home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
A hősök iránti kegyelet
Kartali Róbert
2023.10.25.
LXXVIII. évf. 43. szám
A hősök iránti kegyelet

A Vajdasági Magyar Szövetség október 23-án Palicson, A szabadság madara elnevezésű szobornál tartotta meg a központi megemlékezését. Az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján a Nagyparkban megkoszorúzták a szabadságáért küzdő ember tiszteletére 2006-ban felállított emlékművet. 

A nemzeti összetartozás hitével és a hősök iránti kegyelettel megtartott ünnepségen részt vettek a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, az önkormányzatok, az intézmények és a civil szervezetek képviselői.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A forradalom a budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, majd a fegyveres felkelők ellenállásának letörésével fejeződött be november 11-én. 1957 januárjától a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A brutális megtorlást és a magyar nép elnyomását az ENSZ és a világ közvéleménye egyaránt elítélte. Október 23-át a magyar Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé, ezt később a 2012. évi alaptörvény is megerősítette.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után elsősorban Ausztria felé indult meg a magyarok áradata. Mintegy 200 000-en menekültek külföldre. Miután az osztrák határt lezárták, a magyar menekültek nagy számban indultak meg a déli határ felé. Jugoszláviában az eddigi kutatások szerint mintegy 20 000-en kerestek menedéket. Ahogy sok más vajdasági határ menti településen, Palicson is létesítettek befogadótábort az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc leverése után.

A koszorúzás alkalmával rájuk és mindazokra emlékeztek, akik 1956-ban harcoltak, küzdöttek a magyar szabadságért. A központi ünnepi megemlékezésen Vajda Noa Pálma előadásában elhangzott Faludy György 1956, te csillag című verse, majd a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait a palicsi ’56-os emlékműnél, Szarapka Tibor alkotásánál, mely a közös emlékezetnek, illetve a nemzet határon átívelő összetartozásának a jelképe.

Az esemény végére virágba borult az emlékhely. A főhajtásra egybegyűltek között Magyarország Kormánya nevében Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete és Csallóközi Eszter szabadkai főkonzul, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében dr. Pásztor Bálint alelnök és Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, míg a Magyar Nemzeti Tanács részéről Fremond Árpád, a testület elnöke, Rigó Pál Zsófia alelnök és Sárközi István, a végrehajtó bizottság elnöke koszorúzott. 

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..