home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A húsvét jegyében
Kartali Róbert
2022.04.13.
LXXVII. évf. 15. szám
A húsvét jegyében

Húsvéti díszek, finom ételek, füstölt sonkák és festett húsvéti tojások várták a látogatókat Szabadka központjában a vasárnapig tartó Meet & Eat Gasztrofesztiválon és Húsvéti Vásáron.

Az Alföld — Mangalicatenyésztők Vajdasági Egyesülete szervezésében és a Nojcsek Hagyományőrző és Művészeti Egyesület társszervezésében megvalósuló rendezvény célja, hogy ezzel a színes kulturális forgataggal köszöntsék a tavaszt a város egyik legszebb terén, miközben élménydús programokat kínálnak a látogatóknak.

A helyi, válogatott alapanyagokból készült, ízletes ételkülönlegességek, kézművesédességek, -italok mellett a hagyományos vásári konyha választéka is kiegészíti a rendezvényt, emellett a tradicionális és az újragondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak is helyet kapnak a vásáron — emelte ki a szervezők nevében a hivatalos megnyitón Rumenyákovity Szilvia. Srđan Samardžić, a Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja rávilágított, a húsvéti ünnepek alkalmából a fesztiválon bemutatható mindaz az ízekben és illatokban megnyilvánuló gazdagság, amely a városra jellemző. 

A vásáron a legjobb tenyésztők és termékek, helyben készült finomságok és családi programok várták az érdeklődőket. Mindeközben kézműves-foglalkozásokat is tartottak a gyerekeknek azzal a céllal, hogy megismerjék a népi hagyományokat, a konyhánkat, és kedvet kapjanak ezek ápolásához, átörökítéséhez.

A húsvéti menü gasztronómiai főszereplője kétségkívül a húsvéti sonka. Az, hogy a főtt sonka valóban az ünnepi asztal fénypontja lesz-e, már a vásárláskor eldől — állapította meg Faragó Csaba lapunknak nyilatkozva. A kishegyesi Sógor hentesüzem kínálatáról elmondta, standjukon beszerezhető a kiváló minőségű, hagyományosan érlelt füstölt sonka. — Egy ilyen sonka beszerzésére pedig érdemes energiát és időt fordítani, hiszen ezek nem holmi gyorspácolt, sonkaszerű termékek, hanem igazi, tradicionális receptek alapján készülnek. A sózás, forgatás, áztatás, füstölés és szárítás legalább egy évig tart. A kínálatban megtalálható továbbá a lángolt kolbász is, melyet egyszer füstölnek, és a sonka mellett főzik húsvétra. A füstölt sonka és kolbász levében főtt tojásnak pedig nincsen párja — adta a tippet Faragó Csaba.

A törökbecsei Torjai Zita Katalin kézművestermékei már ismerősek lehetnek a vásárlátogatók számára. Húsvéti díszekkel, gyönyörű festett és írott tojásokkal érkezett a kirakodóvásárra, emellett a gyöngyfűzött ékszerek most is megtalálhatóak voltak a standján. Mint mondja, a díszes tojások megalkotásának ideje mintától, formától és technikától függ. Az olajfestékkel és a hagyományos mintával készült húsvéti tojások viszonylag gyorsan megszületnek, viszont a viasszal írt tojások sokkal több időt vesznek igénybe, mivel némelyiket két-háromszor kell festeni, és ezek nem összehasonlíthatóak azokkal, amelyek tömegáruként készülnek — emelte ki lapunknak.

A megnyitón a Szabadkai Zeneiskola tanulói léptek fel, az Aranykapu kreatív sarokban húsvéti dekorációt készíthettek a gyerekek, a falatozóban pedig helyi ételkülönlegességekkel várták az érdeklődőket. Csütörtökön volt sonkamustra, pénteken fellépett a Szabadkai Fúvószenekar, a kreatív sarokban pedig a húsvét jegyében kézműves-foglalkozást tartottak a gyerekeknek. Szombaton bemutatkoztak a helyi borászok, vasárnap pedig egész napos vásári kavalkád várta az érdeklődőket.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..