeznek. A gyerekek csillogó szemmel szívják magukba a szakember szavait, aki nagy lelkesedéssel adta át tudását a jövő bajnokainak.

— A legkisebbekkel folyamatosan készülünk a jövő év elején esedékes fedett pályás versenyekre, jelenleg az alapozás zajlik, a kitartás, a gyorsaság és az ugrókészség fejlesztésén dolgozunk. A gyerekekben lassacskán kibontakozik a versenyzési hajlam, fejlődik a mozgáskoordináció, melyben a gének is nagy szerepet töltenek be. A szorgalom is fontos, aki többet jár edzésre, és kitartóan dolgozik, az gyorsabban fejlődik, jobb eredményeket érhet el. A napokban a legkisebbek számára szerveztünk versenyt, ahova meghívtuk a törökkanizsai és a magyarkanizsai atlétikai klubot, a jövőben pedig számítunk a zentai egyesületre is. Csodálatos volt ennyi gyereket a pályán látni, hiszen Törökkanizsán kilencven, Magyarkanizsán harminc gyerekkel dolgoznak, nálunk pedig mintegy ötven gyerek versenyzett. Jövőre a felsorolt négy csapattal pionírligát szervezünk, így a gyerekek versenyzési lehetőséghez jutnak — mondta Ubori László, hozzátéve, hogy mellette Kőrösi József, Evetović Béla és Zvezdan Kalmar dolgozik még edzőként az egyesületben.


Darijo Bašić Palković az országos bajnoki címért járó aranyéremmel a nyakában  (Fotók: Spartacus Atlétikai Klub)

2023-ban a Spartacus az összesített pontverseny 20. helyén zárta a szezont. A szabadkai atléták az országos bajnokságon és kupán öt arany-, tizenkét ezüst- és hét bronzérmet szereztek, a vajdasági bajnokságon pedig három arany, három ezüst és tizenkét bronz a Spartacus mérlege. A válogatottban hat szabadkai sportoló lépett fel a különféle nemzetközi versenyeken. A klub számára nagy érvágás Jovana Ilić sérülése, aki minden bizonnyal kénytelen befejezni pályafutását.

— A legjobb eredmények Kalmar csoportjában születtek. Darijo Bašić Palković és Maksim Puškar már érett versenyzőnek számítanak, és a legtöbb érmet ők szerezték a klubnak. Bašić Palković 800 méteren a fiatalabb felnőttek között megnyerte az országos bajnokságot, a tartományi bajnokságon 400 méteren diadalmaskodott, a kupában pedig 400 és 800 méteren is a dobogó második fokára állhatott. Puškar a szabadtéri országoson megnyerte a 10 km-t, az idősebb juniorok között 3000 méteren 2., 5000 méteren 3. helyezést ért el, a fedett pályás országos bajnokságon pedig 3000 méteren bronzérmet nyert. Tőlük várjuk a legjobb eredményeket a következő idényben, de nem szabad megfeledkeznünk a felnőttországoson 400 méteren 4. helyezett Sofija Dobričkiről, Višnja Vilovról, a tanulmányait és pályafutását Belgrádban folytató Minja Kopunovićról, Nagy Gellért Béláról és a női váltónkról, akik mindannyian több érmet nyertek az év legfontosabb korosztályos, illetve felnőttversenyein. A legkisebb versenyzők közül Molnár Krisztiánt emelném ki, aki robbanékony, kiváló ugrókészséggel megáldott gyerek, de itt van Barna Márk is, aki előtt szintén szép jövő állhat. A kevés dobóatléta közül Szenci Lilien nevét említeném, aki még csak hatodik osztályos, de az 1 kilogrammos diszket már 30 méterre hajítja el, és persze a veteránok, Sinkó Árpád és Kasziba Szilveszter, akik saját korosztályukban az ország legjobbjai között vannak — sorolta a legfontosabb eredményeket Ubori.


Az idősebb juniorok tartományi nyílt bajnokságán érmet szerzett szabadkai atléták

Szabadkán több mint harminc éve nem rendeztek egyetlen korosztály számára sem tartományi, sem országos bajnokságot. Az új pálya már több éve az atléták rendelkezésére áll, a versenyek megszervezéséhez szükséges eszközök, például szivacsok és gátak azonban nem álltak a klub rendelkezésére.

— Egy nemzetközi pályázatnak köszönhetően pénzeszközökhöz jutottunk, és hamarosan száz gát, valamint a magas- és a rúdugráshoz szükséges felszerelés érkezik hozzánk. Szeretnénk országos felnőttbajnokságot is szervezni, de főleg a vajdasági és a szerbiai kupaversenyek, valamint a korosztályos országos bajnokságok szervezésének elnyerésében reménykedünk. Vajdaságban a nagybecskereki, az újvidéki, a zentai és a mitrovicai pálya sem alkalmas versenyek rendezésére, a szabadkai pálya viszont hamarosan megkapja az ehhez szükséges engedélyeket. Nagy reményekkel várjuk a következő évet, abban bízva, hogy sok versenyző látogat el a Szabadkán rendezendő versenyekre. Remélem, hogy a szabadkai közönség újra megszereti az atlétikát, és városunk ismét a sportok királynőjének központjává válik — mondta.


Maksim Puškar a fedett pályás országos felnőttbajnokságon 3000 méteren szerzett bronzérem után edzőjével, Zvezdan Kalmarral

A vezetőség előtt álló feladatok közé egyebek között a bírói testület megerősítése tartozik, hiszen a bírók száma folyamatosan csökken, a fiatalok pedig nem mutatnak túl nagy érdeklődést a hivatás iránt.

— Atlétabíró abból is lehet, aki versenyszerűen sosem foglalkozott atlétikával. Az érdeklődők tanfolyam keretében sajátíthatják el a sportág szabályait, melyek közül az utóbbi időben több is megváltozott. Például korábban a távolugrásnál kézzel mérték a távolságot, de a különféle elektronikus rendszerek és berendezések megjelenése közbeszólt. A télen két-három tanfolyamot szerveznénk, melyen az idősebb, rutinosabb bírók felfrissíthetik tudásukat, a fiatalok pedig elsajátíthatják az atlétika szabályait. Egy verseny lebonyolítására nem három, hanem sokkal több bíróra van szükség. A sprintnél kilencen-tízen felügyelnek a szabályok betartására, a távolugráshoz, a magasugráshoz és a dobószámokhoz négy-öt ember szükséges, tehát egy versenyen legalább negyven bírónak kell közreműködnie — emelte ki.

Az atlétikaiskola hétéves kortól folyamatosan fogadja a jelentkezőket. A foglalkozások kedden, csütörtökön és szombaton délelőtt folynak, kedden és csütörtökön pedig délután is tart edzéseket a szakember.

— Első osztályban a gyerekek már tudnak figyelni, összpontosítani, a gyakorlatokat végre tudják hajtani. Nagyon sok gyerek a motorikus képességek nem megfelelő kifejlődése miatt nem tudott páros lábbal hátrafelé ugrani, de az atlétikaiskolában pótoltuk ezt a hiányosságot. Sokan még sosem játszottak mezítláb kint az udvarban, pedig nagy szükség lenne arra, hogy a talp közvetlenül kapcsolódjon a talajjal, érezze annak érintését. Sok tehetséges gyerekből álló csapatot vezetek, de nem mindig a tehetségesekből lesznek a jó versenyzők, hanem azokból, akik kitartóak és szorgalmasak — mondta Ubori László, majd zárásként megköszönte a klub elnökségének a munkáját, hiszen tevékenységének hála a jövő évtől az egyesület aktívabban vehet részt a vajdasági és a szerbiai atlétikai életben.

A sportág kedvelői nagyon várják a következő szabadtéri idény kezdetét, hiszen több évtized után atlétákkal népesül be a városi stadion, és a közönség újra élvezheti a sportok királynőjének küzdelmeit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..